PRODUCTEN DIE EEN URTICARIËLE REACTIE KUNNEN VEROORZAKEN home ICD10: n.v.t.


A) Produkten die mestceldegranulatie kunnen veroorzaken:
Medicamenten (de dosis die nodig is om histamine vrij te maken kan boven de gebruikelijke therapeutische dosering liggen):
salicylaten en NSAID's
thiopental
fentanyl, morfine, codeïne, heroïne, papaverine, amfetamine, meperidine
d-tubocurarine
hydralazine
chloorpromazine
ACTH
somatostatine
atropine, antazoline
stikstofmosterd, cyclofosfamide, cytarabine
etoposide
gentamycine, streptomycine, polymyxine B, kinine, daunorubicine, doxorubicine, vancomycine (?), neomycine oraal
protamine
dextran, mannitol, protamine, paardenserum
radiocontrastmiddelen
sulfieten
gammaglobuline
thiamine
amfetamine
tolazine
Voeding:
aardbeien, ananas
wit van ei (ovomucoid)
varkensvlees, vis, schaaldieren (garnalen, krab, kreeft, rivierkreeft)
tomaten
kruiden (aromatische verbindingen), noten, pinda's
chocolade
granen (lecthinen)
alcohol
additieven: nitriet, sulfiet, mono-natriumglutamaat, natriumbenzoaat, sorbinezuur


B) Voedingsprodukten die zelf histamine of andere aminen bevatten:
Zeer vers voedsel bevat vrijwel nooit histamine (spinazie, aubergine en bietjes uitgezonderd). Van onderstaande voedingsprodukten is de hoeveelheid van nature of door microbiële omzetting in het produkt aanwezige histamine in mg/100 gram produkt tussen haakjes vermeld. De getallen zijn afkomstig van de databank Alba, TNO Zeist.
 
Vlees:
vlees in blik (1.9), diepvriesvlees ((>0.11), vleessalade (31)
braadworst (0.6), cervelaat (2.35-9.6), chorizo (2.29)
gehakt h.o.h. (0.8), ham (0.169-0.17), gekookte ham (0.07)
lever, runder- en varkensleverworst (0.36), gerookte worst (0.36), theeworst (1.4-4.5)
metworst (8.2), metworst met uien (6.6), westfaalse metworst (0.3), smeerworst (<0.1-2.5)
bolognaworst (0.55), droge worst (0.287-24), half droge (0.2-0.359)
salami (1-45), salami campagnolo (1006-3540), milanese salami (<1006), varzi salami (2980), droge italiaanse salami (24.5), gewone italiaanse salami (0.2) duitse salami (6.5), gekookte salami (0.83), koshere salami (0.5)
varkenslever (22.5), varkensvlees (2.5-2.80),
rundvlees (0.7-2.8)
adellijk wild, bedorven vis en vlees, kip- en vleesextract
 
Vis:
vis algemeen vers (0.025-3.45), in blik (51.6), diepvries (0.02), gedroogd (0.85)
vismarinade (240), vissticks ((<0.01)
ansjovis in blik (125), verse ansjovis (4.4), spaanse ansjovis (3.45)
gerookte bokking (0.5), noorse bokking (4), rauwe bokking (2)
diepvries dors (<0.01), forel (33.3), gedroogde garnalen (0.02)
verse zalm (0.66)
haring in tomatensaus (<300), maatjesharing (<0.1), haringsalade (143)
zwarte heilbot (2), hondshaai (2.31), kabeljauw kuit (<6)
diepvries kabeljauw (<6), hake kabeljauw ((0.72-7.7), verse kabeljauw (0.01-7.7)
diepvries koolvis (<0.01), gemarineerde koolvis (12), gepaneerde koolvis (<0.01)
makreel in blik (1-28.8), gerookte makreel (2), rolmops (0.77-8), verse makreel (0.032-<700)
poon (33.3)
sardines (144), sardines in blik (1.58-85), gedroogde sardines (61.3), gezouten sardines (63.9), verse sardines (<700)
schelvis (7.7), schol (<0.01), snoek (5.5), snoekmakreel in blik (21)
sprot (0.5-700), tong (1.15)
tonijn in blik (2-64), albacore tonijn (1.5-<5), albacore in blik (1.3), diepvries tonijn (<6), verse tonijn (0.54-<700)
verse zalm (<0.66), in blik (0.74), diepvries zeesnoek (0.24), zoute haring (300-464)
 
Kaas:
algemeen (10-130), belegen kaas (8.2), jong-belegen kaas (1.8)
blauwe schimmelkaas (50), cabrales (8.2)
caciota (>0.08), camembert 45+ (4.2-48), cheurotin (50)
cheddar (3.4-21), oostenrijkse cheddar (2.18)
colby (2.8-7), cottage (0.11-0.28), mozarella (5)
edammer 40+ (<0.01), emmethaler (1-65), geitenkaas (0.93)
german blanco (28), goudse kaas 48+ (0.5-18), gourmandise kaas (26)
harzer (37), parmezaanse kaas (1.3-58), sap-sago (250-260)
mahonkaas belegen (4.16), jong (0.6), oud (5.5)
provolone (23.5), roomkaas (0.3), roquefort (6.5-16.8)
schapenkaas (0.43-6.07), hongaarse schapenkaas (1.74)
stilton (15.8), tallegio (>0.08-0.4), tilsiter (6.02), tybo (98)
voralberger bergkaas (1.15), wrongel (0.1), yoghuert (0.21)
 
Overige melkprodukten:
melk (0.06), halfvol (0.08), vol (0.07), melkpoeder (<0.04)
droge melkprodukten (0.042)
babyvoeding (<0.4-0.16)
room (0.21), roomijspoeder (0.044)
 
Groenten:
pepperoni (38.1)
spinazi (0.2-3.8), tomaten (1.11-2.2), bietjes, aubergine
zuurkool (5.06-20)
 
Fruit:
banaan, meloen
appel (0.07), druivesap (0.03)
 
Meelprodukten:
bajra-meel (0.57), cow pea (0.95)
groene kekererwtenmeel (0.26), zwarte kekererwtenmeel (0.25)
jowarbloem (0.42), rijstebloem (0.28)
sojabloem (0.24), sojasaus / ketjap (11.9)
volkoren tarwebloem (0.35)
tempeh, tamari
 
Dranken:
bier (0.015-30), alcoholvrij (0.75), duits bier (1.12), duits pils (0.87), moutbier (0.68)
vruchtenwijn (0.056)
franse rode wijn (0.11-0.81), bourgogne (0.05-0.97)
rode hongaarse wijn (0.49-0.66)
rode italiaanse wijn (0.019-0.41), lambrusco (0.137-0.229)
rode marokaanse wijn (0.1)
rode oostenrijkse wijn (0.4-0.74)
rode portugese wijn (0.12)
rode duitse wijn (0.21), duitse ahrwijn (0.56)
rode spaanse wijn (0.25-0.68), rioja (0.158), extremadura (0.064), andalusische (0.137), mancha (0.092
rode zwitserse wijn (0.33-0.38)
amerikaanse rode wijn (0.73), bordeaux (0.43-2.033),
canadese rode wijn (0.184-0.37)
californische rose (0.17)
hongaarse tokay (0.32)
witte wijn algemeen (0.34-0.49)
amerikaanse witte wijn (0.36)
franse witte wijn (0.44), bordeaux (0.02), graves (0.147), muscadet (0.05), sauternes (0.233)
italiaanse witte wijn (0.026-0.09)
spaanse witte wijn (0.21-0.55)
californische witte wijn (0.178-0.239)
zwitserse witte wijn (0.11-0.12)
moezel (0.004-0.11), rheinau (0.17), rheinhessen (0.45)
witte zwitserse wijn (1.5)
champagne (0.78-1.08), californische champagne (0.1)
duitse sekt (0.51), hongaarse sekt (1.5)
port (0.006-0.01), canadese port (0.35)
californische sherry (0.14), canadese sherry (0.55), medium dry sherry (0.294)
 
Overige:
cacaopoeder (0.044)
gistextract (280), yex (134), yeastrel 26), befit (27), barmene (21)
marmite (283), zoutloze marmite (166), pindakaas (1.11)


C) Voedingsprodukten die zelf tyramine, tyrosine of andere monoaminen bevatten:
bier
chocolade
fonduesauzen
frisdranken
soep en saus uit pakjes
gist
haring
kaassoorten
koffie en coffeïne-houdende dranken
koolraap
kriel en niewe aardappels
mierikswortel
mononatrium glutamaat (Ve-tsin)
ramenas
room
roomboter
selderij
schorseneren
spinazie
tuinbonen
vleesextrakten
wijnen
yoghurt


D) Voedingsprodukten die zelf salicylaten bevatten:
abrikozen
ananas
appels
bananen
bosbessen
druiven
kersen
perziken
pruimen
rabarber
drop


Auteur(s):
dr. M.M.H. Meinardi. Dermatoloog, Maurits kliniek, Den Haag.

31-12-2012 (MMM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid