ALLERGIE VOOR CONDOOMS home ICD10: n.v.t.

Klachten
Een allergie op een condoom (en andere artikelen zoals pessaria) kan bij de man leiden tot jeuk en een vaak duidelijke zwelling van het praeputium en de schacht van de penis. Vervolgens kan eczeem ontstaan overgrijpend op de gehele schacht, het scrotum en zelfs de liezen. Ook verder verspreide eczeemreacties zijn mogelijk. Bij vrouwen wordt een acute dermatitis gezien van de vulva en soms op de binnenzijde van de dijbenen. In allergologisch opzicht is er sprake van een type IV reaktie. Anamnestisch kan men op het spoor van een rubberallergie gebracht worden door te vragen naar klachten van handschoenen en andere rubberen artikelen. Aan de andere kant van het spectrum staan klachten die passen bij een type I allergische reaktie: oedeem, jeuk, tranende ogen en niezen, kortademigheid tot een anafylactische shock, meestal binnen een uur na het contact. Bij een latex-eiwitallergie wordt soms een kruisreactie met tropisch fruit (mango, kiwi, papaya, avocado, banaan, passievrucht), het sap van de Ficus benjaminii, de kerstster en de kastanje gevonden.

Oorzaken
Condooms kunnen gemaakt zijn van rubber, lams- of schapendarm of polyurethaan. De oorzaak van een contactallergie op rubber condooms ligt meestal (40%) bij de rubberhulpstoffen en wel vaak bij de antioxidanten of de acceleratoren en minder vaak bij de andere rubberhulpstoffen zoals vulstoffen, kleurstoffen, reukstoffen, fungiciden en vlamvertragers. het betreft hier meestal een type IV allergie. In een kleiner percentage wordt een type I allergie op latex-eiwitten gevonden. Bedenk dat naast het condoommateriaal de oorzaak ook kan liggen in een allergie voor bestanddelen van een glijmiddel of toevoegingen eraan zoals als conserveringsmiddelen, zaaddodende stoffen, smaakstoffen, erectie-bevorderende stoffen (papafarine) en ejaculatie-vertragers (benzocaïne, lidocaïne). Specifiek bij de vrouw dient men nog aan de mogelijkheid van een spermaplasma-allergie te denken. Natuurlijk kunnen ook andere stoffen een contactallergisch eczeem in dit gebied veroorzaken. Vanzelfsprekend is een contactallergie niet de enig mogelijke aandoening in dit gebied: differentieel-diagnostisch komen bijvoorbeeld een irritatie-eczeem, een seborrhoisch eczeem of psoriasis in aanmerking. Zodra eenmaal de diagnose contactallergisch eczeem op condoom is gesteld dient de patiënt advies te krijgen over alternatieven. In geval van een allergie voor latex-eiwitten of rubberhulpstoffen zijn condooms van lams- of schapendarm of polyurethaan een alternatief. Belangrijk hierbij is precies te weten welke doelstelling de patiënt heeft voor het condoom: doel van het condoom (primair voor zwangerschapspreventie of ook ter bescherming tegen SOA)? Alleen vaginaal of ook anaal gebruik (in verband met de vereiste sterkte van het condoom)? In geval van een allergie voor een glijmiddel is het belangrijk te weten dat olie of vaseline geen alternatief biedt: ze maken het rubber kapot.

- Polyurethaan condooms zijn SOA-dicht en bevatten geen latex-eiwitten en rubberhulpstoffen.
- Het polyurethaan vrouwencondoom (Femidom) wordt op het gebied van preventie veiliger geacht omdat er minder spanning op zou komen te staan.
- Lamsdarm condooms zijn wel voldoende sperma-dicht maar de bescherming tegen SOA (mn. HIV) is op dit moment onvoldoende te garanderen om daar veilig van uit te kunnen gaan.
- Condooms van extra gezuiverd latex waardoor de hoeveelheid vrije latex-eiwitten zo laag mogelijk is (bv. durex allergy) wat de kans op sensibilisatie vermindert.
- Alternatieve vormen van anticonceptie (bijvoorbeeld OAC, spiraaltje) mogelijk?


Auteur(s):
dr. M.M.H. Meinardi. Dermatoloog, Maurits kliniek, Den Haag.

20-01-2018 (MMM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter