REPEATED OPEN APPLICATION TEST (ROAT) ICD10: n.v.t.

De ROAT (Repeated open Application Test) wordt gebruikt om aan te tonen dat u een allergie heeft voor een bepaald product. Als er een huidreactie ontstaat, dient u deze door een dermatoloog te laten beoordelen. Wanneer er met de ROAT een allergie voor het product is aangetoond, is nog niet bekend welke grondstof van dat product voor de allergie verantwoordelijk is. Om daarachter te kunnen komen dient een aanvullend plakproefonderzoek gedaan te worden met de afzonderlijke ingrediënten van het product. Is eenmaal bekend om welk ingrediënt het gaat, kunt u via de verpakkingstekst van cosmetica een alternatief uitzoeken.

De ROAT kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld moeten worden. Dus geen shampoos, zeep, tandpasta of agressieve stoffen. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met uw dermatoloog. Tijdens de testperiode mag u gewoon douchen. Een tweede product kunt u tegelijkertijd op dezelfde manier in de andere elleboogsplooi testen.

Repeated open Application Test
ROAT

ROAT: wrijf één elleboogsplooi 2x daags dun in met één product op 14 achtereenvolgende dagen. Ontstaat jeuk, roodheid of eczeem, stop dan en laat de reactie aan uw dermatoloog zien.


patientenfolder


Referenties
1. Nakada T, Hostynek JJ, Maibach HI. Use tests: ROAT (repeated open application test) / PUT (provocative use test): an overview. Contact Dermatitis 2000;43:1-3.


Auteur(s):
dr. M.M.H. Meinardi. Dermatoloog, Maurits kliniek, Den Haag.

10-09-2017 (MMM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter