Huidziekten.nl spacer Zakboek spacer Folders spacer Kompas spacer Google spacer Pubmed spacer Links
 
nu.nl spacer nieuws spacer media
Fabrikanten: geef wijzigingen door!
23 nov 2023 Patiënten met atopisch eczeem gezocht voor de UPDATE trial (lichttherapie bij atopisch eczeem)
Patiënten aanmelden (naam + telefoonnr) kan via email naar: updatedermatologie@amsterdamumc.nl
Meer informatie
 
7 jan 2023 Nieuwe folder scabies
Met medewerking van Alexander Lokin en Patrick Kemperman namens de NVDV is er nu een duidelijke folder en een video over de behandeling van scabies (op website RIVM).
 
22 nov 2022 Ivermectine wordt vergoed
Ivermectine wordt m.i.v. 1 november 2022 vergoed voor de indicatie scabies. Dit kan helpen om de schurft epidemie in te dammen. Scabies komt steeds vaker voor en is moeilijk uit te roeien omdat vaak hele families of studentenhuizen allemaal tegelijk goed moeten worden behandeld. Dit gaat het meest efficiënt met de ivermectine tabletten. Maar arme gezinnen konden de kosten van dit geneesmiddel vaak niet betalen, zeker niet als het meerdere keren herhaald moest worden of aan grote families worden verstrekt. Dit heeft geleid tot suboptimale behandeling en verspreiding van de schurft infectie.
 
15 sep 2022 Nieuw op huidziekten.nl: pathologie foto's niet alleen maar bekijken, maar zelf inzoomen en scrollen door ingescande coupes. Zie het voorbeeld op de pagina angioleiomyoma en het overzicht van alle ingescande coupes. Met dank aan Kevin Kwee voor de coupes.
 
15 sep 2022 Nieuw op huidziekten.nl: ICD-10, SNOMED en DBC codes op elke pagina, en een nieuwe XL-versie van de diagnoselijst met 3540 dermatosen (Excel  / PDF).
 
30 mei 2022 Nieuwe magistraal bereide vervanging voor Denorex shampoo van Fagron / De Magistrale Bereider
Denorex shampoo is al een tijd niet meer leverbaar en het Duitse product TarMed shampoo is niet precies hetzelfde, vereist een recept en een artsenverklaring. Fagron heeft een magistrale vervanging gemaakt: koolteer 7.5% / levomenthol 1.5% shampoo. Bevat net als Denorex koolteer (LCD) 75 mg, levomenthol 15 mg per g. Flacon à 300 ml (bestelnummer 117942). Wordt volledig vergoed.
 
22 mei 2022 Een nieuwe pandemie op komst?: het apenpokkenvirus verspreidt zich in Europa en de VS via MSM contacten
Zie de pagina over apenpokken (monkeypox).

14 jan 2022 Wat te doen bij de top-6 ernstige acute dermatosen?
Zie de praktische handleiding van Alexander Lokin.

7 okt 2021 Wat te doen bij een patiënt met chronische jeuk?
Zie het stroomdiagram bij chronische jeuk van Patrick Kemperman.
 
15 aug 2020 Emovate uit de handel
Vanwege assortimentsrationalisatie wordt Emovate zalf en creme (clobetason) uit het assortiment genomen. Het product is nog niet afgemeld voor de G-Standaard.

24 jan 2020 Picato (ingenol-mebutaat) van de markt gehaald
Ingenol-mebutaat (Picato) is door de handelsvergunninghouder teruggeroepen. Er zijn aanwijzingen dat gebruikers een verhoogd risico hebben op huidkanker. Vanwege dit verhoogde risico heeft het EMA het geneesmiddel geschorst.

4 okt 2019 Steeds meer dermatologische producten niet meer leverbaar
Op dit moment zijn er leveringsproblemen voor Aciclovir, Acid A vit crème, Aerius drank, Azitromycine, Betadine oplossing, Betamethason oplossing, crème, zalf en gel, Canesten gyno, Clarelux, Chloraethyl spray, Corsodyl mondspray, Cutivate crème en zalf, Dalacin oplossing, Dermovate crème en zalf, Diprosone crème, Diprolene zalf, Dovobet gel, Efudix, Elocon wateremulgerende zalf, Fexofenadine, Foliumzuur, Geroxalen, Hydrocortison Fagron, isotretinoïne 10 mg, Ketoconazol shampoo, Levocetirizine, Locasalen, Miconazol strooipoeder, Protopic zalf 0,1%; 0,03%, Rozex, Rupatadine, Silkis,Tavegyl ampul, Terbinafine, Wartec, Zineryt.

Voor een actueel overzicht van alle producten met leveringsproblemen: zie de website www.farmanco.knmp.nl

25 jan 2019 Dovobet zalf niet meer leverbaar
LEO Pharma stopt met de levering van Dovobet zalf. Voor Dovobet zalf moest bijbetaald worden, dit werd door LEO Pharma gecompenseerd door levering via ApotheekZorg. Nieuwe regels maken dat dit niet meer mogelijk is. Nog wel leverbaar is Enstilar schuim. Ook zijn er generieke producten op de markt. Dit betekent dat vanaf februari in plaats van Dovobet zalf op het recept geschreven moet worden calcipotriol / betamethason zalf (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g).

12 juli 2018 Ibaril niet meer leverbaar; en de naam Ibaril verandert in Desoximetason Bipharma
In verband met een tech transfer zijn er wijzigingen en updates aangebracht in het dossier van Ibaril. Daarbij is aan Bipharma gevraagd om ook de naam te wijzigen vanwege verwarring met andere presentaties van het product elders in de wereld die ook onder de naam Ibaril worden vermarkt. De nieuwe naam van Ibaril wordt: Desoximetason Bipharma. Bij het indienen van de wijziging is er een vertraging opgetreden, waardoor er nu een out of stock situatie aan het ontstaan is. De firma Bipharma vindt de situatie heel vervelend, maar is gebonden aan de regelgeving in dezen. Naar verwachting kan Desoximetason Bipharma uiterlijk in week 36 weer geleverd worden. Voor actueel nieuws omtrent levering of alternatieven zie www.farmanco.knmp.nl.

2 jan 2018 Opening Huid Medisch Centrum
Op 2 januari 2018 is in Amsterdam op de Paasheuvelweg 28 het Huid Medisch Centrum geopend, een samenwerkingsverband tussen AMC, VUmc, en Centrum Oosterwal. In deze nieuwe dermatologische polikliniek wordt de dermatologie weer in de volle omvang aangeboden.
Huid Medisch Centrum
Voor meer informatie zie: www.huidmedischcentrum.nl

Het Huid Medisch Centrum is een samenwerking van het AMC, VUmc en Centrum Oosterwal. De dermatologische afdelingen van beide academische ziekenhuizen hebben een deel van hun zorg, de door de huisarts verwezen zorg, verplaatst naar het Huid Medisch Centrum. Deze academische ziekenhuizen van Amsterdam, VUmc en AMC, gaan zich uitsluitend richten op de academische zorg. Dit houdt in dat zij alleen nog patiënten behandelen met complexere huidaandoeningen, die zijn doorverwezen door andere dermatologen of medisch specialisten.

De filosofie van het Huid Medisch Centrum is dat de huisartsen patiënten met elk denkbaar dermatologisch probleem kunnen doorverwijzen naar het Huid Medisch Centrum. In tegenstelling tot de academische ziekenhuizen kan het Huid Medisch Centrum het complete spectrum aan dermatologische behandelingen aanbieden, inclusief behandelingen van benigne huidaandoeningen, spataderen, en cosmetische zorg. Daarnaast is er een grote aandacht voor klantvriendelijkheid en klantgerichtheid.

Er is nu één adres voor alle huidzorg. Deze zorg is in een kleine organisatie efficiënt te organiseren, waardoor er kortere wachttijden te realiseren zijn.

Huid Medisch Centrum
Huid Medisch Centrum, Paasheuvelweg 28, 1105 BJ Amsterdam
Telefoon: 020-215 60 60
E-mail: info@huidmedischcentrum.nl
Website: www.huidmedischcentrum.nl

Waarom hebben de Academische Ziekenhuizen AMC en VUmc samen met Centrum Oosterwal besloten om deze nieuwe Amsterdamse dermatologische polikliniek op te richten?

Vroeger konden patiënten met elke dermatologische aandoening terecht bij het AMC of bij het VUmc. Maar er is al enkele jaren een ontwikkeling gaande waarbij de zorgverzekeraars bepaalde dermatologische behandelingen zoals de behandeling van spataderen of het verwijderen van niet kwaadaardige huidafwijkingen niet meer inkopen bij de Academische Ziekenhuizen omdat ze vinden dat deze ziekenhuizen te duur zijn, en zich alleen bezig zouden moeten houden met zeer complexe dermatologische problemen. Ook bij andere specialismen spelen dezelfde ontwikkelingen. Voor de huisartsen is dit een ramp want ze moeten dan voor elk probleem precies weten naar welk ziekenhuis ze een patiënt nog kunnen doorverwijzen. Ook voor patiënten is dit heel vervelend want regelmatig krijgen ze te horen dat ze voor de behandeling van hun huidaandoening een ander adres moeten zoeken omdat het in het Academisch Ziekenhuis niet meer wordt vergoed.

Het Huid Medisch Centrum lost dit probleem op: de huisartsen kunnen straks patiënten met elk denkbaar dermatologisch probleem doorverwijzen naar het Huid Medisch Centrum.

Het centrum is op dit moment beperkt geopend maar nog niet helemaal afgebouwd. Naar verwachting is in februari alles af.

13 jul 2017 Bericht van de NVDV:
Ichthyosis patiënten eisen ureum zalven terug in het basispakket en de NVDV steunt deze actie.

Ichthyosis Netwerken heeft het initiatief genomen tot een digitale petitie om ureumhoudende zalven terug krijgen in het basispakket. De NVDV heeft zich vrijwel onmiddellijk achter dit initiatief geschaard. Wie de digitale petitie nog niet heeft ondertekend, kan dat alsnog doen via deze link. De petitie is tot op heden door 4.000 mensen getekend. Dat moeten er veel meer worden.

In het programma Hart van Nederland is een kort interview uitgezonden met Chantal van der Velden en haar vijfjarige dochter Fleur (met ichthyosis) aangevuld met commentaar van Suzanne Pasmans. Het filmpje is door de NVDV ondertiteld en is te downloaden via de volgende link: https://we.tl/QIXnePyM7W

U kunt echt nog meer doen. Hoe? Door uw patiënten te attenderen op de petitie en hen te vragen deze te ondertekenen. Om het voor uw patiënten makkelijker te maken hebben we een formulier ontworpen (zie PDF bestand), dat patiënten kunnen ondertekenen. Deze formulieren kunt u sturen naar v.hercules@nvdv.nl.

De redactie van www.huidziekten.nl steunt deze actie ook en plaatst het daarom voor onbepaalde tijd op de homepagina van de website. Patiëntjes met een droge huid ten gevolge van ichthyosis hebben ureumzalf nodig en het staat onomstotelijk vast dat deze zalven werken. Het is zeer storend dat ambtenaren en zorgverzekeraars de expertise van dermatologen volledig negeren met als enige drijfveer bezuinigen op de zorguitgaven. Chronische patiënten met ernstige huidaandoeningen zoals ichthyosis en eczeem worden hierdoor opgezadeld met hoge kosten.

Ichthyosis
Ichthyosis
14 feb 2017 Nieuw fase 2 onderzoek: anti-IL17a voor patiënten met matig tot ernstige acne
De Academische Centra in Rotterdam (Erasmus MC), Leiden (LUMC) en Groningen (UMCG), in samenwerking met het Centre for Human Drug Research (CHDR) zijn in december 2016 gestart met een geneesmiddelonderzoek naar het effect van anti-IL17A patiënten met matig tot ernstige acne. Het gaat om een dubbelblind gerandomiseerd multicenter onderzoek waarin de effectiviteit, veiligheid en farmacokinetiek van een nieuw anti-IL17a monoklonaal bij patiënten met matig tot ernstige acne vulgaris wordt onderzocht (CHDR1632).

Onderzoeksmiddel:
• Monoclonaal antilichaam
• Hoge affiniteit IL-17A en IL-17AF

Doel:
• Het aantonen van effectiviteit bij patiënten met matig tot ernstige acne
• Veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek

Opzet:
• Fase 2 dubbelblinde multicenter studie
• Totaal:75 patiënten met matig tot ernstige papulo-pustuleuze acne
• 24 weken behandeling, maandelijkse s.c. injectie
• De studie duurt ~37 weken met 9 studiebezoeken aan het CHDR
• Deelnamevergoeding patiënten: 790 EUR

Bijzonderheden:
• Optioneel biopten (extra vergoeding van 400 EUR)
• Imaging met Canfield VISIA, dagelijkse ‘selfies’

Meer informatie over deelname aan dit onderzoek:
Mocht u meer informatie wensen met betrekking tot dit onderzoek of uw patiënt naar ons door willen verwijzen, dan kunt u contact opnemen met de arts-onderzoeker T. van der Kolk (071-7517155, tvdkolk@chdr.nl).

Voor deze informatieverstrekking, pre-screening, identificatie en selectie van geschikte patiënten en eventuele andere ontstaande kosten betreffende dit onderzoek kunt u uw declaratie sturen naar het CHDR, Zernikedreef 8, 2333 CL Leiden.

Onderzoeksteam: Tessa van der Kolk, Martijn van Doorn, Robert Rissmann & Koos Burggraaf

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) is ook één van de onderzoekscentra. Wilt u contact opnemen met het UMCG? Dan kunt u contact opnemen met Ena Sokol (arts-onderzoeker, Dermatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen) via tel: 06-25647064 of e-mail: e.sokol@umcg.nl

Print de informatie over dit onderzoek (PDF bestand)
10 jan 2017 Nieuwe producten:
In aantocht, misschien al in 2017, is dupilumab (anti-interleukin-4 receptor alpha), voor de behandeling van atopisch eczeem.

7 jan 2017 Nieuwe producten:
Er zijn enkele nieuwe producten beschikbaar met calcipotriol: calcipotriol / betamethason schuim (Enstilar) en calcipotriol zalf, calcipotriol crème en calcipotriol lotion generiek.

20 mei 2016 Calcipotriol / betamethason Sandoz:
Sandoz heeft een generieke calcipotriol / betamethason zalf op de markt gebracht, in tubes van 30 of 60 g. De zalf is gewoon leverbaar via de apotheek en de patiënt hoeft niet bij te betalen.

13 mei 2016 Nieuwe producten voor psoriasis:
Voor psoriasis zijn recent of in de loop van 2016 nieuwe middelen beschikbaar: secukinumab, apremilast, en ixekizumab. En biosimilars: Remsima en Inflectra (infliximab), en Benepali (etanercept).

13 mei 2016 Triamcinolon preparaten weer vergoed
De triamcinolon 0.1% simplex basiszalf, 30 g (ZI-nummer: 15963519) en de triamcinolon 0.1% in vaseline paraffine gelijke delen, 30 g (ZI-nummer: 15967719) worden weer vergoed.

Deze bereidingen werden per 1 januari 2016 niet standaard meer vergoed, vanwege de registratie van diverse handelspreparaten. Omdat geregistreerde handelspreparaten op dit moment niet beschikbaar zijn, is men na overleg tussen de KNMP, dermatologen en zorgverzekeraars tot het besluit gekomen om deze doorgeleverde bereidingen weer te vergoeden aan patiënten, totdat de geregistreerde preparaten beschikbaar worden gesteld.

5 feb 2016 Vergoeding dermatica 2016
Aanvullende informatie over hydrocortison en triamcinolon crème en zalf:

De informatie die de zorgverzekeraars geven aan de dermatologen schiet ernstig tekort, maar de apothekers leggen het uit (met dank aan apotheker M. de Vries, Bennekomse Apotheek): er zijn nog steeds hydrocortison en triamcinolon crème en zalf preparaten beschikbaar van verschillende fabrikanten die gewoon vergoed worden. Het hangt af de leverancier en de prijs of het wordt vergoed. Op de lijst van de zorgverzekeraars staat dat hydrocortison en triamcinolon crème en zalf niet meer vergoed worden, maar dan wordt bedoeld sommige doorgeleverde bereidingen van bereidingsapotheken zoals Fagron. De apothekers hebben de beschikking over een zeer groot databestand waarin alle geneesmiddelen zijn opgenomen. Dit heet de Z-index. Hierin staat precies wat er vergoed wordt en wat niet.

De Z-index is helaas niet openbaar. Het wordt geëxploiteerd door een commerciële organisatie die er geld voor vraagt om de database te mogen inzien. Apothekers hebben een abonnement, omdat zij zonder deze informatie niet kunnen werken. Maar dermatologen hebben geen abonnement en kunnen de gegevens niet inzien. Dat betekent dat zij afhankelijk zijn van de informatie van welwillende apothekers die het doorgeven als een bepaald product niet meer wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Of een geneesmiddel wordt vergoed kan soms worden gevonden in het kompas via de link prijs op medicijnkosten.nl. Maar pas op: deze informatie is niet uptodate, het loopt achter, soms een jaar op de vergoedingsregels. Ook staan nieuwe geneesmiddelen er nog niet in, en sommige FNA preparaten ook niet. Magistrale receptuur staat er helemaal niet in.

Op deze website worden de wijzigingen zo goed mogelijk bijgehouden in de lijsten die staan onder formularium dermatologie. De informatie voor zover bekend aan de redactie is verwerkt in de labels. Zoals blijkt uit bovenstaande tekst is het vrijwel niet te doen om alles volledig uptodate te houden.

De apothekers kunnen de patiënt helpen om een alternatief product te vinden dat wel wordt vergoed. Hierbij moet uiteraard wel worden opgelet dat niet een basis wordt gegeven met wolalcoholen of andere ingrediënten waar de patiënt een contactallergie voor heeft.

13 jan 2016 Vergoeding dermatica 2016
De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke dermatologische (en andere) bereidingen nog wel en welke niet meer vergoed worden in 2016. Zie Excel bestand 1 (patiënten-versie) en Excel bestand 2 (apothekers-versie). Bron: KNMP.

De lijst geeft aanleiding tot veel verwarring want er staat bijvoorbeeld in dat hydrocortison crème en zalf 1% FNA en triamcinolon crème en zalf 0.1% FNA niet meer vergoed worden. Vanuit de apothekers wordt echter bericht dat deze middelen gewoon nog vergoed worden. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze lijst en wie opheldering kan verschaffen.

Mochten HCA en TCA inderdaad niet meer vergoed worden dan zijn de alternatieven:

- hydrocortison crème 1% FNA (alternatief: hydrocortison 1% in vaseline cetomacrogol crème FNA of in vaseline lanette crème FNA)
- hydrocortison zalf 1% FNA (alternatief: hydrocortison 1% in koelzalf zonder rozenolie FNA)
- triamcinolon crème 0.1% FNA (alternatief: triamcinolon 0.1% in vaseline cetomacrogol crème FNA, Emovate crème)
- triamcinolonzalf 0.1% FNA (alternatief: triamcinolon vaseline cetomacrogol zalf 0.1% of triamcinolon 0.1% in koelzalf zonder rozenolie, Emovate zalf)

  oudere berichten
   
Informatie over producten die (tijdelijk) niet meer leverbaar zijn
Soms verdwijnen producten van de markt zonder dat dit door middel van een mailing aan alle dermatologen wordt doorgegeven. Vaak wordt een product teruggetrokken om economische redenen (te weinig omzet) of omdat er iets mee is (effectiviteit discutabel of bijwerkingen). Maar het kan ook zijn omdat een grondstof (tijdelijk) niet meer leverbaar is.

De KNMP heeft een website waarop een overzicht staat van producten die (tijdelijk of definitief) niet meer leverbaar zijn: www.farmanco.knmp.nl
Dringende oproep aan fabrikanten en leveranciers: als u een product van de markt haalt of als het tijdelijk niet meer leverbaar is, geef dit dan ook door aan de redactie van www.huidziekten.nl via een email aan redactie@huidziekten.nl. Het is niet voldoende om alleen de apothekers te informeren, juist de beroepsgroep, de voorschrijvende dermatologen moeten worden geïnformeerd. Nu komt het te vaak voor dat de dermatologen van patiënten die tevergeefs bij de apotheek zijn geweest moeten horen dat een bepaald product niet meer leverbaar is. Dit is zeer onprofessioneel.

Via www.huidziekten.nl bereikt u snel de juiste doelgroep. De website wordt dagelijks gebruikt door dermatologen, arts-assistenten dermatologie en huisartsen voor het opzoeken van dermatologische therapieën (meer dan 11 miljoen paginabezoeken per jaar).
 
 
Richtlijnen dermatologie spacer CAT database dermatologie spacer Ingescande PA-coupes spacer Website van de NVDV spacer Patientenverenigingen spacer Zalfkiezer spacer Website informatie