RETICULAIRE VENEN GROOT EN KLEIN ICD10: I83.9


Reticulaire venen, groot Reticulaire venen, klein

Reticulaire venen groot en klein


Sclerocompressie therapie
Scleroseren is de voorkeurs behandeling bij dit type spataderen. De grotere reticulaire venen worden in staande positie afgetekend. De keinere, blauwige reticulaire venen hoeven niet te worden afgetekend omdat ze zeer oppervlakkig zijn en daardoor in liggende positie zichtbaar blijven. Vervolgens worden ze in liggende positie ingespoten met aethoxysclerol in concentraties van 1 of 2%. De concentraties hangen af van de grootte van het vat (zie schematisch overzicht). Per keer mag maximaal 12% gespoten worden, dus maximaal 6 ml van 2% of 12 ml van 1%. Zie verder onder protocol scleroseren.

In het onderstaande filmpje wordt d.m.v. groen licht het inspuiten van een vene gevolgd. Er wordt een volume van circa 2-3 ml ingespoten, dat over een lang traject terecht komt.

Video scleroseren van middelgrote varices, zichtbaar gemaakt met groen lichtVideo: scleroseren van middelgrote varices, zichtbaar gemaakt met groen licht.


Video scleroseren van middelgrote varices, zichtbaar gemaakt met groen lichtVideo: scleroseren van varices met hulp van vein viewer.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

06-05-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 I83.9 Varices van onderste extremiteiten zonder ulcus of ontsteking: reticulaire varices
ICD10 I83.9 Varicose veins of lower extremities without ulcer or inflammation: reticular varices
SNOMED 248741001 Reticular varices
DBC 30 spacer Chronische oppervlakkige veneuze pathologie / varices