AARSMADEN (ENTEROBIUS VERMICULARIS, OXYURIS) print home printenhome


WAT ZIJN HET ?

De aarsmade (Enterobius vermicularis) is een klein wit tot geelwit wormpje (ca. 5-10 mm groot) dat bij de mens in de darmen kan leven. De aarsmade behoort tot de rondwormen en is een darmparasiet. Het komt vaak voor, veel kinderen raken er mee besmet. Vooral op het moment dat ze voor het eerst naar de crèche of naar school gaan. Ouderen kunnen het ook hebben. De medische naam van de aandoening is enterobiasis of oxyuris.

De aarsmaden komen vooral 's nachts naar buiten, ze kruipen de anus uit om eitjes te leggen. Dit kan jeuk veroorzaken. De eitjes worden via handen en allerlei voorwerpen verspreid, en kunnen vervolgens weer via de mond andere kinderen of mensen besmetten. Besmetting vindt alleen plaats van mens tot mens, bij huisdieren kunnen ze niet overleven.

Enterobius vermicularis Enterobius vermicularis
Enterobius vermicularis Enterobius vermicularis

Enterobius vermicularis Enterobius vermicularis
Enterobius vermicularis Enterobius vermicularis

Foto's: NEJM en CDC Atlanta (Public Domain Images).


Aarsmaden leven in onderste deel van de dikke darm en in de blinde darm. Ze leven ongeveer 8 weken, en leggen hun eitjes op de huid rond de anus. Buiten het lichaam kunnen de eitjes lang in leven blijven (10-14 dagen), zodat ze via onder andere speelgoed, meubels, kleding, beddengoed, gebruiksvoorwerpen of handen weer een andere mens besmetten.

De aarsmaden komen vooral 's nachts naar buiten om eitjes te leggen. Ze veroorzaken dan jeuk rond de anus en schaamlippen. Ze kunnen ook in de ontlasting worden aangetroffen. Bij hevige infecties komen ze ook in de vagina voor, waar ze zich echter niet kunnen voortplanten. De wormpjes zijn onschuldig en veroorzaken alleen jeuk en wat vage darm- en buikklachten. Wel kan de jeuk sommige mensen uit hun slaap houden. Het krabben kan ontstekingen en een kapotte huid veroorzaken.

Levenscyclus van Enterobius vermicularis

HOE WORDEN AARSMADEN BEHANDELD?

De behandeling bestaat uit het innemen van 1 tablet mebendazol van 100 mg, dat is een middel tegen parasieten. Na 2 weken moet u nog een keer 1 tablet innemen. Dit middel is zonder recept te koop bij de apotheek of drogist.

De dosering van 100 mg geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Gebruik bij kinderen jonger dan 2 jaar wordt afgeraden.

Omdat meerdere personen binnen het gezin geïnfecteerd kunnen zijn, moeten alle gezinsleden worden behandeld, liefst op het zelfde moment.

Daarnaast moeten hygiënische maatregelen worden getroffen om herbesmetting te voorkomen:
 - Goed handenwassen iedereen, nagels kort houden.
 - Alle beddengoed en kleren wassen bij 60 °C, wat niet gewassen kan worden stomen of luchten.
 - Goed alles schoonmaken, beddengoed luchten, dagelijks stofzuigen.
 - Kleine kinderen strak ondergoed aantrekken of gesloten pyjama's zodat ze niet zichzelf via krabben via de handjes herbesmetten.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).