COCAMIDOPROPYL BETAÏNE ALLERGIE print home printenhome


U BENT ALLERGISCH VOOR COCAMIDOPROPYL BETAÏNE. WAT NU ?

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor cocamidopropyl betaïne, een chemische stof die in schuimende producten voorkomt. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert contact met cocamidopropyl betaïne zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie over contactallergie, zie de folder allergisch contacteczeem.


WAT IS COCAMIDOPROPYL BETAÏNE ?

Cocamidopropyl betaïne is een schuimvormend middel. Het is onderdeel van allerlei shampoos en zepen. Dit soort chemische stoffen worden ook wel surfactans genoemd (oppervlaktespanning verlagend middel). Het zorgt ervoor dat cosmetica een mooi schuimlaagje vormen, en het zit bijvoorbeeld in scheerschuimen en bad - en douche gels. In alle producten die schuimen kan cocamidopropyl betaïne zitten. Over het algemeen is het een mild en huid-vriendelijk product, het zit bijvoorbeeld ook in kindershampoos. Maar bij sommige personen kan het toch een contactallergie veroorzaken. Vooral kappers en medewerkers van schoonheidssalons lopen kans op het ontwikkelen van een contactallergie. Cocamidopropyl betaine wordt gemaakt van kokosnootolie, maar bij een contactallergie voor cocamidopropylbetaine is er geen allergie voor kokosnoten.

Synoniemen voor cocamidopropyl betaïne:
Tegobetaine L7
CAPB
Cocoyl amide propyldimethyl glycine
Coconut oil amidopropyl betaine
N-cocamidopropyl-N,N-dimethylglycine hydroxide inner salt


IN WELKE PRODUCTEN KOMT COCAMIDOPROPYL BETAÏNE VOOR ?

- shampoos, kindershampoos
- bad- en douche gels
- vloeibare zepen, vloeibare handzeep, bubbelbadzeep
- reinigende huidlotions, make-up reiniger, oog make-up removers
- scheerzeep
- overige schuimende toiletartikelen
- contactlens schoonmaak vloeistof
- tandpasta
- conditioner voor de haren
- deodorantia
- cosmetica crèmes
- haarkleurmiddel
- antiseptische middelen
- vochtige doekjes voor reiniging perianale huid
- professionele reinigingsmiddelen die in de schoonmaakindustrie gebruikt worden.


HOE ZIET ALLERGISCH CONTACTECZEEM DOOR COCAMIDOPROPYL BETAÏNE ER UIT ?

Allergisch contacteczeem door cocamidopropyl betaïne ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden. Het eczeem is uiteraard te vinden op die plaatsen waar u contact had met het cocamidopropyl betaïne-bevattende product. Bij shampoos zal dat zijn op de hoofdhuid, in de hals, in het gezicht, bij bad en douchegel op het lichaam, bij oog-make-up remover op de oogleden, bij tandpasta rond de mond, bij handzepen en handgels op de handen. Soms ontstaat langs de voetrand eczeem door contact met douchewater met schuim van shampoos of gels. Bij beroepsmatig contact zit het vaak aan de handen en onderarmen. Kapsters lopen een risico maar ook bij beroepen waarbij vaak de handen gewassen moeten worden (medisch, kappers, garagemonteurs) wordt het regelmatig gezien.


WORDT MIJN ECZEEM GEHEEL VEROORZAAKT DOOR COCAMIDOPROPYL BETAÏNE ?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met cocamidopropyl betaïne. Toch is het niet ongewoon dat eczeem blijft bestaan ondanks het vermijden van producten die cocamidopropyl betaïne bevatten. Dit komt omdat eczeem vaak meer oorzaken heeft. Behalve allergie kan ook irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen, oplosmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door kou. Daarnaast kan eczeem een uiting zijn van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts.
Het is zinvol om producten die cocamidopropyl betaïne bevatten te vermijden. Dit laatste zal niet altijd lukken en mede een van de redenen zijn waarom het eczeem niet altijd volledig zal genezen.


HOE KUNNEN ALLERGISCHE REACTIES VOORKOMEN WORDEN ?

Dit is niet eenvoudig omdat cocamidopropyl betaïne in uiteenlopende producten voorkomt. Uw cosmetica en toiletartikelen mogen geen cocamidopropyl betaïne bevatten; om dit na te gaan kunt u op de verpakking kijken bij de samenstelling. Het is verstandig ook uw apotheker op de hoogte te stellen dat u allergisch bent voor cocamidopropyl betaïne omdat het ook in crèmes kan zitten. Bij blootstelling tijdens het beroep, kappers bijvoorbeeld, is het raadzaam om een bedrijfsarts in te schakelen.


ZIJN ER ANDERE STOFFEN DIE IK MOET VERMIJDEN ?

Een enkele keer is contact met cocamidopropyl betaïne-bevattende producten die uw partner gebruikt mede oorzaak van uw klachten.


HOE WEET IK WELKE PRODUCTEN VEILIG ZIJN ?

Zoals hierboven al uitgelegd moet u de samenstelling van cosmetica, toiletartikelen en huishoudelijke artikelen, vermeld op de verpakking, controleren op aanwezigheid van cocamidopropyl betaïne. Als dit er in zit mag u het niet gebruiken. Wel toegestaan zijn cocamido DEA, cocamido sulfosuccinaat, cocoamphoacetate en betaïne.

In sommige gevallen kan uw huidarts het wenselijk vinden om u bepaalde producten uit te laten proberen, bijvoorbeeld door het product tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen die tijd niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan is de kans heel groot dat u van dat product geen klachten krijgt.

De samenstelling van producten kan wisselen in de loop van de tijd, controleer daarom regelmatig de lijst met bestanddelen op de verpakking van de producten die u koopt. Fabrikanten zijn verplicht de ingrediënten te vermelden op de verpakking, als het er niet op staat: koop het product niet.
Unilever, fabrikant van o.a. de Andrelon productlijn en tal van andere merken zoals Axe, Dove, Lux, Sunlight en Vaseline Intensive Care heeft op haar website een pagina geplaatst waarop te lezen is wat de exacte samenstelling is van de Unileverproducten:

www.unilever.nl/brands/whats-in-our-products

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (HBW / JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).