ASHY DERMATOSIS print


Ashy dermatosis, ook wel erythema dyschromicum perstans genoemd, is een pigmentstoornis waarbij donkere, blauwgrijze plekken op de huid ontstaan. Ashy betekent asgrauw, dat is de kleur van de plekken. Soms beginnen de plekken met een rode rand, maar dat is niet altijd het geval. Ashy dermatosis komt vooral voor bij de donkere huid. Bij een donkere huid is roodheid niet zo goed te zien.

De plekken lijken op een andere huidaandoening, die lichen planus wordt genoemd; daarbij kunnen ook donker gekleurde vlekken ontstaan. De kans dat rode vlekken overgaan in pigmentvlekken is het grootst bij mensen met een donkere huid. Dit verschijnsel wordt ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd.

Ashy dermatosis Ashy dermatosis
ashy dermatosis ashy dermatosis


WAT IS DE OORZAAK VAN ASHY DERMATOSIS ?

De oorzaak is onbekend. Sommigen denken dat ashy dermatose een donkere variant is van lichen planus (lichen planus pigmentosus). Maar van lichen planus is de oorzaak ook niet bekend. Er is ook gedacht dat het komt door contactallergieën, maar dit wordt maar bij een klein gedeelte van de patiënten gevonden.


HOE WORDT ASHY DERMATOSIS  BEHANDELD ?

De behandeling is moeizaam. Het gaat om een zeldzame aandoening en er is nog weinig bekend over de behandelmogelijkheden.

De behandeling is vooral gericht op het stoppen van de uitbreiding. Dat kan met lokale zalven (corticosteroiden). Soms worden tabletten geadviseerd, zoals Lampren. Deze behandelingen zijn gericht op het remmen van ontsteking, dit werkt alleen als de aandoening nog in de actieve fase is.

Nadat er geen nieuwe plekken meer ontstaan is het wachten en hopen op het langzaam verdwijnen van de donkere verkleuring. Actief ontkleuren met bleekcrème en lasers is niet erg succesvol en kan zelfs verslechtering geven.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

De pigmentplekken die ontstaan zijn erg hardnekkig. Ondanks dat de uitbreiding vaak snel gestopt kan worden is er vaak na vele jaren nog steeds sprake van een duidelijk kleurverschil.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).