BEHANDELING VAN AAMBEIEN print home printenhome


Aambeien of hemorroïden zijn kluwens uitpuilende bloedvaatjes, die zich bevinden in de endeldarm, vlak boven de kringspier. Aambeien komen altijd van binnenuit en kunnen onder bijzondere omstandigheden, zoals frequent en langdurig persen op de ontlasting, gestuwd raken en uitpuilen uit de anus. Tevens geven deze behalve een voelbare zwelling soms bloedverlies en jeuk, soms veroorzaken ze een drukkend gevoel of geven ze slijmvliesscheurtjes.

De belangrijkste oorzaak van aambeien is gelegen in verkeerde voedingsgewoonten waarbij te weinig voedingsvezels worden gebruikt. Andere oorzaken zijn verslapte bekkenbodemspieren, te weinig bewegen enz. Bij de behandeling van aambeien moeten bijna altijd ook dieetaanpassingen worden toegepast. Zonodig kunt u hiervoor advies inwinnen bij een diëtiste.

De behandelingsmethode is afhankelijk van de ernst van de aambeien.

1. In eerste instantie kan door aanpassing van het dieet tot vermindering van de klachten worden gekomen. Hierdoor kan de duur van het persen tot enkele seconden beperkt blijven.

2. Door scleroserende injecties in of rond de aambeien treedt bindweefselvorming op, waardoor deze vaatkluwens in grootte afnemen en gefixeerd worden op de onderlaag. De injecties zijn nagenoeg pijnloos.

3. Door rubberband ligatie (de zg. Barronse ligaturen) worden kleine elastiekjes rond de basis van de aambei aangebracht. Na enkele dagen sterft dit weefsel vanzelf af. Ook deze methode is nagenoeg pijnloos.
Na de behandeling van de aambeien door rubberbandligatie kunt u een gevoel van aandrang ervaren. Vermijdt persen zo veel mogelijk. Indien pijn optreedt kunt u het beste een lauwwarm zitbad nemen en dit desnoods enkele malen herhalen. Als pijnstiller bij voorkeur Paracetamol.
Meestal moet de behandeling enkele malen herhaald worden met een tussenpoos van circa 4 weken om een bevredigend resultaat te verkrijgen.

4. Operatief. Indien de aambeien zeer groot zijn of niet meer teruggeduwd kunnen worden, wordt operatieve behandeling aangeraden. Dit gebeurt doorgaans door de chirurg.


Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).