BEHANDELING VAN GOEDAARDIGE HUIDAFWIJKINGEN DOOR DE HUIDTHERAPEUT print home printenhome


Uw arts heeft u naar de huidtherapeut doorverwezen voor de behandeling van goedaardige huidafwijkingen zoals ouderdomswratten, steelwratjes, plaatselijk verwijde kleine bloedvaatjes (denk aan bijvoorbeeld couperose of spider naevus).

Verruca seborroica Fibroma molle, skin tag, acrochordon Spider nevus, naevus araneus
ouderdomswratten steelwratje spider naevus


Deze folder geeft u meer informatie over de verschillende behandelingstechnieken voor het behandelen van goedaardige huidafwijkingen.


UITLEG VAN DE VERSCHILLENDE TECHNIEKEN

Gewone electrocoagulatie (bol of lus)

Bij deze methode wordt het te behandelen gebied weggeschroeid met behulp van een bolletje of lusje dat verhit wordt met elektriciteit. Het weefsel 'verdampt' als het ware en er blijft een brandwondje over. In het hoofd/hals gebied geneest dit wondje meestal binnen 10 dagen en op andere plekken van de huid kan dit tot wel 3 weken duren.

Micro coagulatie (naald)

Microcoagulatie is een behandelmethode waarbij met een minuscuul naaldje, stroom in het bloedvaatje in de huid wordt gebracht, waardoor aan de punt van de naald grote warmte ontstaat. Hierdoor stollen de eiwitten in het bloed, waarna het bloedvaatje verschrompelt. Deze therapie kan worden toegepast bij plaatselijk verwijde kleine bloedvaatjes (zoals couperose of spidernaevus). Ook de steeltjes van steelwratjes worden met deze methode net boven de huid doorgebrand, waarna een klein korstje ontstaat dat na enige dagen vanzelf van de huid valt.

Cryotherapie

Cryotherapie is het bevriezen van een huidafwijking met vloeibare stikstof. De vloeibare stikstof heeft een temperatuur van minus 196 graden Celsius. Deze wordt op de huid aangebracht met een speciale spuitbus of een wattenstokje, gedrenkt in de vloeibare stikstof. Ten gevolge van de bevriezing wordt het afwijkende huiddeel beschadigd en vervangen door nieuwe gezonde huid. Oppervlakkige bevriezing met vloeibare stikstof past men veel toe bij wratten. De behandeling is doorgaans niet pijnlijker dan een injectie met verdoving. Daarom wordt er tijdens deze behandeling niet verdoofd. Direct na het bevriezen ontstaat er roodheid of een zwelling, later kan er een blaar ontstaan. De huid kan na behandeling met vloeibare stikstof wat lichter of juist donkerder van kleur worden (pigmentcellen zijn gevoelig voor bevriezing). Met name bij mensen met een donkere huidskleur is dit als ongewenste bijwerking van de behandeling beschreven.

Curettage

Curettage is het met een curette (een steriele scherpe ring of een lepel) schrapen van verheven huidafwijkingen, bijvoorbeeld bij een wrat.Bijwerkingen bij deze behandelingen
De huid kan na de behandeling wat lichter of juist donkerder van kleur worden. Met name bij mensen met een donkere huidskleur is dit als ongewenste bijwerking van de behandeling beschreven. Deze verkleuring kan blijvend zijn.

Zijn behandelingen middels coagulatie en curettage pijnlijk?
De behandeling is niet pijnloos, maar de pijn wordt in de regel goed verdragen. Vaak gaat het om kleine te behandelen gebieden. Zo nodig kan een plaatselijk verdovende crème gebruikt worden.

Het aantal behandelingen en behandelingsfrequentie
Soms zijn er meerdere behandelsessies nodig: dit is onder andere afhankelijk van de soort huidafwijking, de lokalisatie en de grootte. De behandelingen zullen dan met een tussentijd van een aantal weken op elkaar volgen, zodat de huid tijdig kan herstellen.

Kosten en vergoedingen van goedaardige huidafwijkingen
Het verwijderen van goedaardige huidafwijkingen wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekering. De prijzen zijn op aanvraag beschikbaar. De behandelingskosten dient u na elke behandeling te betalen.

Sommige aanvullende zorgpolissen vergoeden wel de behandeling door de huidtherapeut, of vergoeden de kosten gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van de behandeling en de verzekering die u heeft afgesloten. Kijk in de polisvoorwaarden of vraag uw verzekering naar de voorwaarden.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).