BENIGNE LICHENOIDE KERATOSE print home printenhome


WAT IS EEN BENIGNE LICHENOIDE KERATOSE ?

Een benigne lichenoide keratose is een goedaardige huidaandoening die er uitziet als een roze, rood of bruin gekleurd plekje van 0.5 tot 2 cm doorsnede met een schilferend of ruw aanvoelend oppervlak. Het ontstaat op oudere leeftijd en het zit meestal op aan zon blootgestelde huid. De plek kan erg lijken op een oppervlakkige vorm van huidkanker (zoals een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom) of op vroege vormen (voorstadia) van huidkanker (zoals actinische keratose of morbus Bowen). Daarom wordt er vaak een monster (huidbiopt) van afgenomen door de dermatoloog, en ingestuurd naar het laboratorium pathologie voor onderzoek. Daar komt dan vervolgens als uitslag uit dat het geen huidkanker is, maar een benigne lichenoide keratose.


benigne lichenoide keratose benigne lichenoide keratose benigne lichenoide keratose
benigne lichenoïde keratose benigne lichenoïde keratose benigne lichenoïde keratoseHOE ONTSTAAT EEN BENIGNE LICHENOIDE KERATOSE ?

Een benigne lichenoide keratose is een opruimreactie. Cellen van het afweersysteem vallen een groepje afwijkende huidcellen aan en ruimen deze op. Onder de microscoop is zichtbaar dat er een milde ontstekingsreactie gaande is net onder de huid. De huidafwijkingen die worden opgeruimd zijn meestal beginnende ouderdomsvlekken (lentigo senilis of lentigo solaris genoemd) of beginnende ouderdomswratten (verruca seborroica genoemd). Of andere afwijkende cellen, meestal ontstaan door zonbeschadiging. De naam benigne lichenoide keratose is een beschrijvende term. Benigne betekent goedaardig, lichenoid is de beschrijving van de ontstekingsreactie net onder de opperhuid, en keratose betekent dat de bovenste huidlaag, de hoornlaag verdikt is.


Lentigo senilis (solaris) Verruca seborroica benigne lichenoide keratose
ouderdomsvlek ouderdomswrat benigne lichenoïde keratoseHOE ZIET EEN BENIGNE LICHENOIDE KERATOSE ER UIT ?

Een benigne lichenoide keratose is een rood, roodbruin, of paarsgekleurd, wat verheven en schilferend of ruw plekje met een doorsnede van 5-20 mm. Het oppervlak kan vlak, wratachtig, of schilferend zijn. Het zit meestal op huid die veel is blootgesteld aan de zon, zoals op de armen en benen, gezicht en nek en delen van de romp. In circa 90 % van de gevallen is het één plek, in circa 10% van de gevallen kunnen er 2 of meerdere plekken aanwezig zijn. Het komt vooral voor tussen de 36-87 jaar, vaker bij vrouwen (76%) dan bij mannen (33%), en vooral bij een licht huidtype.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose benigne lichenoide keratose wordt meestal pas achteraf gesteld, nadat een huidbiopt is afgenomen om een vorm van huidkanker uit te sluiten. Het komt maar zelden voor (in 2% van de gevallen) dat de dermatoloog van tevoren al denkt aan een benigne lichenoide keratose. Meestal wordt gedacht dat het een vorm van huidkanker is (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom) of een ouderdomswrat (verruca seborroica), of een beschadiging door de zon (actinische keratose).


HOE WORDT EEN BENIGNE LICHENOIDE KERATOSE BEHANDELD ?

Behandeling is niet noodzakelijk, omdat het een goedaardige afwijking is. Bij klachten zoals jeuk of pijn kan het worden behandeld door de plek oppervlakkig te bevriezen met vloeibare stikstof, of door er een celgroeiremmende crème (Efudix crème) op aan te brengen. Een ander mogelijkheid is het remmen van de ontsteking met een corticosteroïd crème (ontstekingsremmende crème).

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).