BLEPHARITIS print home printenhome


WAT IS BLEPHARITIS ?

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.


WAT IS DE OORZAAK VAN BLEPHARITIS ?

Overmatige vetproductie van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd en ontstoken.
In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor.
Wanneer bacteriën, die normalerwijs geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.


VERSCHIJNSELEN BIJ BLEPHARITIS

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweer vorming komt soms voor.


BEHANDELING VAN BLEPHARITIS

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes. Aanbevolen wordt dit twee maal daags te doen. Eerst de oogharen borstelen met een met kraanwater natgemaakte wattentip om te 'weken', vervolgens met een droge tip de korsten en schilfers verwijderen.

In ernstiger situaties moet, nadat de oogharen gereinigd zijn, na behandeld worden met oogzalf. Het is verstandig de ooglid reiniging ook in de wat rustiger fasen van de kwaal toch dagelijks vol te houden, zodat zoveel mogelijk de vetverzuring wordt tegengegaan.

Bron: Nederlands Oogheelkundig Gezelschap 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).