BRACHIORADIALE JEUK (BRACHIORADIAL PRURITUS) print home printenhome


WAT IS HET ?

Brachioradiale jeuk is een vorm van hevige jeuk aan de buitenkant van de bovenarmen, die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door overprikkeling van zenuwen in dit gebied. Er ontstaat jeuk, branderigheid, of een veranderd gevoel aan de armen, vooral de buitenkant van de bovenarmen. Het kan worden uitgelokt door aanraking. Het kan éénzijdig of dubbelzijdig aanwezig zijn.

De naam komt van een spier (de musculus brachioradialis) die aan de buitenkant van de arm loopt. Op de plek waar deze spier vast zit aan de bovenarm begint vaak de jeuk. De jeuk kan uitbreiden naar de hele bovenarm maar ook naar de schouders en de onderarmen.

Het is een zeer hinderlijke aandoening, hevig jeukend, het kan de nachtrust verstoren, chronisch en moeilijk te behandelen, en het verergert door het krabben.


HOE ZIET HET ER UIT ?

Het gaat alleen om jeuk, aan de huid is in het begin niets te zien. Maar door het vele krabben kunnen er na verloop van tijd wel huidafwijkingen ontstaan zoals wondjes, korstjes, littekens, verdikking van de huid, blauwe plekken, lichte of donkere verkleuringen.


WAT IS DE OORZAAK VAN BRACHIORADIALE JEUK ?

De oorzaak van de jeuk is niet precies bekend, maar er wordt gedacht aan beschadiging van de zenuwen in de huid. Er is een relatie met blootstelling aan zonlicht en met zonverbranding: brachioradiale pruritus komt meer voor in de zomermaanden en in zonnige klimaten, en wordt vaker gezien bij mensen met een licht huidtype, en bij blanken die in een zonnig klimaat leven (Australië, Afrika).

Het is bekend dat zonverbranding en overmatige blootstelling aan zonlicht hevige jeuk kan veroorzaken, en het is aannemelijk dat dit de meest voorkomende oorzaak is van brachioradiale jeuk.

Daarnaast is brachioradiale jeuk beschreven bij beschadiging en beklemming van de zenuwen in de nek. Dit kan ontstaan als er door slijtage aan de wervelkolom botuitstulpingen ontstaan die op de zenuwen drukken. Ook wordt het gezien na ongevallen.


HOE WORDT BRACHIORADIALE JEUK BEHANDELD ?

Gezien de relatie met zonlicht is hetbelangrijk om verdere zonneschade te voorkomen door goede zonnebrandcrèmes te gebruiken en uit de felle zon te blijven. Ook beschermende kleding, die geen UV-licht doorlaat, en met lange mouwen, kan daarbij helpen.

Koude kompressen verlichten de jeuk.

Daarnaast zijn er lokale middelen en geneesmiddelen die aangrijpen op de zenuwen en/of de prikkeloverdracht.


Lokale middelen

Capsaïcine crème
Capsaïcine crème 0.025% of 0.075% FNA, 3 tot 4 x daags aanbrengen op de jeukende huid. Capsaïcine is een peperextract dat een warmtesensatie veroorzaakt in de huid. Het prikkelt de zenuwen, en daardoor wordt de jeukprikkel onderdrukt. Het nadeel van de crème is dat het irritatie van de huid kan veroorzaken.

Menthol producten
Menthol remt de doorgifte van jeuksignalen in de zenuwen. Mentholcrèmes en gels worden daarom bij allerlei vormen van jeuk gebruikt, en kunnen ook bij brachioradiale jeuk worden toegepast.
Voorbeelden van mentholproducten zijn levomenthol 1% in carbomeerwatergel FNA, en levomenthol 1% in lanettecrème I FNA.

Lidocaïne gel
Lidocaïne gel is een verdovende gel. Het wordt gebruikt voor pijnstilling, maar remt ook de zenuwen die jeuk overbrengen. Het nadeel is dat het maar kort werkt, dus het moet meerdere keren per dag worden aangebracht.


Geneesmiddelen

Antihistaminica
Antihistaminica zijn tabletten tegen jeuk en allergie. De oudere varianten daarvan (hydroxyzine en polaramine) hebben bijwerkingen of nevenwerkingen zoals slaperigheid en andere effecten op het zenuwstelsel die bij brachioradiale jeuk een positief effect kunnen hebben. Het effect is echter niet zo krachtig en de bijwerkingen (slaperigheid) kunnen vervelend zijn.

Amitriptyline
Amitriptyline is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij zenuwpijn. Ook wordt het gebruikt bij depressie (somberheid). Het blijkt ook te werken bij brachioradiale jeuk. Er wordt meestal begonnen met 1 tablet van 25 of 50 mg voor het slapen gaan, en als dat onvoldoende helpt wordt het langzaam verhoogd tot maximaal 150 mg per dag (verdeeld over de dag). Amitriptyline kan bijwerkingen hebben, lees de patiënteninformatie in de bijsluiter.

Neurontin
Neurontin (gabapentine) is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij zenuwpijn. Ook wordt het gebruikt bij epilepsie. Het blijkt ook te werken bij brachioradiale jeuk. Er wordt meestal begonnen met 1 tablet van 300 mg, en als dat onvoldoende helpt wordt het langzaam verhoogd tot maximaal 3 x 3 tabletten van 300 mg per dag. Gabapentine kan bijwerkingen hebben, lees de patiënteninformatie in de bijsluiter.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Brachioradiale pruritus staat bekend als een chronische aandoening. Het gaat dus niet vanzelf over. Het kan wel geleidelijk minder worden en het kan worden onderdrukt door bovengenoemde lokale middelen of geneesmiddelen te gebruiken.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).