CAMOUFLAGE VAN HUIDAFWIJKINGEN print home printenhome


CAMOUFLAGE

Uw arts heeft u vanwege uw huidaandoening camouflagetherapie geadviseerd. Deze folder geeft informatie over wat camouflagetherapie voor u inhoudt. Wij vragen u deze informatie zorgvuldig door te lezen.


WAT IS CAMOUFLAGE ?

Bij sommige huidaandoeningen krijgt u kleurverschillen in de huid. Bijvoorbeeld bij vitiligo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie en wijnvlekken. Bij deze huidaandoeningen kan camouflage uitkomst bieden. Camouflage zorgt ervoor dat de aandoening minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van camouflagecrèmes. Deze camouflagecrèmes bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn bij parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkend effect bereikt. Ook kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Voor camouflage gaat u naar een huidtherapeut.


HOE VERLOOPT EEN BEZOEK AAN DE HUIDTHERAPEUT ?

Tijdens het bezoek zal de huidtherapeut u uitleg geven over camouflageproducten. Wat is er verkrijgbaar? Welke voor- en nadelen heeft ieder product? Ook zult u samen met de huidtherapeut kijken welke kleur en structuur het best bij u past. Het is mogelijk dat er een lichte onderlaag nodig is of dat het gehele gebied gecamoufleerd wordt. Dit is echter per individu verschillend. Wanneer de juiste kleur gevonden is krijgt u 1, 2 of 3 potten camouflagecrème mee. De huidtherapeut zal u uitleg geven hoe het product aangebracht dient te worden en hoe u het water- en veegvast kunt maken. Camouflage is niet voor iedereen geschikt. Een alternatief is de toepassing van een zelfbruiningsproduct.

Camouflage
Vitiligo voor en na camouflage
Bron: Kosmetische camouflage en kosmetische littekenbehandeling.


ZELFBRUININGSPRODUCTEN

Hoe werkt het ?

Wanneer u vitiligo of andere lichte vlekken heeft kan een zelfbruiningsproduct misschien helpen. Zelfbruiningsproducten kunnen vooral op de handen en in de hals goed toegepast worden als camouflage of make-up niet praktisch is. Zelfbruiningsproducten zijn crèmes die een geleidelijke bruintint aan de huid geven. Dit wordt veroorzaakt doordat de crème in de hoornlaag van de huid trekt. Dit geeft verder geen bijwerkingen en is niet schadelijk voor de huid. De verkregen bruintint kan niet verdwijnen door transpiratie of wassen van de huid met zeep en hierdoor geeft de kleur ook niet af aan kleding. Door langdurig zwemmen of baden en op schuurplekken kan de bruintint sneller verdwijnen. Doordat de hoornlaag van de huid continu afschilfert, zal het product van tijd tot tijd weer opnieuw aangebracht moeten worden.

Waar te verkrijgen ?

Zelfbruiningsproducten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogisterij. Wij adviseren een product voor de normale tot donkere huid. Zo komt u het dichtst bij uw normale huidskleur.

Zijn er bijwerkingen ?

De ingrediënten van zelfbruiningsproducten en camouflage zijn onschuldig. Heel zelden worden allergische reacties gezien in de vorm van jeuk en roodheid. U kunt dan contact opnemen met uw huidtherapeut of arts.

Voor en na foto’s bij het gebruik van een bruin zonder zon product:

Camouflage vitiligo Camouflage vitiligo Camouflage vitiligo
dag 0 dag 1 dag 2


WAT KOST CAMOUFLAGE ?

Voor de prijzen voor een instructie zie de prijsopgave. De behandelingskosten dient u na de behandeling te betalen. Misschien krijgt u de camouflagetherapie en producten (gedeeltelijk) vergoed uit het aanvullende pakket van uw verzekering. Vergoeding van de camouflage is per verzekering verschillend. Vraag hiernaar bij uw verzekering. Een aanvraag voor camouflage kan noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van de vergoeding. Als dit het geval is dan kunt u contact opnemen met de huidtherapeute.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).