CHALAZION print home printenhome


WAT IS EEN CHALAZION ?

Dit is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid.


OORZAAK

Door het verstopt raken van de uitvoergang kan het talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Het is een steriele ontsteking, die soms gepaard kan gaan met een bacteriƫle ontsteking.


VERSCHIJNSELEN

Op een gegeven moment ontstaat er een pijnlijke zwelling, net boven of onder de rand van het ooglid en niet in de rand van het ooglid zoals bij een 'stiegje' of 'strontje' (hordeolum). Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen worden.


Chalazion Chalazion Chalazion
chalazion chalazion chalazion

Foto links: American Academy of Ophthalmology.DIAGNOSE

Door het ooglid om te klappen kan de oogarts met gebruikmaking van de spleetlamp zien of er een chalazion dan wel een hordeolum aanwezig is.


BEHANDELING

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zodat de elleboog-huid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek op het zieke ooglid.

Een secundaire infectie kan met antibiotische en eventueel corticosteroĆÆd oogdruppels behandeld worden.

De gezwollen klier kan, zolang dat nog gaat, leeg gedrukt worden. Indien dit niet mogelijk is wordt het chalazion, onder lokale verdoving, door insnijden van het ooglid verwijderd. De oogarts zal aangeven welke behandeling in uw geval het geschiktst is.

Een chalazion kan eenmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan op de zojuist beschreven wijze behandeld.

Bron: Nederlands Oogheelkundig Gezelschap 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).