DERMATITIS PERIORALIS print home printenhome


WAT IS DERMATITIS PERIORALIS ?

Bij dermatitis perioralis verschijnen er allemaal kleine pukkeltjes en puistjes rond de mond. Daarnaast kan de huid ook wat rood en schilferend zijn. Ook jeuk en branderigheid zijn mogelijke klachten. Het zit vooral rond de mond, daar komt ook de naam vandaan (dermatitis betekent ontsteking van de huid, en peri-oraal betekent rond de mond). Een enkele keer kan dezelfde uitslag rond de ogen zitten, dan wordt het dermatitis peri-ocularis (rond de ogen) genoemd. De bultjes zijn geen echte puistjes, het zijn eczeembultjes, ze zijn gevuld met vocht.

Dermatitis perioralis Dermatitis perioralis Dermatitis perioralis
dermatitis perioralis dermatitis perioralis dermatitis perioralis


HOE ONTSTAAT HET ?

Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van hormooncrèmes of zalven (corticosteroïden) in het gezicht. Vooral sterk werkende corticosteroïd crèmes kunnen dit veroorzaken. Tegelijkertijd onderdrukken deze crèmes ook de uitslag, dus na stoppen wordt de uitslag eerst erger. Daarom blijven de meeste patiënten stug doorgaan met smeren.

Het kan ook ontstaan bij mensen die geen hormooncrèmes in hun gezicht hebben gesmeerd. Soms ontstaat het spontaan, zonder duidelijke oorzaak, en soms is het een reactie op allerlei cosmetica die op het gezicht zijn gesmeerd. Dit gebeurt vooral bij foundation en andere vet- of oliebevattende make-up of andere verzorgende producten.


WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ?

Dermatitis perioralis begint meestal op de kin, naast de neus, en op de bovenlip. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, alleen een klein randje huid langs de lippen blijft vrij van pukkeltjes. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien. Ook kan de huid rood en schilferig zijn en licht jeuken of branderig aanvoelen.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

Over het algemeen wordt de diagnose gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Dermatitis perioralis kan lijken op andere huidziekten waarbij kleine bultjes en pukkeltjes rond de mond kunnen zitten, zoals rosacea en acne (jeugdpuistjes).


HOE WORDT DERMATITIS PERIORALIS BEHANDELD ?

Het belangrijkste is dat u onmiddelijk stopt met het gebruik van de corticosteroïdcrème of -zalf. Hetzelfde geldt voor make-up. U kunt in plaats van allerlei cosmetica een eenvoudige verzorgende basiscrème gebruiken, zoals cetomacrogolcrème. Na het stoppen van de corticosteroïden zal het eerst erger worden, maar dat is een fase waar u door heen moet. Uiteindelijk zal het verdwijnen.

De periode van ontwennen kan worden verlicht door tijdelijk andere producten te gebruiken die wel de ontsteking remmen maar die geen corticosteroïden bevatten. Bijvoorbeeld Elidel crème of Protopic zalf, dat zijn hormoon-vrije crèmes die ook bij eczeem gebruikt worden.
Dermatitis perioralis kan ook worden behandeld met een gel of crème die metronidazol of erytromycine bevat. Dit zijn allebei antibiotica, maar ze hebben daarnaast een bijzondere nevenwerking, ze kunnen ook ontstekingen remmen en maken de huid rustiger en minder rood.
Dit soort ontstekingsremmende antibiotica kunnen ook in tabletvorm worden voor geschreven. Voorbeelden van dit soort antibiotica zijn tetracycline, doxycycline, Efracea (doxycycline), minocycline, Klacid (claritromycine) en erytromycine. Ze worden voor enkele weken (4-6) voorgeschreven, daarna kunt u stoppen.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Als u de adviezen opvolgt hoort het binnen enkele weken weg te trekken. In hardnekkige gevallen kan het 2-3 maanden duren voordat het helemaal weg is. Daarna komt het meestal niet meer terug, mits u niet opnieuw corticosteroïden of vet- of oliebevattende cosmetica gebruikt in het gezicht.


WAT KAN IK ZELF NOG DOEN ?

Geen cosmetica gebruiken die de huid ‘afsluiten’.
De huid dagelijks goed reinigen met water en een huidvriendelijke zeep.
Gebruik hypoallergene huidverzorgingsproducten van een goede kwaliteit.
Geen sterke hormooncrèmes meer gebruiken in het gelaat.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).