DERMATOFIBROOM print home printenhome


WAT IS EEN DERMATOFIBROOM?

Een dermatofibroom, ook wel histiocytoom genoemd, is een langzaam groeiend, vast of hard aanvoelend bultje in de huid, meestal aan de onderbenen. Het is een goedaardige huidafwijking.


HOE ZIET EEN DERMATOFIBROOM ER UIT?

Meestal gaat het om een hard aanvoelend bultje op een been. Huidkleurig, of rood, of bruin gekleurd. Een dermatofibroom is meestal een beetje verzonken, het grootste deel zit in en onder de huid. Er zit veel bindweefsel (littekenweefsel) in een dermatofibroom, waardoor de plek vast kan zitten aan de onderlaag: als je probeert om ter plaatse een huidplooi op te pakken dan komt het dermatofibroom niet mee omhoog, er ontstaat dan een deukje. Dit wordt het dimple sign genoemd. Dermatofibromen kunnen ook op de armen voorkomen en op andere plaatsen van het lichaam. Het kan er één zijn, of meerdere tegelijk. Ze veroorzaken weinig klachten, soms pijn of jeuk.

Dermatofibroom Dermatofibroom Dermatofibroom
dermatofibroom dermatofibroom dermatofibroom

Dermatofibroom Dermatofibroom Dermatofibroom
dermatofibroom dermatofibroom dermatofibroom



WIE KRIJGT EEN DERMATOFIBROOM?

Dermatofibromen komen vaak voor bij volwassenen (20-50 jr), meer bij vrouwen dan bij mannen. Het hebben van zeer veel dermatofibromen, die in korte tijd zijn ontstaan, wordt soms gezien bij patiënten die een gestoorde afweer hebben.


WAT IS DE OORZAAK VAN EEN DERMATOFIBROOM?

De oorzaak is niet bekend. Mogelijk wordt het uitgelokt door een kleine beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door een insectensteek. Maar dit is niet bewezen.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD?

De diagnose wordt meestal gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Soms is het nodig om een biopt (weefselmonster) af te nemen.


HOE WORDT EEN DERMATOFIBROOM BEHANDELD?

Meestal wordt geadviseerd om het niet te behandelen. De enige mogelijke behandeling is chirurgisch verwijderen van de plek, maar dit kan lelijke littekens achterlaten. En omdat dermatofibromen vaak groter zijn dan het uitwendig lijkt (het grootste deel zit in de diepte), komt het vaak voor dat het weer terug groeit. Als een dermatofibroom pijnklachten veroorzaakt kan het worden verwijderd. Dermatofibromen gaan niet vanzelf over.

Bron: www.huidziekten.nl 2024
05-08-2024 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).