DERMATOSIS PAPULOSA NIGRA print home printenhome


WAT IS DERMATOSIS PAPULOSA NIGRA ?

Dermatosis papulosa nigra is de medische term voor kleine, donkerbruine tot zwarte wratachtige bultjes, die kunnen voorkomen in het gelaat bij mensen met een donkere huid. Dermatosis betekent huidziekte, papulosa betekent bultje, en nigra betekent zwart. Het is een onschuldige aandoening, die vaak voorkomt.


HOE ZIET DERMATOSIS PAPULOSA NIGRA ER UIT ?

In het gezicht (op de wangen, op het voorhoofd), en soms in de hals of op de bovenste helft van het lichaam, vooral op de borst ontstaan geleidelijk kleine (1-2 mm) zwarte of bruine bultjes, die met het ouder worden kunnen toenemen in aantal en in grootte. Soms zijn er grote en gesteelde wratachtige afwijkingen.

Dermatosis papulosa nigra Dermatosis papulosa nigra
dermatosis papulosa nigra dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra Dermatosis papulosa nigra
dermatosis papulosa nigra dermatosis papulosa nigra


HOE ONTSTAAT DERMATOSIS PAPULOSA NIGRA ?

Het is nog niet precies bekend hoe dermatosis papulosa nigra ontstaat. Men denkt dat het een variant is van ouderdomswratten, maar dan gepigmenteerd (donker gekleurd). Er is wel een verschil, dermatosis papulosa nigra zit vooral in het gelaat en op de borst, en ouderdomswratten zitten over het hele lichaam. Erfelijkheid speelt zeker een rol bij dermatosis papulosa nigra, want het komt alleen bij bepaalde rassen voor, en het kan in de familie zitten. De laatste theorie is dat deze bultjes spontaan beginnen te groeien omdat er een genetisch foutje is ontstaan in de cellen waardoor ze sterk reageren op groeifactoren die in het lichaam aanwezig zijn.


WIE KRIJGT DERMATOSIS PAPULOSA NIGRA ?

Dermatosis papulosa nigra komt voor bij mensen met een donkere huid. Het kan ook voorkomen bij mensen met een Aziatische achtergrond. Het begint vanaf de puberteit.


HOE WORDT DERMATOSIS PAPULOSA NIGRA BEHANDELD ?

Dermatosis papulosa nigra is een onschuldige aandoening, en behandeling is niet echt nodig. Als het er heel veel zijn, of als ze erg groot zijn, dan is er soms wel een wens om ze weg te laten halen, om cosmetische redenen.

Er zijn verschillende methoden om de bultjes weg te halen. De meest eenvoudige manier is wegbranden (elektrocoagulatie). Hiervoor wordt de huid verdoofd met een klein beetje verdovingsvloeistof dat direct onder het bultje wordt ingespoten, en daarna wordt het bultje net even aangeraakt met een klein metalen bolletje dat het weefsel verhit, en daarna in zijn geheel er af geveegd met een ruw gaas.

In plaats van verdoving met een injectie kan ook een verdovende crème worden aangebracht (EMLA crème) die kort voor het wegbranden wordt verwijderd. U krijgt dan een recept voor één of meerdere tubes EMLA crème. Breng de crème 30-45 minuten voor de ingreep in een dikke laag aan en dek het af met transparante huishoudfolie.

Een andere techniek is het wegbranden van de bultjes met een laser, bijvoorbeeld met een (fractionele) CO2-laser.

Ook kunnen de bultjes in het niveau van de huid worden afgesneden met een mesje, of worden afgeknipt met een schaartje (vooral als ze erg uitstulpen).

Meestal wordt het er door behandeling veel mooier op, maar het is goed om te weten dat er bij al deze technieken om de bultjes te verwijderen kleine kleurverschillen kunnen ontstaan, zowel donkere plekken als lichtere plekken kunnen achterblijven.

De behandeling van dermatosis papulosa nigra wordt beschouwd als cosmetisch. Dat betekent dat het niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).