ELECTRO-EPILATIE print home printenhome


Onze arts heeft vastgesteld dat bij u een medische indicatie voor behandeling met electro- epilatie bestaat. Deze folder geeft u informatie over wat electro-epilatie voor u inhoudt. Wij vragen u deze informatie zorgvuldig door te lezen.


HOE WERKT ELECTRO-EPILATIE ?

Een dun naaldje (zo dun als de haar zelf) wordt langs het haartje in het haarzakje gebracht. Hier voelt u niets van, want het is een natuurlijke huidopening. Na een stroomstootje van enkele seconden laat de haar los. Hierna wordt nog enkele seconden stroom gegeven in het lege haarzakje, om de resterende haarproducerende cellen zo goed mogelijk te vernietigen.


KAN IEDEREEN WORDEN BEHANDELD ?

Deze methode is geschikt voor grijze en blonde haren en dunne haren van een ander kleur. Die haren kunnen niet met de ontharingslaser verwijderd worden. De methode is tijdrovend en inspannend en daarom alleen geschikt voor kleine gebieden.


WAT KUNT U VERWACHTEN ?

Het is de bedoeling dat de haargroei en de eventuele medische klachten (zoals ontstekingen en donkere plekken door haaringroei) verminderen. Garanderen dat er nooit meer haar groeit in het behandelde gebied is helaas niet mogelijk. Onder invloed van veranderingen in het lichaam (bijvoorbeeld door hormonen of medicatie) blijft het altijd mogelijk dat donshaartjes veranderen in nieuwe dikkere haren. Een haar moet verschillende malen behandeld worden voordat hij definitief weg is. In de haarwortel zitten zo veel haarproducerende cellen, dat deze niet allemaal in één keer vernietigd kunnen worden. De haar komt echter wel steeds dunner en minder gepigmenteerd terug.


IS HET PIJNLIJK ?

De behandeling geeft een branderig gevoel. De een vindt dit niet pijnlijk, maar de ander wel. Is de behandeling echt te pijnlijk voor u, dan kunt u vragen om EMLA-crème. Dit is een huidverdovingscrème die minstens één uur voor de behandeling dik aangebracht moet worden. Het zal de huid minder gevoelig maken.


HOEVEEEL BEHANDELINGEN ZIJN NODIG ?

Dit is moeilijk te zeggen, omdat het van veel factoren afhangt, o.a. van de hoeveelheid haren, de groeisnelheid en dikte van de haren en van de frequentie van behandeling. Gemiddeld ziet men na drie maanden pas resultaat. Hiermee wordt niet bedoeld dat de overbeharing dan helemaal weg is, maar dat de haren wat dunner worden en dat de ruimte tussen de haren wat groter wordt, omdat sommige haren al definitief wegblijven. Het is de bedoeling de behandeling in het begin 1 x per week plaats te laten vinden. Naarmate de haren minder snel teruggroeien, wordt de behandelingsfrequentie afgebouwd naar 1x per 2 weken, hierna 1x per 4 weken enzovoorts. Over het algemeen is 1½ tot 2 jaar nodig voordat de haren voldoende verdwenen zijn.


HOE LANG DUURT DE BEHANDELING ?

Dit is afhankelijk van het te behandelen oppervlak. De maximale tijd voor deze behandeling is bij ons 30 minuten, omdat deze therapie inspannend is voor zowel de behandelaar als de patiënt.


WAT GEBEURT ER TIJDENS HET EERSTE CONSULT BIJ DE HUIDTHERAPEUTE ?

Tijdens uw eerste consult krijgt u voorlichting van de huidtherapeute over de gang van zaken tijdens het behandeltraject. De belangrijkste punten vindt u terug in deze folder. Er zullen uitgangsfoto’s gemaakt worden, zodat het effect van de behandeling beter beoordeeld kan worden. Tijdens het eerste consult wordt meestal een proefbehandeling uitgevoerd. Een proefbehandeling is van belang om de juiste instellingen te bepalen. Er wordt bij de proefbehandeling een klein gebied behandeld met verschillende technieken.


HOE MOET U ZICH VOORBEREIDEN OP HET EERSTE CONSULT ?

Voor een goed advies en overzicht van het beharingspatroon is het noodzakelijk dat u 6 weken voorafgaand aan het eerste consult de haren niet epileert (pincet, harsen, epilady, touwtechniek). U mag in deze periode de haren wèl scheren of knippen. De laatste 7 dagen voor het eerste consult moet u echter ook niet meer scheren of knippen. Mocht u dit wel doen, dan kunt u NIET worden geholpen.


HOE MOET U ZICH VOORBEREIDEN OP DE BEHANDELINGEN ?

Tijdens het behandeltraject met electro-epilatie is het absoluut verboden om de haren te epileren met pincet, harsen, epilady of touwtechniek. Epileren heeft namelijk tot gevolg dat de haarzakjes (tijdelijk) leeg zijn, waardoor de behandeling geen effect heeft. U mag tijdens het behandeltraject de haren wel knippen of scheren. De haren moeten echter wel zo lang blijven, dat ze bij de behandeling goed op te pakken zijn met een pincet. Verder zorgt u dat het gebied vrij is van cosmetische producten.


BESCHERMING TEGEN ZONLICHT VOOR EN NA BEHANDELING

Als u na de behandeling met electro-epilatie onbeschermd de zon ingaat, kunnen opvallende donkere verkleuringen ontstaan. Deze kunnen maanden tot jaren zichtbaar blijven. U dient het te behandelen gebied daarom zorgvuldig tegen de zon te beschermen, vanaf 6 weken voor de behandeling tot minstens 3 maanden na de behandeling. Maakt u gebruik van een zonnebrandcrème, dan moet deze van voldoende sterkte zijn (SPF factor 30 of hoger) en moet u deze crème om de 2 uur opnieuw aanbrengen, echter niet op de dag van behandeling.


MOGELIJKE BIJWERKINGEN EN COMPLICATIES

Direct na de behandeling kunnen kortdurend roodheid, een lichte zwelling en kleine bultjes van de huid ontstaan. Dit is niet schadelijk en trekt vanzelf weg. Tijdens het behandeltraject kunnen lichte of donkere vlekken ontstaan. Deze zullen meestal na een paar maanden tot een jaar wegtrekken. Soms verdwijnen deze vlekken echter niet helemaal. Deze bijwerking wordt vaker gezien bij mensen met een donker huidtype en bij mensen die de zon onvoldoende gemeden hebben. De huid is na de behandeling kwetsbaar en moet dus voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zo veel mogelijk met rust. Klachten, irritaties en veranderingen van de huid dient u altijd direct te melden aan de huidtherapeute!


KOSTEN EN VERGOEDING

Voor de prijzen van de behandeling zie de prijsopgave. U dient deze kosten na elke behandeling te betalen. Als het gaat om overbeharing in het gezicht bij vrouwen vergoeden de meeste zorgverzekeringsmaatschappijen een gedeelte van de behandeling uit uw aanvullende verzekering.

Bron: poli dermatologie AMC 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).