FLEBODIAGNOSTIEK SPREEKUUR print


Op dit spreekuur, waarvoor u een afspraak heeft gekregen wordt onderzoek gedaan naar de toestand van de bloedvaten (de aderen, niet de slagaderen) in de benen. Het onderzoek (in staande houding) duurt ongeveer 15-25 minuten. Het wordt gedaan met behulp van geluidsgolven en is absoluut niet pijnlijk.

Uiteraard moeten uw benen voor dit onderzoek tot aan de lies ontbloot worden. Uw ondergoed kunt u aanhouden. Zorg ervoor dat u makkelijke kleding draagt waarbij de liesplooien makkelijk toegankelijk zijn. Tijdens het onderzoek wordt een gel aangebracht om de geluidsgolven beter te geleiden. Deze gel is op waterbasis en makkelijk uit te wassen zonder vlekken achter te laten.

Tijdens het onderzoek wordt gekeken waar de spataderen zitten. Soms zijn het kleine spataderen die eenvoudig te behandelen zijn met inspuiten (scleroseren), maar het komt ook voor dat er hele grote spataderen bestaan, waar veel spanning op staat, en die beter geopereerd kunnen worden. Met name bij hele grote spataderen die vanuit de lies ontspringen is dat het geval.

De spataderen aan de buitenkant zijn met een Doppler apparaat, dat via geluidsgolven werkt, te beoordelen. Voor de beoordeling van de vaten die diep in het been lopen (het diepe systeem), is een Duplex-onderzoek nodig. Dat is een combinatie van echo en Doppler onderzoek, waarbij ook de vaten diep in het been goed in beeld kunnen worden gebracht.

Vena saphena magna My Lab duplex
Een grote spatader die vanaf de lies begint Een Duplex apparaat (echo-Doppler)


Na afloop worden de resultaten met u doorgesproken en worden vervolgafspraken of afspraken voor een eventuele behandeling gemaakt.


Verschillende uitkomsten zijn mogelijk:
1. De spataderen zijn klein en komen in aanmerking voor scleroseren (inspuiten). U krijgt daarvoor een aantal afspraken om dit te gaan doen.
2. De spataderen zijn groter (grote zijtakken) en kunnen het best behandeld worden met de Muller procedure, een techniek waarbij onder lokale verdoving de vaatjes via hele kleine sneetjes worden verwijderd. Deze techniek wordt ook wel flebectomie genoemd.
3. De spataderen zijn zo groot dat een andere behandeling nodig is zoals het van binnenuit dichtbranden met de VNUS methode (VNUS-Closure fast) of met de endovasculaire laser methode, of met een vaatchirurgische ingreep (strippen).
4. De spataderen aan de buitenkant zijn het gevolg van kapotte kleppen in het diepe systeem: het heeft waarschijnlijk weinig zin om dan de spataderen aan de buitenkant te behandelen omdat ze snel weer terugkomen. U krijgt het advies om elastische kousen te gaan dragen (of te blijven dragen).

Veneuze systeem
Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).