GRIJZE HAREN print


HOE ONTSTAAN GRIJZE HAREN ?

Grijze haren ontstaan door afname van de hoeveelheid pigment in de haren. De kleur van het haar wordt bepaald door de hoeveelheid melanine pigment die wordt meegegeven aan het haar, en het type pigment: eumelanine of pheomelanine. Eumelanine bestaat als zwart eumelanine en bruin eumelanine. Pheomelanine geeft het haar oranje en rode tinten. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid pheomelanine in de haren. Een lage hoeveelheid bruin eumelanine geeft blond haar, een hogere hoeveelheid bruin eumelanine geeft bruin haar. Veel zwart eumelanine geeft zwart haar, weinig zwart eumelanine geeft grijze haren. Bij het ouder worden neemt de productie van melaninepigment af en ontstaan grijze haren. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit (kleurloos). Echt grijze haren bestaan niet, het is altijd een mix van ontkleurde (witte) haren en de nog bestaande zwarte haren die samen de grijze kleur veroorzaken.

Grijze haren Grijze haren Grijze haren
grijze haren grijze haren grijze haren

Foto's: Pixabay (Public Domain Images)


Het tijdstip van vergrijzen is afhankelijk van de leeftijd en erfelijke factoren. Sommige mensen worden al vroeg grijs, bijvoorbeeld al vanaf het 25e levensjaar, anderen blijven tot op hoge leeftijd hun oorspronkelijke haarkleur behouden. Vroeg grijs worden kan erfelijk zijn. Ook zijn er rasgebonden verschillen. De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen. Daarna verspreid het zich over de rest van het hoofd en het lichaam.


HAARKLEUREN VAN ZWART NAAR WIT

Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren
zwart haar zwart kroeshaar donkerbruin

Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren
kastanjebruin bruin lichtbruin

Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren
donkerblond blond lichtblond

Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren Natuurlijke haarkleuren
rood roodblond witONDERLIGGENDE OORZAKEN VAN GRIJZE HAREN

Grijze haren ontstaan bij het ouder worden, er is niet echt een oorzaak. Mogelijk kan het ook worden veroorzaakt of eerder ontstaan door onderliggende factoren zoals slechte voeding (vitamine B12 tekort), ziekten (anemie, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, schildklierziekten), roken, en bepaalde geneesmiddelen (chloroquine). Ondanks zegswijzen als 'hij werd in een nacht grijs', 'ik kreeg er grijze haren van' is nooit aangetoond dat stress grijze haren veroorzaakt.


KUNNEN GRIJZE HAREN WORDEN BEHANDELD OF VOORKOMEN ?

Behandeling is meestal niet nodig en meestal ook niet gewenst. Grijs haar wordt beschouwd als iets wat bij het ouder worden hoort. Wie het storend vindt kan het camoufleren door het verven van het haar (kleurshampoo, kleurspoeling, haarverf). Niet alle haarverven zijn geschikt om grijze haren bij te kleuren, vraag advies aan de kapper over welke haarverven of kleurspoelingen wel geschikt zijn of laat de kapper de kleurspoeling uitvoeren. Bij enkele witte haren zou men die kunnen uittrekken. Er zijn haarverzorgende producten die de grijze kleur kunnen camoufleren, bijvoorbeeld door de witte haren meer transparant te maken. Er worden diverse vitaminepreparaten, voedingssupplementen en andere producten verkocht die claimen te helpen tegen grijze haren, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middelen echt werken.

Kleurspoelingen geven een kleurlaagje aan de buitenkant van het haar en zijn tijdelijk, bij wassen van het haar wordt de kleur er weer uitgewassen. Haarverf heeft een blijvend effect, maar door de uitgroei van de haren aan de basis wordt op een gegeven moment weer de eigen haarkleur zichtbaar. Kleurspoelingen kunnen lichte haren een donkere tint geven, maar niet andersom. Met haarverf kan wel een lichte kleur worden bereikt, maar dit vereist wel dat er 3-9% waterstofperoxide in zit om de haren eerste te ontkleuren. Waterstofperoxide verbetert ook de hechting van de verf aan de haren. Een kleurspoeling is minder agressief dan haarverven. Van waterstofperoxide kan het haar droog en dof worden.

Haarproducten voor grijze haren Haarproducten voor grijze haren Haarproducten voor grijze haren
kleur hersteller kleur hersteller kleurspoeling

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).