HAEMANGIOMA SENILIS (OUDERDOMS HAEMANGIOOM) print home printenhome


WAT IS EEN HAEMANGIOMA SENILIS ?

Een ouderdoms haemangioom (haemangioma senilis) is een klein helder-rood bultje. Het ontstaat doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten. Ze ontstaan op oudere leeftijd, vanaf het 25e levensjaar kan het al beginnen, en het worden er steeds meer. Bij 40-plussers kunnen er al tientallen aanwezig zijn. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig, maar ze kunnen wel cosmetisch storend zijn. Vanwege de helder rode (kersen-rode) kleur worden ze ook wel in het Engels cherry angioma genoemd. Andere synoniemen zijn angioma senilis, ruby spot, en bloedvin.


HOE ZIET HET ER UIT ?

Over het hele lichaam ontstaan kleine rode bultjes. Het begint met enkele, die in het begin ook heel klein zijn (1 mm) en die geleidelijk toenemen in grootte en aantal. Ze worden zelden groter dan 6 mm. Ze zijn bolrond.

haemangioma senilis, cherry angioma haemangioma senilis, cherry angioma haemangioma senilis, cherry angioma
haemangioma senilis haemangioma senilis haemangioma senilis


WIE KAN HET KRIJGEN ?

Iedereen kan het krijgen. Mannen en vrouwen evenveel. Bij blanke huid komt het vaker voor dan bij gepigmenteerde huid, en ook valt het meer op.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

Omdat het zo vaak voorkomt en er heel herkenbaar uit ziet, wordt de diagnose op het oog gesteld. Het is zelden nodig om aanvullend onderzoek te doen.


WAT IS ER AAN TE DOEN ?

Omdat het goedaardige vaatverwijdingen zijn, die geen klachten geven, is behandeling niet nodig. Soms kunnen de rode bultjes als cosmetisch zeer storend worden ervaren en is er de vraag om ze te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren:

Electrocoagulatie
Hierbij worden de haemangiomen aangestipt met de electrocoagulator, die ze door middel van stroom dichtbrandt. Er ontstaat een korstje dat er later afvalt. Van tevoren wordt de huid verdoofd door er een verdovende creme op te smeren, afgedekt met plastic folie.

Chirurgisch
Dit kan door de haemangiomen oppervlakkig af te schrapen met een mesje of een scherpe lepel (curettage). Vanwege nabloeden (het zijn immers verwijde bloedvaten) moeten ze daarna worden aangestipt met een bloedstelpende vloeistof of alsnig worden dichtgebrand.

Laser
Met een laser die speciaal is gemaakt voor bloedvaten, de pulsed dye laser, kunnen de angiomen ook worden dichtgebrand. Dit is dezelfde laser die ook wordt gebruikt voor de behandeling van wijnvlekken.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).