HALO NAEVUS (MOEDERVLEK), NAEVUS VAN SUTTON print home printenhome


WAT IS EEN HALO NAEVUS ?

Een halo-naevus is een moedervlek met een witte rand er omheen. De moedervlek was er eerst, de witte ring (halo) komt er later omheen. De halo naevus wordt ook wel nevus van Sutton genoemd, en staat ook bekend onder de namen 'leukoderma acquisitum centrifugum', 'perinevoid vitiligo', en 'schietschijf moedervlek'.

Halo-moedervlekken zijn onschuldig. De witte rand ontstaat door een opruimreactie van de moedervlek.


HOE ZIET EEN HALO NAEVUS ER UIT ?

Een halo naevus is een gewone moedervlek, maar met een witte rand er omheen. In de witte rand zijn de pigment cellen verdwenen. Bij een lichte huid is de rand moeilijk zichtbaar, bij een donkere huid heel goed. Als u in de zon gaat wordt uw huid bruin, maar niet de halo: die blijft spierwit en kan lelijk verbranden in de zon omdat de huid niet meer wordt beschermd door pigmentcellen. De halo naevus kan overal op het lichaam zitten, ook in het gelaat. De moedervlek in het midden kan groot of klein zijn, en huidkleurig, roze, of bruin. De ring rond de moedervlek kan heel smal zijn, enkele millimeters, maar ook centimeters breed. Meestal is er maar 1 halo naevus, maar er kunnen ook meerdere halo moedervlekken tegelijk verschijnen.

Halo-naevus (Sutton nevus) Halo-naevus (Sutton nevus) Halo-naevus (Sutton nevus)
halo-naevus (Sutton nevus) halo-naevus (Sutton nevus) halo-naevus (Sutton nevus)

Halo-naevus (Sutton nevus) Halo-naevus (Sutton nevus) Halo-naevus (Sutton nevus)
halo-naevus (Sutton nevus) halo-naevus (Sutton nevus) halo-naevus (Sutton nevus)


HOE ONTSTAAT EEN HALO NAEVUS ?

Het komt vaker voor dat moedervlekken door het lichaam worden opgeruimd. Het eigen immuunsysteem is dan bezig om de moedervlek op te ruimen. Hierbij ontstaat er een ontstekingsreactie in en onder de moedervlek. De moedervlek waarin dit gebeurt kan dan ook rood en / of schilferend zijn. De cellen van het immuunsysteem vallen de pigmentcellen in de moedervlek aan. Soms worden daarbij antistoffen aangemaakt tegen pigmentcellen. Deze antistoffen kunnen ook de pigmentcellen in de omgevende normale huid doen verdwijnen.


WIE KAN EEN HALO NAEVUS KRIJGEN ?

Iedereen kan een halo naevus krijgen, zowel mannen als vrouwen, met elk huidtype. Het komt vaak voor, naar schatting bij 1% van de bevolking. Het wordt vooral gezien bij 15-20 jarigen, met een spreiding van 3-42 jaar. Het kan samen voorkomen met vitiligo.


KAN DE MOEDERVLEK IN EEN HALO NAEVUS KWAADAARDIG ZIJN ?

Nee. Een halo naevus is per definitie goedaardig.

Uitzonderingen zijn er altijd: het komt zeer zelden voor dat een moedervlek met een witte ring er omheen toch kwaadaardig blijkt te zijn. Dan was het niet een echte halo naevus, maar een melanoom met een witte verkleuring eromheen. In dat geval is de moedervlek in het midden niet regelmatig, en de witte rand er omheen ook niet. Omdat dit bijna nooit voorkomt, is het beste antwoord op deze vraag toch: een halo naevus is goedaardig.


WAT MOET IK DOEN ALS IK EEN HALO NAEVUS HEB ?

Het is wel verstandig om er een keer door een huisarts of door een dermatoloog naar te laten kijken. Daarbij wordt gekeken of de moedervlek in het midden er normaal uitziet. Als dat zo is, dan hoeft er verder niets te gebeuren. Als de huisarts het niet helemaal vertrouwt zal u worden doorverwezen naar een dermatoloog. De dermatoloog bekijkt de moedervlek, zonodig van dichtbij met een vergrotend instrument. Als de moedervlek in het midden er onrustig uitziet, dan gebeurt er wat bij elke onrustige moedervlek gebeurt: hij wordt weggehaald en onder de microscoop bekeken. Dat gebeurt alleen als de moedervlek er verdacht uitziet. Het hebben van een witte ring rond een moedervlek is niet voldoende om een moedervlek verdacht te noemen (zie voor meer informatie de folder moedervlekken).


HOE WORDT EEN HALO NAEVUS BEHANDELD ?

Een halo naevus hoeft niet te worden behandeld, weghalen is niet nodig.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

In de meeste gevallen wordt de ring eerst lichter of groter, en wordt de moedervlek helemaal of bijna helemaal opgeruimd. Daarna komt de kleur in de ring geleidelijk weer terug. Dit proces kan wel enkele maanden tot jaren duren. Soms is het pigment helemaal weg en komt ook niet meer terug en blijft voor altijd een witte plek achter.


WAT KAN IK ZELF NOG DOEN ?

U moet oppassen met de zon. Vergeet niet de halo steeds goed in te smeren met zonnebrandcrème, want de huid is daar erg gevoelig voor zonverbranding.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).