SCHIMMEL INFECTIE VAN DE HAND (TINEA MANUUM) print


WAT IS TINEA MANUUM ?

Tinea manuum is de medische naam voor een schimmel-infectie aan de hand. Tinea manuum gaat vaak samen met voetschimmel. Door krabben aan met schimmel geïnfecteerde voeten kan de hand ook worden besmet. Een schimmelinfectie van de hand kan ook worden opgelopen door contact met dieren (honden, katten, vee) of met aarde (tuinieren, boerenbedrijf).

Tinea manuum Tinea manuum
tinea manuum tinea manuum


HOE ZIET TINEA MANUUM (SCHIMMELINFECTIE VAN DE HAND) ER UIT ?

Er zijn verschillende soorten handschimmel:

1. Bij de meest voorkomende vorm is één hand aangedaan. De handpalm heeft een verdikte schilferende huid, met eeltvorming en soms wat roodheid. Opvallend is dat de handlijnen en plooien wit zijn door de schilfering.

2. Handschimmel kan ook de vorm hebben van een ringvormige plek op de handrug. Dat wordt ringworm genoemd.

3. Bij de derde vorm van handschimmel ontstaat een jeukende plek met bultjes en blaasjes of puskopjes, en schilferrandjes.


HOE LOOP JE HANDSCHIMMEL OP ?

Handschimmel (tinea manuum) is een infectie met schimmel soorten zoals Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, M. canis, T. verrucosum, of M. gypseum. Het kan worden opgelopen door contact met een persoon die een schimmelinfectie heeft, of via handdoeken of kleding. Of via contact met dieren (honden, katten, vee, knaagdieren) of met aarde.


WIE KAN HANDSCHIMMEL KRIJGEN ?

Handschimmel kan ontstaan bij personen die voetschimmel hebben, via zelfbesmetting. Het komt ook voor bij bepaalde beroepen waarbij de handen veelvuldig in contact komen met water, zoals in de horeca of in de gezondheidszorg. Ook komt het voor bij veehouders en bij dierenartsen, en bij personen die veel in contact komen met aarde of tuingereedschap (tuinieren boerenbedrijf).


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld door wat schilfertjes van de hand af te schrapen en die te onderzoeken onder de microscoop. Ook kan materiaal worden ingestuurd voor een schimmelkweek. Tinea manuum kan soms heel erg lijken op een chronisch handeczeem.


HOE WORDT TINEA MANUUM BEHANDELD ?

Tinea manuum wordt meestal behandeld met een schimmeldodende crème of zalf. Deze moet twee maal daags worden aangebracht gedurende 4 weken. Anti-schimmel crèmes worden meestal niet meer vergoed door de zorgverzekeraars maar zijn ook niet erg duur, en zonder recept te koop bij apotheek of drogist.

Als de lokale anti-schimmel crèmes onvoldoende werken dan kan tinea manuum ook met anti-schimmel tabletten worden behandeld. Er zijn verschillende tabletten die kunnen worden voorgeschreven zoals terbinafine, itraconazol, fluconazol en griseofulvine.


WAT KUNT U ZELF NOG DOEN ?

Als de schimmel is opgelopen via veelvuldig contact met water, kijk of het mogelijk is de wasgewoonten te veranderen. Gebruik geen agressieve zepen of oplosmiddelen die de huid uitdrogen en de huidbarrière verstoren. Gebruik een handen crème of lotion. Droog de handen goed voordat u handschoenen aantrekt. Voorkom contact met dieren en draag schone beschermende handschoenen bij werken met aarde.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).