HEMOCHROMATOSE print home printenhome


WAT IS HEMOCHROMATOSE ?

Bij hemochromatose wordt er meer ijzer uit de voeding opgenomen dan het lichaam nodig heeft. Het lichaam heeft geen natuurlijke mogelijkheid om het teveel aan ijzer kwijt te raken.
Omdat er tot en met de pubertijd veel ijzer nodig is voor de groei, komt de ziekte in de regel pas op volwassen leeftijd tot uiting. Aangezien vrouwen bij de menstruatie bloed verliezen en daarmee ook ijzer, treden de ziekteverschijnselen bij hen meestal later op dan bij mannen.


OORZAAK

Hemochromatose is een erfelijke aandoening. Ongeveer 1 op de 200 Nederlanders heeft een erfelijke aanleg voor hemochromatose. In Nederland betreft het dus ca. 80.000 mensen.
Ongeveer de helft van deze mensen zal daadwerkelijk ijzer gaan stapelen en mogelijk ziek worden. Er bestaan ook secundaire vormen van hemochromatose.


HERKENNEN VAN HEMOCHROMATOSE

Bij hemochromatose stapelt zich in de loop der jaren een giftige hoeveelheid ijzer in het lichaam op. Dit kan een of meerdere van de onderstaande symptomen veroorzaken. De symptomen kunnen o.a. zijn:
- Chronische vermoeidheid
- Gewrichtsklachten
- Leverfunctiestoornissen
- Diabetes mellitus
- Hartklachten of hartritmestoomissen
- Libidoverlies en impotentie
- Bovenbuikpijn
- Bruine tot bronskleurige verkleuring van de huid

Het stellen van de diagnose is eenvoudig, d.m.v. een bloedtest. In ongeveer 90% van de gevallen kan men dit ook nog met een DNA-test bevestigen.


BEHANDELING

Hemochromatose wordt behandeld door het afnemen van bloed. Dit is dezelfde procedure als die men ondergaat als men bloeddonor is, maar dan met een grotere frequentie. Men gaat hiermee zolang door totdat het overtollige ijzer verwijderd is.


INFORMATIE

De Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN) is de belangenorganisatie van mensen met hemochromatose. De vereniging heeft een website met veel informatie voor patiƫnten en andere belangstellenden.

Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN)
Postbus 252
2260 AG Leidschendam
Website: www.hemochromatose.nl

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).