LASERTHERAPIE VAN WIJNVLEKKEN E.A. VAATAFWIJKINGEN print home printenhome


WELKE HUIDAFWIJKINGEN KOMEN IN AANMERKING ?

Voor lasertherapie komen in aanmerking rode verkleuringen van de huid, die berusten op een te veel aan vaatjes of vaatverwijding zoals wijnvlekken, couperose, spider naevi en teleangiëctasieën. Uit de ervaringen van de afgelopen jaren is gebleken dat kleine verwijde spataderen van de benen niet reageren op lasertherapie. Ook is gebleken dat de wijnvlek niet altijd geheel verdwijnt. De wijnvlek wordt vaak lichter van kleur, waardoor minder opvallend en eventueel makkelijker te camoufleren. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige wijnvlekken niet reageren op de behandeling. Dit heeft vaak te maken met de kleur rood van de vlek, de diepte en de lokalisatie.


HOE GAAT DE BEHANDELING IN ZIJN WERK ?

Voor aanvang van de therapie worden dia's gemaakt. Gedurende de behandelingsperiode worden die wederom gemaakt ter beoordeling van het effect. Het is van belang om eerst een proefbehandeling te ondergaan. Er wordt een klein gebied behandeld met verschillende energie sterktes. Na twee maanden wordt beoordeeld welke sterkte het beste resultaat heeft gegeven. Vervolgens gaat de behandeling van start. Opmerking: Soms is een proefbehandeling niet mogelijk vanwege een te kleine omvang van de vlek of vanwege kleurverschil in de vlek (donkere en lichte plekken in de vlek). Dan wordt meteen gestart met de behandeling en wordt gekozen voor een gemiddelde sterkte, die bewezen heeft bij de meeste mensen te werken.


VEILIGHEID

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig in de huid en gaat niet dieper dan enkele millimeters. Er is geen invloed op inwendige organen en de behandeling kan ook veilig worden toegepast tijdens zwangerschap. Laserlicht is wel schadelijk voor de ogen. U krijgt als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen.


PIJN

De behandeling is zeker niet pijnloos. Het voelt als prikjes die achter elkaar gegeven worden in de huid. Tevens ontstaat een branderig gevoel. Koelen met natte kompressen of ijsklontjes (in een plastic zakje in een washandje) verzacht de pijn.


NORMALE EFFECTEN NA DE BEHANDELING

De behandeling geeft een grijze verkleuring van het behandelde gebied. Binnen één à twee weken trekt dit vanzelf weg. Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen voorkomt dit enigszins. Ook kan er blaarvorming en daarbij behorende korstvorming optreden. De huid is na de behandeling kwetsbaar en moet dus voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Gewoon voorzichtig wassen mag wel. Camoufleren mag wel maar de camouflage er niet afpoetsen, dit kan de huid beschadigen.


LASER EN ZONLICHT

Zonlicht is niet goed voor de huid die behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht.
U kunt best naar buiten als de zon schijnt, maar gebruik een anti-zonnebrandcrème met factor 15 of hoger op de behandelde plek. Echt zonnebaden of een zonnebankkuur wordt ten sterkste afgeraden. Er kan hyperpigmentatie (bruine verkleuring) ontstaan, wat één jaar kan blijven bestaan. Het is mogelijk dat de behandeling dan niet door kan gaan omdat de te behandelen plek te bruin is. Gebruik daarom altijd een anti-zonnebrandcrème tot één jaar na de laatste laserbehandeling. Soms kan hyperpigmentatie ontstaan zonder duidelijke relatie met zonlicht. Bij wijnvlekken op de benen kan dat nog wel eens voorkomen.


LASERBEHANDELING BIJ KINDEREN

Technisch gesproken kunnen kinderen met een wijnvlek al op zeer jonge leeftijd behandeld worden. Het probleem is echter dat vanaf een bepaalde leeftijd het kind de behandeling als een psychisch trauma gaat ervaren De behandeling is pijnlijk. Kinderen moeten worden vastgehouden. Ze zien niks door dat brilletje. De psychische schade van de behandeling kan dan veel erger zijn dan de problemen die het hebben van een wijnvlek met zich meebrengt.
U kunt wachten met de behandeling tot uw kind wat ouder is en er zelf over kan beslissen. Er is ook een mogelijkheid voor behandeling onder narcose. Op jonge of op wat oudere leeftijd beginnen met behandelen heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling, dit is uit onderzoek gebleken.


LASERTHERAPIE BIJ KINDEREN ONDER ALGEHELE NARCOSE

Eens in de maand op maandag vindt er laserbehandeling plaats onder narcose. Uw kind gaat onder volledige narcose en moet na de behandeling uitslapen in de uitslaapkamer. Daarna mag uw kind weer mee naar huis. Kom indien mogelijk met extra begeleiding, dan staat u er niet alleen voor als uw kind niet lekker wordt op de terugreis. Als ouder mag u bij het inleiden van de narcose blijven, maar niet gedurende de behandeling. Zodra de behandeling klaar is en uw kind wakker wordt mag u er weer bij. Het kan zijn dat uw kind na zo'n behandeling wat hangerig is.
Onder narcose behandelen heeft als voordeel dat de gehele plek ineens behandeld kan worden.
Het is minder traumatisch voor het kind. Belangrijk om te weten is dat bij verkoudheid (ook al voelt uw kind zich niet ziek) de behandeling niet door kan gaan i.v.m. problemen bij de narcose. Tevens is het van belang door te geven als uw kind recent medicijnen heeft gebruikt, ziek is geweest of is gevaccineerd.
Voorafgaand aan de behandeling onder narcose vindt een proefbehandeling plaats (zonder narcose), om te kijken of de lasertherapie effect heeft. Tevens wordt u verwezen naar de afdeling pre-assessment voor verdere uitleg over de narcose en voor onderzoek van uw kind.


VERGOEDING VAN DE LASERBEHANDELING DOOR DE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING

De laserbehandeling van wijnvlekken wordt tot op heden vergoed door de ziektekostenverzekering. De overige "rode huidafwijkingen" zoals o.a. couperose en teleangiëctasieën worden over het algemeen niet vergoed door uw verzekering. Wij adviseren u om navraag te doen bij uw verzekering omtrent een eventuele tegemoetkoming in de behandelingskosten, zodat u niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan.

Bron: Afdeling Dermatologie Academisch Medisch Centrum 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).