MACULAIRE AMYLOIDOSIS print home printenhome


WAT IS MACULAIRE AMYLOIDOSIS ?

Maculaire amyloidosis is een zeldzame huidaandoening waarbij bruin gekleurde vlekken ontstaan, in een typisch golfjes of ribbeltjes patroon. Er kan jeuk bij aanwezig zijn. Het zit vaak op het bovenste gedeelte van de rug of op de schouders, of de borst, of op armen en benen. Het komt het meest voor bij mensen met een wat donkerder huidtype; vaak van origine afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika, of het Midden-Oosten.

Amyloidosis cutis maculosa Amyloidosis cutis maculosa Amyloidosis cutis maculosa
maculaire amyloidosis maculaire amyloidosis maculaire amyloidosis

Amyloidosis cutis maculosa Amyloidosis cutis maculosa Amyloidosis cutis maculosa
maculaire amyloidosis maculaire amyloidosis golfjes patroon


HOE ONTSTAAT MACULAIRE AMYLOIDOSIS ?

De oorzaak is niet precies bekend. Wel is bekend dat er in de huid een bepaald eiwit, genaamd amyloid, wordt opgeslagen. Dit eiwit is afkomstig van huidcellen die kapot zijn gegaan. Maar waarom dit gebeurt is niet bekend. Misschien speelt jeuk en krabben een rol. Mogelijk is er ook een genetische aanleg, omdat het voorkomt bij bepaalde bevolkingsgroepen, en omdat het ook in de familie kan zitten. Er zijn geen onderliggende ziekten bekend.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt meestal gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. De diagnose kan bevestigd worden door een huidbiopt af te nemen. Met speciale kleuringen kan daarin worden gezien dat het amyloid eiwit aanwezig is.


HOE WORDT MACULAIRE AMYLOIDOSIS BEHANDELD ?

Maculaire amyloidosis is moeilijk te behandelen. Het advies is om verzorgende crèmes of lotions te gebruiken die ervoor zorgen dat de huid niet uitdroogt en dat er geen jeuk ontstaat. Soms worden lichte ontstekingsremmende crèmes (corticosteroïden) voorgeschreven, of jeukstillende middelen. De plekken gaan hier echter niet mee weg. Het is van belang om te proberen om er niet aan te krabben, want dit kan de aandoening verergeren.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Maculaire amyoidosis gaat meestal niet vanzelf over, het kan langzaam uitbreiden. Het is geen gevaarlijke huidziekte maar het is wel hinderlijk vanwege de jeuk en de verkleuring van de huid.
Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).