MALLORCA ACNE print home printenhome


WAT IS MALLORCA ACNE ?

Mallorca acne is een uitslag bestaande uit kleine rode bultjes die ontstaan na overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebanken. De term Mallorca acne (ook wel acne aestivalis genoemd) is bedacht door de Deense dermatoloog Hjorth die het beeld zag bij een groep Deense vakantiegangers die op Mallorca waren geweest.


HOE ZIET MALLORCA ACNE ER UIT ?

Er ontstaan kleine bolronde rode bultjes op de aan de zon blootgestelde huid, vooral op de borst, schouders, en op de bovenarmen. Het kan jeuken.

Acne aestivalis Acne aestivalis
acne aestivalis acne aestivalis

Foto's: Niels K. Veien. Atlas of Dermatology - www.danderm.dkHOE ONTSTAAT MALLORCA ACNE ?

Het is niet precies bekend hoe het ontstaat. Wel is duidelijk dat zonverbranding of overmatig lange blootstelling aan de zon dit veroorzaakt. Een theorie is dat na zonverbranding de afvoergangen van de haarzakjes geblokkeerd raken. De huid kan flink beschadigd raken door UV straling, gaat vervellen, en bij het herstel kan de huid over de openingen van haarzakjes heen groeien. Ook zweetklieren raken geblokkeerd na zonverbranding. Het kan ook zijn dat het door vette zonnebrandcrèmes en oliën wordt veroorzaakt, die de poriën kunnen verstoppen en acne kunnen veroorzaken. Naast verstopping van haarzakjes is het ook mogelijk dat Mallorca acne een vorm is van zonne-allergie (zonne-uitslag).


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet, en op het verhaal dat er net een flinke blootstelling aan de zon is geweest.


HOE WORDT MALLORCA ACNE BEHANDELD ?

Behandeling is meestal niet nodig, het gaat vanzelf weer over. Eventueel kunnen tijdelijk anti-acne producten worden gebruikt die de porieën openen, zoals tretinoïne crème of benzoylperoxide gel. Verder is het belangrijk om de overmatige blootstelling aan zonlicht te voorkomen.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).