NAEVUS ANEMICUS print


WAT IS EEN NAEVUS ANEMICUS ?

Een naevus anemicus is een bleke vlek op het lichaam. De vlek heeft een blekere kleur t.o.v. de omgevende huid, omdat de doorbloeding van de huid in de naevus anemicus minder is. Een naevus anemicus is soms nauwelijks zichtbaar, maar wordt zichtbaar als de omgevende huid rood wordt, bijvoorbeeld door warmte of wrijven over de huid.

Naevus is de medische naam voor een moedervlek en anemie is de naam voor bleek. Een moedervlek is meestal een opeenhoping van pigmentcellen, maar in het geval van een naevus anemicus gaat het om een vaatafwijking. Een naevus anemicus kan al vanaf de geboorte zichtbaar zijn, maar dat is niet altijd zo. Ze kunnen ook pas op peuter of kleuterleeftijd zichtbaar worden. Het komt wat vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Het is een zeldzame aandoening. Het is niet erfelijk.

Naevus anemicus, anemic nevus Naevus anemicus, anemic nevus
naevus anemicus naevus anemicus

Foto rechts: Birthmarkshare - Wikimedia (Creative Commoms License 1.0 - Public Domain Image).


HOE ZIET EEN NAEVUS ANEMICUS ER UIT ?

Een naevus anemicus is een grillige bleke plek. Het zit meestal aan één kant van het lichaam, vooral op de romp. De meeste zitten op de borst. Het kan ook in de nek of op armen of benen voorkomen. Meestal is het er maar één. Het hebben van meerdere anemische naevi komt voor maar is erg zeldzaam. De plek is nauwelijks zichtbaar, maar wordt beter te zien als het verschil in doorbloeding toeneemt, bijvoorbeeld bij warmte of door te wrijven over de huid. In de normale huid gaan de vaatjes dan open staan en er ontstaat een rode kleur. In de naevus anemicus gebeurt dit niet, want de vaatjes missen het vermogen om wijder te worden. De vlek blijft de rest van het leven stabiel, en er komen geen nieuwe plekken bij. De plek is niet gevoeliger voor zonverbranding dan de omgevende huid, omdat er met de pigmentcellen niets mis is. Een naevus anemicus veroorzaakt geen klachten. Vaak gaan ouders er mee naar de dokter omdat het opvalt en omdat ze willen weten wat het is, soms lijkt het op vitiligo.


HOE WORDT DE DIAGNOSE NAEVUS ANEMICUS GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Door te wrijven over de huid neemt het contrast toe. Door er met een glas op te drukken worden de vaatjes dicht gedrukt en verdwijnt het verschil tussen de plek en de omgeving. Er kan gekeken worden met een Woods lamp (UV-licht, black light) en dan ziet men geen verschil tussen de plek en de omgeving, terwijl dat bij een vitiligo plek juist wel een groot verschil laat zien.


HOE ONTSTAAT EEN NAEVUS ANEMICUS ?

Een naevus anemicus ontstaat door een afwijking in de haarvaten van de huid. Die zijn vernauwd of ze bevinden zich altijd in toegeknepen toestand en ze missen het vermogen om op allerlei prikkels te reageren met vaatverwijding. Er is dus een verschil in doorbloeding van de huid, dit veroorzaakt het kleur verschil. Het heeft geen zin om een biopt af te nemen van een naevus anemicus, onder de microscoop zijn er geen afwijkingen te zien, de vaatjes zien er normaal uit.


HOE WORDT EEN NAEVUS ANEMICUS BEHANDELD ?

Er bestaat geen behandeling voor een naevus anemicus en behandeling is ook niet nodig, omdat er geen klachten zijn. In de zeldzame situatie dat een naevus anemicus in het gezicht zit en cosmetisch storend is, kan camouflage met make-up worden toegepast.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Een naevus anemicus zal niet verdwijnen maar wordt ook niet groter. In de kinderjaren groeit de vlek wel mee met het lichaam, maar daarna blijft het stabiel en er komen geen nieuwe plekken bij. Het is een onschuldige aandoening, die nooit klachten veroorzaakt.
Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).