NAEVUS VAN BECKER print home printenhome


WAT IS EEN NAEVUS VAN BECKER ?

De naevus van Becker is een lichtbruin gekleurde goedaardige moedervlek, vaak met een toegenomen beharing er op. De naevus van Becker zit aan één kant van het lichaam, meestal op de schouder en/of de bovenarm, en komt vooral voor bij jonge mannen. Het komt vaak voor, bij circa 0.5% van de jonge mannen. Het komt circa 2-6 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij vrouwen kan het minder zichtbaar zijn, omdat de kleur lichter is en omdat er minder haren op zitten of dunnere haren. De moedervlek is genoemd naar de Amerikaanse dermatoloog Samuel William Becker, die het voor het eerst beschreef in 1949.

Naevus van Becker Naevus van Becker Naevus van Becker
naevus van Becker naevus van Becker naevus van Becker

Naevus van Becker Naevus van Becker Naevus van Becker
naevus van Becker naevus van Becker naevus van Becker


HOE ZIET EEN NAEVUS VAN BECKER ER UIT ?

De naevus van Becker wordt meestal pas rond 8 jarige leeftijd zichtbaar en neemt in de puberteit toe. Het begint als een lichtbruin gekleurde vlek, later wordt de plek dikker en ontstaat ook overbeharing. Soms wordt de plek opeens duidelijk zichtbaar na blootstelling aan de zon, omdat de bruine kleur toeneemt door zonlicht. Een naevus van Becker kan ook al vanaf de geboorte aanwezig zijn. De grootte varieert enorm, van enkele centimeters tot zo groot als de helft van het bovenlichaam. Er zijn ook varianten van de naevus van Becker die hobbelig zijn, omdat er in de huid een toename is van spiervezeltjes.


WAT IS DE OORZAAK VAN DE NAEVUS VAN BECKER ?

De oorzaak is onbekend. De vlek is in aanleg al vanaf de geboorte aanwezig, maar kan dan nog niet zichtbaar zijn. De cellen die de vlek vormen hebben een verhoogde gevoeligheid voor mannelijk hormoon. Dit verklaart waarom de plek vaak pas in de puberteit zichtbaar wordt, en waarom het vaker voorkomt bij mannen. Er kan acne ontstaan in een naevus van Becker, ook dat wordt toegeschreven aan verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen.


BECKER'S NEVUS SYNDROOM

Er bestaat een zeldzame variant van de naevus van Becker waarbij de borst aan de aangedane kant niet goed gevormd wordt. Dit wordt het Becker's nevus syndroom genoemd. Als de moedervlek zich uitbreidt over de borst dan kan de borst achterblijven in ontwikkeling. De tepel of de gehele borst worden dan kleiner dan aan de andere kant. Vooral bij vrouwen kan dit een groot verschil in borstgrootte veroorzaken, maar het komt ook bij mannen voor. Bij het Becker's nevus syndroom, dat gelukkig heel erg zeldzaam is, kunnen ook andere afwijkingen voorkomen zoals skeletafwijkingen (kippenborst, wervelafwijkingen), kaak- of tand-afwijkingen (asymmetrisch gelaat, ontbrekende tanden), extra tepels, en afwijkingen aan schaamlippen of het scrotum.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uitziet. Er zijn een paar beelden die er op lijken, zoals cafe-au-lait vlekken en aangeboren moedervlekken. Soms is het nodig om een biopt af te nemen.


HOE WORDT EEN NAEVUS VAN BECKER BEHANDELD ?

De naevus van Becker is een goedaardige moedervlek. Er kunnen geen kwaadaardige tumoren in ontstaan. Behandeling is daarom niet nodig, en het is ook niet nodig om het regelmatig te controleren.

Soms is er toch de vraag of de plek verwijderd kan worden, om cosmetische redenen. Sommige patiënten storen zich aan de donkere kleur of de overmatige haargroei. Het is echter niet zo makkelijk om er iets aan te doen.

Chirurgisch verwijderen is niet mogelijk, de moedervlek is daarvoor veel te groot, en dit zou lelijke littekens achterlaten.

De haren kunnen worden weggeschoren, of gebleekt met waterstofperoxide om ze minder zichtbaar te maken. Ze kunnen ook worden verwijderd door middel van laser ontharing of ontharing met IPL (intense pulsed light). Ook chemisch ontharen met chemicaliën die de haren oplossen is mogelijk. Deze producten kunnen echter de huid flink irriteren.

De lichtbruine vlek kan worden behandeld met pigmentlasers. Deze lasers zijn aanwezig in de betere schoonheidsklinieken, dermatologische praktijken, en ziekenhuizen. Een naevus van Becker kan lichter worden gemaakt met lasers zoals de Erbium:YAG laser, de Q-switched ruby laser (694 nm), de Alexandrite laser (755 nm) en de ablative fractional laser. Het is echter niet eenvoudig om een naevus van Becker lichter te krijgen. Het resultaat van laserbehandeling is vaak teleurstellend.

Wat ook helpt is de plek beschermen tegen de zon met een goede zonnebrandcrème. Dit voorkomt dat de plek donkerder wordt en meer zichtbaar.

Storende pigmentvlekken op zichtbare plaatsen kunnen ook worden gecamoufleerd met speciale camouflagecrème in de kleur van de huid.

Bij een dreigend verschil in borstgrootte kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven die de werking van mannelijke hormonen tegengaan, zoals spironolacton of Androcur. Deze middelen hebben wel bijwerkingen. Als de borsten volgroeid zijn kan het verschil in grootte door de plastisch chirurg worden gecorrigeerd met een siliconen implantaat.


WAT KAN IK ER ZELF NOG AAN DOEN ?

- bescherm de plek tegen de zon met een goede zonnebrandcrème.
- scheer de haren af.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Zoals gezegd wordt een naevus van Becker meestal pas in de puberteit goed zichtbaar omdat de kleur donker wordt en er meer haren op komen. Vanaf dat moment blijft de vlek onveranderd aanwezig, de grootte neemt niet meer toe. Soms kan de vlek na jaren weer wat lichter worden. De moedervlek is goedaardig, controles op het ontstaan van huidkanker zijn niet nodig. De vooruitzichten zijn goed.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).