NAEVUS VAN ITO (ITO'S NEVUS) print home printenhome


WAT IS EEN NAEVUS VAN ITO ?

De naevus van Ito is een blauwgrijze of blauwzwarte verkleuring, soms met bruine tinten, op de schouder of op een andere plek op de bovenrug. Soms op het sleutelbeen. Het is een soort moedervlek, die ontstaat door een ophoping van pigmentcellen onder de huid. Naevus is de medische term voor moedervlek. Ito is de naam van de Japanse arts die het voor het eerst in 1954 beschreef. De naevus van Ito komt vooral voor bij Aziaten, met name bij Japanners. De naevus van Ito is meestal al vanaf kort na de geboorte aanwezig, maar kan ook pas later, rond de puberteit zichtbaar worden. De plek neemt niet meer toe in grootte na de geboorte maar groeit wel mee met het kind. Het is een goedaardige afwijking. Het is meestal niet erfelijk.


HOE ZIET EEN NAEVUS VAN ITO ER UIT ?

Men ziet een onscherp begrensde grillige blauwgrijze tot blauw-zwarte vlek op de schouders, de schouderbladen, of elders op de bovenrug, en soms rondom het sleutelbeen.

Naevus van Ito, Ito's nevus Naevus van Ito, Ito's nevus Naevus van Ito, Ito's nevus
naevus van Ito naevus van Ito naevus van Ito

Foto links: Littlekidsdoc - Wikimedia (Creative Commons License 4.0).


HOE ONTSTAAT EEN NAEVUS VAN ITO ?

De naevus van Ito bestaat uit pigmentcellen (melanocyten) die zich bevinden onder de huid, in het onderhuidse bindweefsel. Daar horen ze niet te zitten, pigmentcellen horen in de onderste laag van de opperhuid te zitten, waar ze de huidcellen beschermen tegen zonlicht door pigment aan te maken. Door een weeffoutje van moeder natuur is er iets misgegaan waardoor de pigmentcellen niet naar de opperhuid gegaan zijn maar zijn blijven steken in de diepte. Daar maken ze ook pigment aan, en als pigment in de diepte onder de huid ligt dan krijgt het een blauwige tint (aan de oppervlakte is het bruin of donkerbruin tot zwart). Er bestaan ook nog andere moedervlekken met een blauwgrijze kleur door diep liggend pigment: de mongolenvlek, die meestal laag op de rug zit, en de naevus van Ota, die rond het oog zit.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. De blauwe kleur en de plek waar het zit. Er zijn niet veel andere beelden die er op lijken. Een naevus van Becker kan ook op de schouder ontstaan, maar die ontstaat meestal pas op latere leeftijd, in de puberteit, is vaak wat bruiniger en er zitten meestal dikke of donker gekleurde haren op.


IS EEN NAEVUS VAN ITO GEVAARLIJK ?

Nee, het is een goedaardige en ongevaarlijke aandoening. In andere soorten grote aangeboren moedervlekken kunnen soms kwaadaardige moedervlekken ontstaan, maar bij de naevus van Ito is de kans daarop verwaarloosbaar klein. Controle is niet nodig.

Een naevus van Ito kan in zeldzame gevallen voorkomen als onderdeel van een syndroom waarbij er ook nog andere huidafwijkingen aanwezig zijn, vooral vaatafwijkingen. Voorbeelden van dit soort syndromen zijn het Sturge-Weber syndroom, het Klippel-Trenaunay syndroom en de naevus pigmentovascularis.

Een naevus van Ito (op de schouder) kan voorkomen in combinatie met een naevus van Ota (rond het oog).


HOE WORDT EEN NAEVUS VAN ITO BEHANDELD ?
 
Behandeling is eigenlijk niet nodig omdat het een goedaardige afwijking is. Het kan zijn dat de plek cosmetisch storend is. Het is mogelijk om een naevus van Ito te behandelen met een pigmentlaser. Een andere optie is om het te camoufleren met make-up. Beschermen tegen zonlicht is ook een optie, dat voorkomt dat de plek donkerder wordt en daardoor meer zichtbaar.

Behandeling met een pigmentlaser
Lasertherapie is effectief bij een naevus van Ito, maar meerdere behandelingen zijn nodig om de vlek (bijna) niet meer zichtbaar te krijgen. Omdat meerdere behandelingen nodig zijn, met een interval van 2-3 maanden er tussen, kan het wel twee jaar duren. Er zijn diverse lasers waarmee het kan, zoals de Q-switched (QS) ruby laser (QSRL, 694 nm), de QS Nd:YAG laser (1,064 nm), de QS alexandrite laser (QSAL, 755 nm) en de fractionated Nd:YAG laser (1440 nm). Deze lasers zijn in gespecialiseerde laserklinieken beschikbaar. Behandeling is tijdsintensief en kostbaar en wordt niet standaard vergoed door alle zorgverzekeraars.

Alex Trivantage laser (Candela)Laser voor pigmentafwijkingen


Camouflage
De huidtherapeute kan hierbij adviseren en speciale camouflage make-up in de juiste huidskleur leveren.

Beschermen tegen zonlicht
Bij blootstelling aan zonlicht kan het pigment in de naevus van Ito toenemen waardoor de plek nog meer zichtbaar wordt. Beschermen tegen de zon met een hoge factor zonnebrandcrème kan dit voorkomen.

Bron: www.huidziekten.nl 2021
21-06-2021 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).