NAEVUS VAN OTA print home printenhome


WAT IS EEN NAEVUS VAN OTA ?

Een naevus van Ota is een blauwgrijze of blauwzwarte verkleuring van de huid in het gelaat, meestal rond het oog. Het is een pigmentafwijking die op vroege kinderleeftijd of op jong-volwassen leeftijd ontstaat. Ook het oogwit en de oogleden kunnen blauw of bruin verkleurd zijn. Naevus is de medische naam voor een moedervlek. Ota is de naam van de Japanse arts die de moedervlek in 1939 voor het eerst beschreef.

Naevus van Ota, Ota's nevus Naevus van Ota, Ota's nevus
naevus van Ota naevus van Ota

Naevus van Ota, Ota's nevus Naevus van Ota, Ota's nevus
naevus van Ota naevus van OtaWIE KRIJGT EEN NAEVUS VAN OTA ?

De naevus van Ota komt vooral voor bij mensen van Aziatische afkomst. In Japan komt het vaak voor, daar hebben ongeveer 5 op de 1000 mensen een naevus van Ota.


HOE ONTSTAAT EEN NAEVUS VAN OTA ?

De naevus van Ota wordt veroorzaakt door opeenhoping van pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Deze pigmentcellen produceren pigment. Omdat de pigmentcellen diep in de huid liggen, krijgt het pigment een blauwige tint (oppervlakkig gelegen pigment is bruin, diep gelegen pigment is blauw). De ophoping van pigmentcellen begint waarschijnlijk al voor de geboorte, maar het wordt pas zichtbaar als de cellen op latere leeftijd pigment gaan produceren. De diepblauwe kleur bij de naevus van Ota komt ook voor bij twee andere verwante pigmentafwijkingen: de mongolenvlek, die vaak op de stuit zit, bij pasgeboren baby's, en de naevus van Ito, die vaak op de schouder zit.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Een naevus van Ota verdwijnt niet spontaan. Meestal veroorzaakt een naevus van Ota geen klachten, en het is een goedaardige huidafwijking. In (zeer) zeldzame gevallen kan in een naevus van Ota een kwaadaardige moedervlek (melanoom) ontstaan. Dit is vooral beschreven bij patiënten van niet-Aziatische afkomst. Dit is echt heel zeldzaam, er zijn maar een paar gevallen beschreven op de hele wereld. Bij een naevus van Ota rond het oog kan soms de oogboldruk verhoogd zijn. Daarom is het verstandig die éénmalig te laten controleren door een oogarts of opticiën.


HOE WORDT EEN NAEVUS VAN OTA BEHANDELD ?

Omdat een naevus van Ota geen klachten veroorzaakt en niet gevaarlijk is, is behandeling medisch niet noodzakelijk. Sommige patiënten vragen toch om behandeling om cosmetische redenen. Het is mogelijk om de kleur in een naevus van Ota te verminderen met een pigmentlaser. Meestal wordt een Q-switched pigmentlaser gebruikt, een bepaald type laser waarmee de pigmentcellen kunnen worden kapotgemaakt. Na gemiddeld 3 tot 4 behandelingen zal de verkleuring meestal minder zichtbaar worden. De verkleuring verdwijnt echter niet geheel door de laserbehandeling. De laserbehandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Alex Trivantage laser (Candela)Alex Trivantage laser 532-755-1064 nm (Candela)

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).