ONYCHOMADESIS print home printenhome


WAT IS ONYCHOMADESIS ?

Onychomadesis is een nagelafwijking waarbij de nagel aan de bovenkant (bij de nagelriem) loslaat van het nagelbed. Het wordt veroorzaakt door een tijdelijke stop in de groei van de nagels. Als later de nagels weer beginnen te groeien dan schuift de nieuwe nagel onder de oude halflos zittende nagel. De nieuwe nagel schuift langzaam op, en uiteindelijk valt de loszittende nagel er vanzelf af. Onychomadesis kan alle nagels tegelijk aandoen, maar het komt ook voor dat er maar 1 nagel is aangedaan.


WAT IS DE OORZAAK VAN ONYCHOMADESIS ?

Onychomadesis wordt veroorzaakt door ziektes waarbij de nagels tijdelijk stoppen met groeien. Het gebeurt bijvoorbeeld na interne ziektes die gepaard gaan met hoge koorts. Het kan ook ontstaan na chemotherapie, radiotherapie, zuurstoftekort, beschadiging van de nagel, en bij ernstige stress. Het is altijd pas na een paar maanden zichtbaar, als de nagels weer uit beginnen te groeien. Het kan ook ontstaan na een virusinfectie. De foto's hier onder zijn van een kindje dat een virus infectie heeft doorgemaakt met blaasjes op de handen, op de voeten en in de mond (hand - foot - mouth disease). De infectie is allang weer over, maar enkele weken later beginnen de nagels los te laten. Hand-foot-mouth disease is een bekende oorzaak van onychomadesis bij kleine kinderen. Enkele maanden later zijn de nagels weer volledig normaal.

Onychomadesis na hand, foot and mouth disease Onychomadesis na hand, foot and mouth disease
onychomadesis na hand foot & mouth disease


Onychomadesis kan ook voorkomen na ernstige huidziekten. Bijvoorbeeld bij blaarziekten waarbij een groot deel van het lichaam aangedaan kan zijn, zoals toxische epidermale necrolyse en Stevens Johnson syndroom (dat zijn allebei allergische reacties op geneesmiddelen), erythema exsudativum multiforme (een ziekte met blaren en andere afwijkingen op de huid en op de slijmvliezen), epidermolysis bullosa (een erfelijke blaarziekte), en bulleus pemphigoid (een blaarziekte die vaak bij ouderen voorkomt). De foto's hieronder zijn van een patiƫnt die een ernstige blaarziekte heeft gehad over het hele lichaam, veroorzaakt door geneesmiddelen. De huidafwijkingen zijn inmiddels weer helemaal genezen. Maar 6 weken later viel op dat de nagels begonnen los te raken. De nieuwe nagels groeien onder de oude nagels door. Na 3 maanden waren de nagels weer helemaal normaal.

Onychomadesis na toxische epidermale necrolyse Onychomadesis na toxische epidermale necrolyse
onychomadesis na een geneesmiddelenreactie


Een andere oorzaak van onychomadesis is de auto-immuunziekte alopecia areata. Hierbij ontstaat pleksgewijze haaruitval op het behaarde hoofd, maar ook de nagels kunnen aangedaan zijn. Onychomadesis kan ook zomaar voorkomen, zonder dat er een onderliggende oorzaak is (oorzaak onbekend).

Onychomadesis bij alopecia areata Onychomadesis
 alopecia areata oorzaak onbekend


WAT IS DE PROGNOSE ?

De vooruitzichten zijn goed. De nieuwe nagel duwt de oude nagel er vanzelf af. Na 2-4 maanden is er weer een geheel gave nagel ontstaan. Bij teennagels duurt het herstel langer dan bij vingernagels, omdat de nagels van de tenen veel langzamer groeien.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).