PITYRIASIS ALBA print home printenhome


WAT IS PITYRIASIS ALBA ?

Pityriasis alba is een huidaandoening waarbij er in het gezicht lichter gekleurde vlekken ontstaan. Het komt vooral voor bij kinderen en tieners met een donkere huid. Het is een milde vorm van eczeem, waarbij er plaatselijk in de eczeem plekken minder pigment aanwezig is. Soms is de huid ook droog of schilferend (pityriasis = schilferend, alba = wit).


HOE ZIET PITYRIASIS ALBA ER UIT ?

Bij pityriasis zijn er vage, lichter gekleurde vlekken zichtbaar in het gelaat, vooral op de wangen. het kan ook voorkomen in de hals, op de armen en het bovenste deel van de romp. Het kleurverschil is soms nauwelijks zichtbaar. Door blootstelling aan de zon kan het kleurverschil erger worden. De huid ter plaatse is soms droog schilferend, of rood. Bij een donkere huid kan de roodheid moeilijk te zien zijn.

Pityriasis alba Pityriasis alba
pityriasis alba pityriasis albaHOE ONTSTAAT PITYRIASIS ALBA ?

Pityriasis wordt veroorzaakt door een milde vorm van eczeem, meestal atopisch eczeem. Bij eczeem is de huid ontstoken. Hierdoor ontstaat roodheid en schilfering, en vaak ook jeuk. De pigmentcellen in de onderste huidlaag kunnen hierop reageren door minder pigment aan te maken. De medische term hiervoor is post-inflammatoire hypopigmentatie (minder pigment na een ontsteking). Waarschijnlijk produceren de pigmentcellen niet echt minder pigment, maar ontstaat het kleurverschil omdat de huidcellen in de eczeemplekken sneller delen. De pigmentcellen kunnen dit niet bijhouden, het lukt ze bij snel delende huid niet om voldoende pigment aan te maken. Hierdoor ontstaat een kleurverschil.


WIE KRIJGT PITYRIASIS ALBA ?

Pityriasis alba wordt vooral gezien bij kinderen met een donker gekleurde huid, die aanleg hebben voor eczeem (atopisch eczeem). Bij een donkere huid vallen de lichtere plekken op. Kinderen met een blanke huid kunnen ook eczeemplekken in het gezicht hebben, maar dan is er alleen een droge huid of schilfering zichtbaar, en geen kleurverschil.


HOE WORDT PITYRIASIS ALBA BEHANDELD ?

Pityriasis alba hoeft niet altijd behandeld te worden. Het kleurverschil verdwijnt vanzelf weer, hoewel dat wel maanden tot jaren kan duren. Als er nog een actief eczeem is, dan heeft het zin om dat te behandelen. Meestal is alleen vethouden al genoeg. Zonodig worden milde ontstekingsremmende zalven voorgeschreven. Als er ernstig storende lichte vlekken zijn dan kan lichttherapie worden gegeven.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Goed, de vlekken zullen uiteindelijk vanzelf verdwijnen.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).