POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE
(DONKERE VERKLEURING VAN DE HUID)
print home printenhome


WAT IS POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE ?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid. Dat kan van alles zijn: eczeem, pukkels, krasjes, brandwonden. Vooral mensen met een donker huidtype zijn hier gevoelig voor.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie Post-inflammatoire hyperpigmentatie
pigment na contacteczeem pigment na eczeem

Post-inflammatoire hyperpigmentatie Post-inflammatoire hyperpigmentatie
na spataderbehandeling na spataderbehandeling


HOE ONTSTAAT POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE ?

De kleur van de huid wordt gevormd door pigmentkorrels die in de onderste laag van de huid worden aangemaakt door pigmentcellen (de melanocyten). Deze pigmentkorrels beschermen de huid tegen zonlicht. Na blootstelling aan zonlicht gaan de pigmentcellen meer pigment aanmaken, en dan wordt de huid bruin. De pigmentcellen kunnen ook worden aangezet tot het vormen van pigment als er een ontsteking gaande is in de onderste huidlaag, of als er een beschadiging is (krasjes, wonden, pukkels, blaren, brandwonden, irritatie, krabben, na bevriezen van de huid, etcetera). Dit gebeurt vooral bij mensen met een donkere huid, en bij Aziaten.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie komt voor bij diverse huidziekten (o.a. eczeem, lichen planus, lichen simplex chronicus, jeukbulten, waterpokken, psoriasis, blaarziekten, auto-immuunziekten, geneesmiddelen reacties). Er zijn veel huidziekten waarbij er een ontsteking gaande is in de onderste huidlaag, precies op de grens van opperhuid en lederhuid, daar waar de pigmentcellen zitten. De ontsteking zet de pigmentcellen aan tot de productie van meer pigment. Ook gaan er door de ontsteking pigmentcellen kapot, en dan komt de inhoud ervan, bestaande uit pigmentkorrels, onder de huid te liggen. Als een soort tatouage. Gespecialiseerde cellen van het afweer systeem (macrofagen), proberen dat pigment op te ruimen en op te happen, maar dat lukt niet helemaal. Pas na maanden tot jaren wordt het pigment afgevoerd.


WIE KRIJGT POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE ?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie komt voor bij personen met een donkere huid of bij Aziaten, die een ontsteking of beschadiging van de huid hebben gehad. Het kan op elke leeftijd voorkomen en op elke plek van het lichaam waar iets is gebeurd met de huid.


HOE WORDT POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE BEHANDELD ?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is moeilijk te behandelen. Als het pigment oppervlakkig gelegen is trekt het meestal wel vanzelf weg, in 6 maanden tot een jaar. Als het dieper ligt is verdwijnt het meestal niet of pas na jaren. Belangrijk is om de oorzaak te behandelen, om er voor te zorgen dat er geen nieuwe plekken bijkomen. Dus als eczeem de oorzaak is, het eczeem goed behandelen. Is acne de oorzaak, dan dit zo snel mogelijk behandelen met krachtige middelen.
Bij hyperpigmentatie waarbij het pigment oppervlakkig gelegen is, kunnen blekende crèmes of peeling crèmes (slijtende crèmes) enig effect hebben. Ligt het pigment dieper dan is het moeilijk te behandelen. Soms kan met een pigmentlaser worden behandeld. Het risico is echter dat daardoor ook weer donkere plekken ontstaan. Daarom is men terughoudend met laserbehandeling.
Een andere optie is camouflage met professionele camouflagecrème in de juiste kleur. De huidtherapeute kan u hierover adviseren.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Wat zijn de vooruitzichten? Als de oorzaak van de hyperpigmentatie is weggenomen, dan zal de donkere verkleuring vanzelf weer verminderen. Dit kan echter maanden of jaren duren. Het trekt niet altijd helemaal weer weg.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).