PROGRESSIEVE MACULAIRE HYPOMELANOSIS print home printenhome


WAT IS PROGRESSIEVE MACULAIRE HYPOMELANOSIS ?

Progressieve maculaire hypomelanose (PMH) is een huidaandoening waarbij op de romp meerdere kleine lichter gekleurde vlekken ontstaan. Het worden er meestal geleidelijk steeds meer. Macula betekent vlek en hypomelanose betekent vermindering van pigment.


HOE ZIET PROGRESSIEVE MACULAIRE HYPOMELANOSIS ER UIT ?

Er ontstaan meerdere kleine gebieden waar de kleur van de huid lichter is dan in de omgeving. Verder is er niets te zien aan de huid. De plekken kunnen toenemen in aantal en in grootte, en samenvloeien tot grotere plekken. Het zit vooral op de rug en op de borst. Niet in het gezicht. De vlekken veroorzaken geen klachten, maar het kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Progressieve maculaire hypomelanosis Progressieve maculaire hypomelanosis Progressieve maculaire hypomelanosis
maculaire hypomelanosis maculaire hypomelanosis maculaire hypomelanosis


HOE ONTSTAAT PROGRESSIEVE MACULAIRE HYPOMELANOSIS ?

De oorzaak van progressieve maculaire hypomelanose is niet precies bekend. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door bacteriën die op de huid leven. Dezelfde bacteriën die ook in de haarzakjes leven en die een rol spelen bij het ontstaan van jeugdpuistjes. De naam van deze bacterie is Propionibacterium acnes. Men denkt dat deze bacteriën een bepaalde stof aanmaken die de aanmaak van pigment door pigmentcellen vermindert.


WIE KRIJGT PROGRESSIEVE MACULAIRE HYPOMELANOSIS ?

Progressieve maculaire hypomelanose komt vooral voor bij mensen met een donkere huid. Alleen bij een donkere huid is het kleurverschil zichtbaar, bij een blanke huid valt het niet op. Het ontstaat na de puberteit, globaal tussen de 18 en 40 jaar. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.


HOE WORDT PROGRESSIEVE MACULAIRE HYPOMELANOSIS BEHANDELD ?

Behandeling is alleen nodig als het cosmetisch storend is. Het kan worden behandeld met een crème tegen acne, in combinatie met lichttherapie. De crème tegen acne is een combinatiepreparaat waar de stoffen clindamycine en benzoylperoxide in zitten (Duac acne gel). De lichttherapie bestaat uit belichting met UVB in speciale lichtkasten, op de poli dermatologie. Zelf de zon in gaan is ook een optie.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Zonder behandeling zal progressieve maculaire hypomelanose langzaam uitbreiden over de romp, bovenarmen en bovenbenen. Het gezicht blijft gespaard. Er ontstaan geen grote kleurverschillen zoals bij vitiligo, waarbij het pigment volledig weg is. Met behandeling kan de normale kleur weer terugkomen.
Na verloop van tijd verdwijnen de vlekken weer. Boven de 45 jaar wordt de aandoening zelden nog gezien.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).