BEHANDELING VAN PSORIASIS VAN HET BEHAARDE HOOFD print home printenhome


Bij psoriasis zitten er vaak ook schilfers op de hoofdhuid. Dit kan worden behandeld met speciale haarlotions voor psoriasis. Als er een dikke laag schilfers is, dan moeten die echter eerst worden verwijderd, anders kunnen de actieve bestanddelen uit de lotions niet goed de hoofdhuid bereiken.
Voor een succesvolle behandeling van psoriasis van de hoofdhuid moeten dus eerst de schilfers worden losgeweekt.


HET LOSWEKEN VAN SCHILFERS

De schilfers laten het beste los nadat u ze 's nachts heeft ingeweekt met een speciale zalf. Hiervoor worden producten gebruikt die vet bevatten, maar ook uitwasbaar zijn. Een zalf met vaseline is bijvoorbeeld minder geschikt voor het behaarde hoofd omdat die niet goed uitwasbaar is. Wel geschikt voor het losweken van schilfers op het behaarde hoofd zijn de volgende producten:

- axungia
- cetiol V 25% in cetomacrogolzalf 75%
- cetiol V 25% in lanettezalf 75%

Deze producten worden voorgeschreven op recept en gemaakt en afgeleverd door de apotheek. De combinatie 25% cetiol V en 75% cetomacrogolzalf is makkelijk aan te brengen en uit te wassen. De combinatie met lanettezalf wordt gebruikt als er bestanddelen aan moeten worden toegevoegd zoals 5% salicylzuur (verweekt de korsten) of triamcinolon (remt de ontsteking).


GEBRUIKSAANWIJZING

Smeer de hoofdhuid helemaal in met de zalf, goed inmasseren en laat het 's nachts intrekken. Om het beddengoed te beschermen kunt u een bad- of douchemuts dragen, of een oude sloop of grote handdoek om uw kussen doen. De volgende ochtend kunnen de schilfers voorzichtig met een fijne kam uitgekamd worden. Probeer de hoofdhuid niet te beschadigen.


HET WASSEN VAN DE HAREN

Voor het uitwassen van de zalf kan het handig zijn om een goedkope iedere dag shampoo te gebruiken, want je hebt wat meer dan normaal nodig. Breng een flinke hoeveelheid shampoo aan op het vette haar (waar de zalfresten nog in zitten), wrijf dat er goed in, en spoel het daarna pas uit onder de douche. Daarna kunt u het haar nog een keer wassen met een speciale shampoo voor psoriasis, bijvoorbeeld Denorex shampoo. Deze shampoo verwijdert ook vet en schilfers en bevat onder andere teer en menthol, dat de jeuk bestrijdt.


DE BEHANDELING VAN DE HOOFDHUID

Nadat u de haren met shampoo heeft gewassen, en eventuele zalfresten en schilfers heeft uitgespoeld, kunt u de hoofdhuid gaan behandelen met een speciale lotion voor psoriasis.
De lotions die worden voorgeschreven bij psoriasis van de hoofdhuid bevatten als actief bestanddeel meestal corticosteroïden die de jeuk, roodheid en schilfering tegengaan. Er zijn ook lotions met andere ontstekingsremmende middelen, zoals calcipotriol of teer. Deze lotions laten zich het beste aanbrengen als het haar nog nat is. Gebruik ongeveer net zoveel als u ook van shampoo zou gebruiken (1-1.5 ml is meestal genoeg) en masseer dit goed in zodat het over de hele hoofdhuid verdeeld wordt. Niet uitspoelen daarna. De lotions werken alleen goed als alle schilfers zijn verwijderd. Alle lotions kunnen ook weer vet haar geven, houd daar rekening mee (doe het bijvoorbeeld 's avonds zodat u niet met vet haar de deur uit hoeft).


OVERZICHT VAN PRODUCTEN VOOR HET BEHAARDE HOOFD

Corticosteroïden voor het behaarde hoofd:
Topicorte lotion (actieve stof: desoxymethason)
Betnelan of Diprosone scalplotion (actieve stof: betamethason)
Dermovate scalplotion (actieve stof: clobetasol-17-propionaat)

Producten met calcipotriol voor het behaarde hoofd:
Calcipotriol / betamethason gel (actieve stoffen: calcipotriol + betamethason)
Enstilar schuim (actieve stoffen: calcipotriol + betamethason)

Producten met teer voor het behaarde hoofd:
Denorex shampoo (actieve stoffen: koolteer en levomenthol)
LCD 20% lotion paraffine capitis (actieve stof: liquor carbonis detergens)


Niet krabben op het hoofd
Psoriasis kan jeuken, maar probeer toch niet aan de schilfers en korstjes op de hoofdhuid te krabben. Beschadiging van de huid door krabben kan een verergering van de psoriasis veroorzaken.


HOE VAAK MOET IK DE BEHANDELING TOEPASSEN ?

Als er veel schilfers aanwezig zijn, raden wij u aan de psoriasis iedere dag te behandelen. Wanneer u een paar dagen achter elkaar het hoofd behandelt met 's nachts vet, in de ochtend uitwassen en daarna behandelen met teershampoo en een behandelingslotion, dan zijn de meeste schilfers wel weg. Vanaf dat moment kan de behandeling worden voortgezet met alleen de behandelingslotion (bijvoorbeeld Topicorte lotion of calcipotriol / betamethason gel). Komen er weer nieuwe schilfers terug, dan begint u opnieuw met het 's nachts in laten trekken van het vet.
Het hangt van de ernst van de psoriasis hoe vaak dit moet. Sommige patiënten hoeven maar 2-3 keer per week alleen Topicorte of calcipotriol / betamethason te gebruiken, anderen moeten dat elke dag doen en ook 2-4 keer per week 's nachts het vet aanbrengen om het onder controle te houden.
Voor hardnekkige of te uitgebreide plekken kunt U verwezen worden voor eventuele lichtbehandeling, behandeling op een dagbehandelingscentrum of voor systemische therapie (met tabletten).


SAMENVATTING

1. Schilfers 's nachts losweken met speciale zalf
2. Uitwassen met gewone shampoo en wassen met Denorex shampoo
3. Lotion inmasseren als het haar nog nat is
4. Zonodig iedere dag herhalen

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).