PSORIASIS GUTTATA (DRUPPEL-VORMIGE PSORIASIS) print home printenhome


WAT IS PSORIASIS GUTTATA ?

Psoriasis guttata (druppelvormige psoriasis) is een acute uitbarsting van psoriasis. Over het hele lichaam ontstaan in korte tijd kleine (1-10 mm groot) vlekjes of bultjes, vaak met een schilferend oppervlak. Het kan zomaar ontstaan, of na een periode met keelpijn. Het kan worden uitgelokt door een infectie met bacteriën (Streptokokken). Het gaat meestal vanzelf weer over.


HOE ZIET HET ER UIT ?

Verspreid over het hele lichaam, maar vooral op de romp verschijnen allemaal kleine roze-rode vlekjes en bultjes. Later gaan deze vlekken schilferen. Meestal jeukt het ook. De uitslag kan zich over het hele lichaam uitbreiden, ook in het gezicht en op het behaarde hoofd. De handpalmen en voetzolen doen meestal niet mee.
Andere klachten die bij gewone psoriasis kunnen voorkomen, zoals nagelafwijkingen en gewrichtsklachten, ontbreken bij psoriasis guttata.

Psoriasis guttata Psoriasis guttata Psoriasis guttata
psoriasis guttata psoriasis guttata psoriasis guttata


WIE KAN PSORIASIS GUTTATA KRIJGEN ?

In principe kan iedereen dit krijgen. Het kan ontstaan bij mensen die nog nooit eerder psoriasis hebben gehad. Maar het wordt wel vaker gezien bij personen die een aanleg hebben om psoriasis te krijgen. Meestal is er ook iemand in de familie met psoriasis. Psoriasis guttata ontstaat meestal tussen 10 en 40-jarige leeftijd. Een deel van de patiënten die een guttata psoriasis aanval hebben gehad ontwikkelt later een gewone psoriasis met grotere plekken en plekken op de bekende voorkeursplaatsen voor psoriasis, de ellebogen en de knieën. Het is niet precies bekend hoe groot de kans is dat iemand met psoriasis guttata later gewone psoriasis krijgt.


WAT IS DE OORZAAK ?

Een psoriasis guttata kan uitgelokt worden door een keel-ontsteking door een bepaalde bacterie, de streptokok. Deze bacteriën worden ook wel groep A bèta-hemolytische streptokokken of Streptococcus pyogenes genoemd. Blijkbaar is de streptokokken infectie bij personen die een aanleg hebben om psoriasis gutatta te krijgen een trigger voor het ontwikkelen van psoriasis. Bij streptokokken infectie kan men een uitslag krijgen (een soort koortsuitslag), en vermoedelijk gaan die vlekjes bij personen met een aanleg voor psoriasis over in kleine psoriasisplekjes. Een psoriasis guttata kan ook worden uitgelokt door geneesmiddelen (NSAID's, bètablokkers, anti-malaria middelen e.a.).


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op hetbeeld, het ziet er vrij typisch uit. Soms is het nodig om een stukje huid te onderzoeken (biopt). Bij personen die een keelontsteking hebben gehad is de streptokok soms nog te kweken uit de keel (keelkweek), of vast te stellen door middel van bloedonderzoek naar antistoffen die gevormd zijn tegen de bacterie.


HOE WORDT PSORIASIS GUTTATA BEHANDELD ?

Milde vormen kunnen worden behandeld met crèmes en zalven die ook bij psoriasis worden gebruikt, meestal lokale corticosteroïden of vitamine D- zalven, of combinaties. Ook het vethouden van de huid is belangrijk.

Bij een uitgebreide vorm kan lichttherapie (UVB-licht) worden gestart.

Als er streptokokken zijn gekweekt of met bloedonderzoek aangetoond, dan kan een antibiotica kuur van 10 dagen worden voorgeschreven. Het is niet helemaal zeker of het behandelen van de streptokokken infectie ook een gunstig effect heeft op het beloop van de psoriasis. Desondanks is het toch gebruikelijk om een infectie met deze streptokokken te behandelen met antibiotica.
Lichttherapie (UVB kast) voor psoriasis guttata (klik of foto voor vergroting) [bron: Waldmann]
Licht-therapie met UVB licht


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

De vooruitzichten zijn goed. De plekjes gaan vaak vanzelf weer weg, danwel verdwijnen onder de behandeling. Daarna is het niet meer nodig om de behandeling voort te zetten. Bij patiënten die een psoriasis guttata hebben doorgemaakt kan later een gewone psoriasis ontstaan. Het is niet bekend hoe groot de kans daar op is.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).