BACTERIËLE VAGINOSE print home printenhome


Bacteriële vaginose is geen soa (seksueel overdraagbare aandoening), maar berust op een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina. Onder gewone omstandigheden is de zuurgraad in de vagina in evenwicht. De meeste ziektekiemen kunnen in dat evenwicht niet leven. Bepaalde situaties kunnen het evenwicht verstoren. Bijvoorbeeld het wassen van de vagina met zeep of het te lang inhouden van een tampon. Ook na een antibioticakuur, of na het plaatsen van een spiraaltje kan het evenwicht verstoord raken. Door de verstoring van het evenwicht ontstaat een minder zuur milieu, waarin bepaalde bacteriën (Gardnerella vaginalis en andere soorten) de kans krijgen om overmatig te groeien.


VERSCHIJNSELEN BIJ DE VROUW

Bacteriële vaginose geeft een grijswitte afscheiding uit de vagina. Soms zijn er gasbelletjes in zichtbaar. De afscheiding ruikt zurig en kan zelfs een vislucht hebben. De hoeveelheid afscheiding is wisselend, soms veel, bij periodes ook weinig. Als de afscheiding met sperma in aanraking komt, wordt de geur nog sterker. Soms heb je last van jeuk en vaginale 'windjes'. Het kan voorkomen dat de klachten plotseling optreden. Je kunt bacteriële vaginose hebben zonder dat je er last van hebt.

Bacteriele vaginose (Gardnerella vaginalis): schuimende fluor door gasbelletjes
bacteriële vaginoseVERSCHIJNSELEN BIJ DE MAN

Als man kun je geïnfecteerd raken met bepaalde bacteriën, die bij vrouwen met bacteriële vaginose overmatig zijn gaan groeien. Meestal geeft dat echter geen klachten.


ONDERZOEK

Het vaststellen van bacteriële vaginose gebeurt door de zuurgraad van de vaginale afscheiding te bepalen, een geurtest te doen en de afscheiding onder de microscoop te bekijken.


BEHANDELING

Alleen als bacteriële vaginose klachten geeft, is behandeling noodzakelijk. De aandoening is goed te behandelen met een korte medicijnkuur. Meestal wordt metronidazol voorgeschreven, 4 tabletten van 500 mg ineens, of 2 tabletten van 500 mg per dag gedurende een week. Van metronidazol kun je misselijk worden. Tijdens de kuur mag je geen alcohol drinken. Tijdens zwangerschap kan metronidazol beter niet gebruikt worden, vooral in de eerste 3 maanden niet.

Als er geen of weinig klachten zijn, is het ook mogelijk om spontaan herstel van het normale evenwicht af te wachten. Meestal duurt dat enkele weken.

Mannelijke partners hoeven niet meebehandeld te worden. Alleen als de klachten blijven terugkomen, wordt de partner meebehandeld. Vrouwen kunnen deze aandoening ook aan elkaar doorgeven. Daarom moet(en) de vrouwelijke partner(s) zich ook laten onderzoeken. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo geef je het lichaam de gelegenheid om te herstellen.


OVERIGE ADVIEZEN

Probeer de natuurlijke toestand van de vagina zo weinig mogelijk te verstoren. U moet zich niet vaker of grondiger wassen; zeep kan het vaginale slijmvlies irriteren en beïnvloedt de zuurgraad. Het is voldoende om de schaamstreek onder de douche met lauw water af te spoelen. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Er zijn een aantal producten verkrijgbaar bij de drogist of apotheek waarmee de zuurgraad van de vagina omlaag kan worden gebracht.

Bron: Stichting SOA bestrijding Nederland 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).