GONORROE (DRUIPER) print home printenhome


WAT IS GONORROE ?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare infectie (soa) die wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Die bacteriën kunnen zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Door onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de plasbuis oplopen. Bij vrouwen komen de infecties ook in de vagina voor. Als gevolg van orale seks (beffen of pijpen) kunnen infecties in de keel ontstaan. Een infectie in de anus ontstaat na onbeschermde anale seks. Gonorroe is heel besmettelijk en kan ook overgedragen worden zonder penetratie. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan al voldoende zijn om een infectie op te lopen. Gonorroe is goed te behandelen en te genezen met een antibioticumkuur.


WAT ZIJN DE KLACHTEN ?

Bij de vrouw:
Een vrouw merkt vaak weinig en soms zelfs helemaal niets van gonorroe. Als er wel klachten zijn, dan gaat het meestal om een toename van vaginale afscheiding. Die afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms anders van kleur (pusachtig). Soms is er vaginaal bloedverlies tussen menstruaties door. Plassen kan pijnlijk zijn als ook de plasbuis ontstoken is.

Bij de man:
Mannen hebben meestal wel duidelijke klachten van gonorroe. Meestal komen de eerste klachten enkele dagen (tot enkele weken) na het oplopen van de infectie. Die klachten bestaan uit (veel) pusachtige afscheiding uit de plasbuis, die vaak gelig of groenig van kleur is, vandaar de volksnaam ‘druiper’. Een ontstoken plasbuis geeft een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Een heel enkele keer zijn er helemaal geen klachten, maar ook dan is gonorroe besmettelijk voor anderen.

Bij mannen en vrouwen:
In de anus: Als de gonorroe-infectie in de anus zit, zijn er meestal geen duidelijke klachten. Soms is er wel wat irritatie in de anus en is er een slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting.
In de keel: Meestal merk je van een infectie in de keel helemaal niets. In een enkel geval leidt de infectie tot een keelontsteking, met koorts en opgezette klieren in de hals.
In de bloedbaan: Zowel bij de man als de vrouw komt het een enkele keer voor dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Via de bloedbaan kunnen ze op andere plaatsen in het lichaam een ontsteking veroorzaken, bijvoorbeeld in de gewrichten.


MOGELIJKE GEVOLGEN VAN GONORROE

Bij de vrouw: Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen. Zo’n ontsteking kan littekens en verklevingen in de eileiders veroorzaken. Hierdoor kunnen de eileiders verstopt raken. Dit kan dan weer leiden tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een zwangere vrouw kan bij de bevalling gonorroe overdragen op haar baby. De ogen van het kind kunnen in het baringskanaal in aanraking komen met de bacteriën. Behandeling tijdens de zwangerschap voorkomt besmetting van de baby.
Bij de man: Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en in de bijbal. Dit leidt soms tot een prostaat- of bijbalontsteking. Een bijbalontsteking geeft (heftige) pijn in de balzak, soms met uitstralende pijn naar de lies. In de balzak is dan een zwelling te voelen. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan ook pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval veroorzaakt een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de teelbal, waardoor die gezwollen en pijnlijk is. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met moeizaam, pijnlijk plassen en koorts.


BEHANDELING

Gonorroe is gemakkelijk te behandelen met een antibioticum. De behandeling van gonorroe bestaat meestal uit het voorschrijven van een eenmalige antibioticumkuur (eenmalig een injectie). Het is belangrijk dat ook de (vaste) seksuele partner ook wordt behandeld.


PARTNERWAARSCHUWING

Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de zes weken voorafgaand aan de klachten op de hoogte worden gebracht en zich laten testen. In het geval dat er geen klachten zijn, dan alle partners van de laatste zes maanden.


MEER INFORMATIE

Meer informatie over soa’s is te vinden op de website van Soa Aids Nederland. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s. Op www.soaaids.nl staat uitgebreide informatie over hiv-infectie en andere soa’s.

Bron: SOA AIDS Nederland 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).