TRICHOMONAS INFECTIE (TRICHOMONIASIS) print home printenhome


WAT IS TRICHOMONAS ?

Trichomonas is een klein eencellig organisme, groter dan een bacterie, dat zich door middel van bewegende delen kan voortbewegen. Onder de microscoop kan men ze met een flinke snelheid voorbij zien zwemmen. Ze komen vaak voor, over de hele wereld. Veel klachten veroorzaken ze niet: bij vrouwen kunnen ze een verhoogde afscheiding uit de vagina veroorzaken (fluor vaginalis), soms vies ruikend. Het is eenvoudig met antibiotica te bestrijden.

Trichomonas vaginalis, trichomoniasis Trichomonas vaginalis, trichomoniasis
schuimige fluor Trichomonas vaginalis

Foto's: Texas Tech University Health Sciences Center en isis325 - Wikimedia (Creative Commons License 2.0).


HOE LOOP JE TRICHOMONAS OP ?

Een vaginale infectie met Trichomonas (trichomoniasis vaginalis) wordt meestal opgelopen via een onbeschermd seksueel contact. Daarom wordt Trichomonas tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) gerekend. Zowel vrouwen als mannen kunnen Trichomonas bij zich dragen zonder klachten en zonder het te weten en zo anderen besmetten.

In theorie kan de Trichomonas parasiet ook via niet-seksueel contact worden overgebracht, want het organisme is in staat het een tijdje te overleven in vochtige handdoeken en in water, zelfs in zwembaden en op WC-brillen. In de praktijk wordt Trichomonas toch het meest via seksueel contact overgebracht.


KLACHTEN VAN TRICHOMONAS BIJ DE VROUW

Vrouwen kunnen door trichomoniasis last krijgen van een ontstoken vagina. Zij hebben dan vooral klachten van onaangename, vies ruikende afscheiding, die groenig van kleur kan zijn en soms schuimt. De schaamlippen en de binnenkant van de vagina kunnen rood en geïrriteerd zijn. Daardoor kan plassen ook pijnlijk zijn.
Trichomoniasis geeft zelden ernstige problemen.


KLACHTEN VAN TRICHOMONAS BIJ DE MAN

Meestal merk je als man niets (of heel weinig) van een Trichomonas infectie. Soms leidt de infectie tot een ontsteking van de plasbuis. Deze ontsteking gaat gepaard met een branderig gevoel bij het plassen en soms afscheiding uit de plasbuis. Ook kunnen de eikel en de huid rond het plasgaatje geïrriteerd zijn. Vaak gaat de infectie spontaan weer over.


ONDERZOEK

Om een trichomonas-infectie aan te tonen, maakt de arts een uitstrijkje van de plaats waar je geïnfecteerd kunt zijn. De arts zal in principe ook aanvullend onderzoek doen om andere soa uit te sluiten.


BEHANDELING

De behandeling bestaat uit een eenmalige dosis antibiotica. Het is belangrijk de aanwijzingen van de arts goed op te volgen. Op de dag van behandeling mag geen alcohol worden gebruikt. De vaste partner(s) moet(en) ook worden onderzocht en, indien nodig, behandeld worden. Ook als deze geen klachten heeft (hebben). Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch wilt vrijen, gebruik dan een condoom.

Antibiotica voor de behandeling van een vaginale Trichomonas infectie:
metronidazol 2 g eenmalig (4 tabletten van 500 mg tegelijk innemen).


PARTNER WAARSCHUWING

Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de laatste vier weken worden gewaarschuwd en (mee)behandeld, ongeacht of zij wel of geen klachten hebben.

Bron: SOA AIDS Nederland 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).