SPIDER NAEVUS print


WAT IS EEN SPIDER NAEVUS ?

Een spider naevus (spider, spinnekop, naevus araneus) is een rode vlek, veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes, in een spin-vormig of stervormig patroon. Naevus betekent moedervlek, maar het is geen moedervlek, het is een vaatafwijking van de allerkleinste vaatjes in de huid. Vaak wordt een spider naevus gevuld met bloed vanuit één centraal vat. Drukt men dit vaatje dicht dan verdwijnt de hele spider naevus. Laat men weer los dan vult de hele plek zich weer vanuit het centrum. Spiders zitten meestal in het gezicht. Soms zitten ze in de nek of op de handruggen of onderarmen. Het komt ook voor dat mensen helemaal onder de spiders zitten.

Spider nevus, naevus araneus Spider nevus, naevus araneus Spider nevus, naevus araneus
spider naevus spider naevus spider naevus


HOE ONTSTAAT EEN SPIDER NAEVUS ?

Een spider naevus kan zomaar ontstaan, in de loop van het leven. Spiders ontstaan vaak spontaan bij kinderen, en ze ontstaan ook tijdens de zwangerschap, onder invloed van hormonen. Ook de anticonceptie pil wordt genoemd als een mogelijke oorzaak van het krijgen van spiders. De spider naevi bij kinderen verdwijnen weer vanzelf na de puberteit. Zwangeren krijgen ook vaak spider naevi, dit komt bij circa 40% van de zwangeren voor. Ze zitten niet alleen in het gezicht maar ook op de romp. Spider naevi die in de zwangerschap zijn ontstaan trekken vaak vanzelf weer weg enkele maanden na de bevalling. Op oudere leeftijd ontstaan spider naevi spontaan, vaak in het gezicht, rond de neus vooral. Het is niet precies bekend waardoor dit gebeurt. De stoornis zit in het centrale aanvoerende vat, dit raakt verwijd waardoor de vaatjes in de oppervlakkig huid onder druk komen te staan en ook wijder gaan worden. Er bestaat ook een variant waarbij er heel veel spider naevi tegelijk ontstaan, dit komt o.a. voor bij leverziekten, schildklierziekten en auto-immuunziekten. Het kan ook familiair voorkomen. De vele bloedvatverwijdingen die bij leverziekte kunnen ontstaan worden meestal geen spider naevi genoemd maar teleangiëctasieën, de medische naam voor bloedvatverwijding.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Door er even op te drukken is vast te stellen dat de plek geheel wegdrukbaar is en dus wordt veroorzaakt door vaatverwijding. Bij loslaten vult de plek zich weer snel vanuit het centrum.


HOE WORDT EEN SPIDER NAEVUS BEHANDELD ?

Een spider naevus kan worden behandeld door het centrale vat dicht te branden. Hierdoor verdwijnt de hele plek. Dit kan elektrisch (elektrocoagulatie) met een naald of een klein bolletje, of met een vaatlaser. De behandeling met een vaatlaser (vaak een pulsed dye laser) is duurder maar wel mooier omdat het vat kan worden dichtgebrand zonder dat er schade aan de huid wordt aangebracht. Het geneest dus mooier. Ook de zijtakjes kunnen worden dichtgebrand met een laser.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Spider naevi zijn geheel ongevaarlijk en alleen cosmetisch storend. Bij kinderen en zwangeren kan men het beste afwachten tot ze vanzelf verdwijnen. Spider naevi die ontstaan op oudere leeftijd gaan niet vanzelf weg. Het is mogelijk om ze om cosmetische redenen te behandelen met een laser of elektrocoagulatie.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).