SPITZ NAEVUS print


WAT IS EEN SPITZ NAEVUS ?

Een Spitz naevus is een moedervlek die op jonge leeftijd ontstaat, bij kinderen en jong volwassenen. Circa 70% van de Spitz naevi ontstaan voor het 20e jaar. Een Spitz naevus ontstaat snel, in enkele weken tot maanden, en blijft daarna stabiel. Ze kunnen circa 1-2 cm groot worden. Het zijn meestal roze, rode of roodbruine bolronde moedervlekken. Ze kunnen ook lichtbruin of donkerbruin zijn. Een Spitz naevus zit vaak op het gezicht of op de onderbenen. Een Spitz naevus is een goedaardige moedervlek. Maar omdat ze snel groeien worden ze vaak verward met een kwaadaardige moedervlek, een melanoom. Spitz naevi ontstaan vaker bij mensen met een licht huidtype.

Spitz nevus Spitz nevus
Spitz naevus Spitz naevus

Spitz nevus Spitz nevus
Spitz naevus Spitz naevus


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose kan soms gesteld worden op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Als het snel groeit, op jonge leeftijd is ontstaan, in het gezicht of aan de onderbenen, en het is rozerood en bolvormig, dan is het zeer waarschijnlijk een Spitz naevus. Maar soms is het niet zo duidelijk, vooral niet bij bruine of donkerbruine varianten. In dat geval moet aanvullend onderzoek worden gedaan, de plek moet worden verwijderd en onder de microscoop worden bekeken om er zeker van te zijn dat het een goedaardige Spitz naevus is en niet een kwaadaardig melanoom. Ook onder de microscoop kan een Spitz naevus moeilijk te onderscheiden zijn van een melanoom. Soms moet het materiaal worden opgestuurd naar een groep experts in het beoordelen van Spitz naevi.


HOE WORDT EEN SPITZ NAEVUS BEHANDELD ?

Als het heel erg duidelijk op een Spitz naevus lijkt, volgens het oordeel van een dermatoloog, dan kan bij kinderen worden besloten om niets te doen en af te wachten. Vaak wordt er dan een foto gemaakt en een controle afspraak na 6 maanden om opnieuw de moedervlek te beoordelen.

Als er twijfel is, dan moet de plek worden verwijderd voor onderzoek onder de microscoop. Bij de roze of roodbruine Spitz naevi wordt in ongeveer de helft van de gevallen besloten de moedervlek te verwijderen. Bij de bruin gekleurde varianten wordt in 70% van de gevallen besloten de moedervlek te verwijderen.

Het verwijderen van een Spitz moedervlek gaat onder lokale verdoving. Bij zeer jonge kinderen kan het ook onder narcose worden gedaan door een (kinder-) plastisch chirurg. De plek wordt er uitgesneden met een veiligheidsmarge van 2 millimeter rondom en daarna gehecht. Het materiaal wordt nagekeken door de patholoog. Als die vindt dat het een Spitz naevus is dan is het klaar. Denkt de patholoog dat het een melanoom zou kunnen zijn, of als het een twijfelgeval is, dan moet de plek er nogmaals uitgehaald worden met een grotere veiligheidsmarge van een centimeter. In het gezicht kan dat soms niet en wordt het minder groot weggesneden.


WAT IS DE PROGNOSE ?

De prognose van een Spitz naevus op de kinderleeftijd is goed. Het is een goedaardige moedervlek. Een Spitz naevus kan ook weer spontaan verdwijnen, de moedervlek wordt dan door het afweersysteem weer opgeruimd.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).