STUCCOKERATOSEN print


WAT ZIJN STUCCOKERATOSEN ?

Stuccokeratosen (stuccokeratosis) zijn witgele kleine schilferende plekjes aan de onderbenen, en soms aan de onderarmen. De stuccokeratosen zijn 1-5 mm groot, voelen hard aan, zitten vast aan de huid, en zijn er niet makkelijk af te krabben. Stuccokeratosen ontstaan op oudere leeftijd, meestal pas vanaf een jaar of vijftig. Het zijn eigenlijk een soort ouderdomswratjes. Het is een goedaardige huidaandoening.

Stuccokeratosis Stuccokeratosis
stuccokeratosis stuccokeratosis


HOE ONTSTAAN STUCCOKERATOSEN ?

Men denkt dat stuccokeratosen ontstaan als een reactie op jarenlange blootstelling aan de zon, omdat het vaak aan de onderbenen zit. Helemaal zeker is dit niet. Ook bij een droge huid worden stuccokeratosen vaker gezien.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Virale wratten, van het vlakke type, kunnen lijken op stuccokeratose. Het is zelden nodig om aanvullend onderzoek zoals een huidbiopt te doen.


HOE WORDT STUCCOKERATOSE BEHANDELD ?

Stuccokeratose is een goedaardige aandoening, behandeling is niet nodig en vanwege het grote aantal ook niet eenvoudig. Desgewenst kunnen ze worden verwijderd door ze weg te krabben met een scherpe lepel (curettage), of elektrisch weg te branden (elektrocoagulatie), of te bevriezen (cryotherapie). Ook met de CO2 laser kunnen stuccokeratosen worden verwijderd.


WAT KUNT U ZELF NOG DOEN ?

U kunt de huid insmeren met een crème of bodylotion om uitdroging te voorkomen. Ook vochtinbrengende cremes of zalven zoals ureum zalf kunnen worden gebruikt. Stuccokeratosen kunnen gedeeltelijk worden verwijderd of afgevlakt met scrubben, maar ze gaan niet helemaal weg daardoor en kunnen weer dikker worden.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Stuccokeratosen gaan niet uit zichzelf weg. Maar ze zijn ongevaarlijk, en veroorzaken geen klachten.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).