TRICHO-EPITHELIOOM print


WAT IS EEN TRICHO-EPITHELIOOM ?

Een trichoepithelioom (trichoepithelioma) is een zeldzaam en goedaardig bultje in het gezicht, dat ontstaat vanuit een haarzakje. Het kan er één zijn of meerdere. Het zijn huidkleurige of gelige bultjes. Trichoepitheliomen kunnen al op de kinderleeftijd aanwezig zijn, en langzaam in aantal en in grootte toenemen. Vanaf de puberteit blijven ze meestal stabiel. De vorm waarbij er meerdere bultjes ontstaan, soms heel veel, kan familiair voorkomen. Er bestaat ook een zeldzaam familiair syndroom, genaamd het Brooke-Spiegler syndroom, waarbij meerdere trichoepitheliomen voorkomen, samen met andere bultjes in het gelaat.

Trichoepithelioma Trichoepithelioma
trichoepithelioom trichoepitheliomen


HOE ZIET EEN TRICHOEPITHELIOOM ER UIT ?

Meestal zijn er meerdere huidkleurige of gelige bultjes in het gezicht, enkele millimeters groot. Vooral rond de neus, rond de ogen, op de wangen. Maar het kan ook over het hele gezicht voorkomen. De trichoepitheliomen liggen los of in groepjes. Ze verschijnen meestal al op de kinderleeftijd, en worden dan langzaam groter, en het aantal neemt toe. Of ze waren al aanwezig maar worden langzaam groter en daardoor meer zichtbaar. Vanaf de puberteit blijft het meestal stabiel.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld door een huidbiopt af te nemen en het weefsel onder de microscoop te bekijken. Er bestaan heel veel verschillende soorten goedaardige huidkleurige bultjes in het gelaat, alleen onder de microscoop is te zien of het gaat om een trichoepithelioom. Een trichoepithelioom kan erg lijken op een basaalcelcarcinoom, een huidtumor die ook vaak in het gezicht voorkomt. Als dat het geval is dan moet het in zijn geheel worden verwijderd.


HOE WORDT EEN TRICHOEPITHELOMA BEHANDELD ?

De behandeling bestaat uit verwijderen. Als het er maar éen is, of enkele, dan kan dat gedaan worden middels een biopt, eventueel met een hechting er door heen. Maar als het er heel veel zijn dan is het een probleem. Soms is het mogelijk om ze te behandelen met laser (CO2 laser) of met elektrocoagulatie (elektrisch wegbranden). Omdat de trichoepitheliomen niet oppervlakkig zitten, zal elke behandeling enige schade en littekenvorming achterlaten. En er is kans op teruggroei, of op het ontstaan van nieuwe trichoepitheliomen.


WAT IS DE PROGNOSE ?

De prognose is goed, het zijn goedaardige afwijkingen. De vorm waarbij er heel veel ontstaan, wat ook familiair kan voorkomen, is ook niet gevaarlijk maar wel cosmetisch zeer storend, en lastig te behandelen.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).