VEREGEN 10% GROENE THEE ZALF VOOR GENITALE WRATTEN print home printenhome


Veregen zalf 10%

Veregen zalf is een zalf voor de behandeling van genitale wratten (condyloma acuminata). De werkzame stof in Veregen is een kruidenextract, bereid uit groene thee bladeren (Camellia sinensis). De zalf met daarin 10% van dit kruidenextract blijkt effectief te zijn tegen genitale wratten. Het product is als een echt geneesmiddel geregistreerd voor deze aandoening in Nederland. Hoe groene-thee-extract precies werkt is onbekend. Mogelijk is het een lokaal irriterende werking die het afweersysteem stimuleert, waarbij de cellen van het afweersysteem de wratten opruimen. Veregen 10% is een bruine gladde zalf, zonder korrelige deeltjes, in een tube in 2 maten: 15 g en 30 g.

Veregen zalf Camellia sinensis
Veregen zalf Camellia sinensis

Foto groene thee plant: Pancrat - Wikimedia (Creative Commons License 1.0 - Public Domain Image)


Genitale wratten

Genitale wratten (condyloma acuminata) zijn zeer hinderlijk en kunnen lastig te behandelen zijn. Ze worden overgedragen via seksueel contact. Ze zitten op de geslachtsdelen, op de penis, of in en rond de vagina en de anus. Deze genitale wratten kunnen vanzelf verdwijnen, maar dat kan wel heel lang duren, soms jarenlang. Bij HIV-patiënten kunnen ze chronisch aanwezig zijn, vaak in het slijmvlies van de anus.

Condyloma acuminata Condyloma acuminata
condyloma acuminata condyloma acuminata


Genitale wratten zijn besmettelijk: als er wratten aanwezig zijn moet u bij geslachtsgemeenschap een condoom gebruiken, anders raakt uw partner er ook mee besmet. De meeste patiënten willen zo snel mogelijk van hun condylomen af en niet 2 jaar wachten op spontane genezing. Dat kan op verschillende manieren. Er zijn aanstipvloeistoffen voor zelfgebruik te koop zoals Wartec (podofyllotoxine) en Aldara (imiquimod). Een arts kan de wratten bevriezen met vloeibare stikstof, aanstippen met trichloorazijnzuur, of elektrisch wegbranden. En nu is er ook de mogelijkheid om zelf met groene thee extract aan de gang te gaan.


Behandeling met Veregen 10% groene-thee-extract zalf

De zalf moet 3 keer per dag aangebracht worden op de wratten. Veregen mag niet op slijmvliezen worden toegepast, alleen op de huid (anders irriteert het teveel). Dit betekent dat het bijvoorbeeld niet gebruikt mag worden op wratten die in de vagina zitten, wel aan de buitenkant op de schaamlippen. Het mag ook niet in de anus worden gebruikt, wel rond de anus. Bij HIV-patiënten en andere patiënten met een slechte afweer werkt het waarschijnlijk niet goed.


Veregen aanbrengen

- Was uw handen voor en na aanbrengen van de zalf.
- Breng een kleine hoeveelheid zalf (maximaal een 0.5 cm zalf voor alle wratten samen) aan op de wratten en zorg ervoor dat een dun laagje op de wrat achterblijft.
- Bedek de behandelde huid niet met gaas of verband. Door afdekken wordt de kans op bijwerkingen groter.
- U hoeft de huid niet steeds af te wassen voor u een nieuwe laag aanbrengt.
- Breng de zalf opnieuw aan als u de behandelde huid wast of heeft gedoucht.
- Probeer de zalf 3 keer per dag aan te brengen. Verdeel dit over de dag, dus ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.
- Gebruik de zalf totdat de wratten zijn verdwenen, maar niet langer dan 16 weken achter elkaar.

Mochten de wratten opnieuw opkomen of na 16 weken niet verdwenen zijn: raadpleeg dan uw arts.


Waarschuwingen en voorzorgen:
- De zalf kan een condoom of een pessarium aantasten. Verwijder eerst de zalf met warm water en milde zeep en doe daarna een condoom om.
- Bij vrouwen die tampons gebruiken tijdens de menstruatie: breng de tampon in voordat u de zalf aanbrengt. Wanneer u de tampon wilt verwisselen, terwijl de zalf nog op de huid zit, zorg er dan voor dat de zalf niet in de vagina kan komen. Als dit wel mocht gebeuren: was de vagina direct met warm water en een milde zeep.
- Niet gebruiken als u allergisch bent voor een van de componenten. De werkzame stof in dit middel is een extract van groene theebladeren. 1 g van de zalf bevat 100 mg extract (als droog extract), geraffineerd, uit Camellia sinensis (L.) O. Kuntze blad (groene theeblad) (45-56:1), wat overeenkomt met: 55-72 mg (-)-epigallocatechinegallaat. Eerste extractiemiddel: Water. De andere stoffen in dit middel zijn: witte zachte paraffine (bevat dl-α-tocoferol), witte bijenwas, isopropylmyristaat, oleylalcohol, propyleenglycolmonopalmitostearaat.
- U mag Veregen 10% niet gebruiken wanneer u een verminderde leverfunctie heeft of wanneer uw immuunsysteem is verzwakt (door ziekte of door andere geneesmiddelen die u gebruikt). Neem contact op met uw arts als u klachten aan uw lever of uw immuunsysteem heeft.
- Gebruik Veregen 10% niet voordat het te behandelen gebied volledig is genezen na eerdere operatieve of medicinale behandeling.
- Vermijd contact met ogen, neusgaten, lippen en mond. Wanneer de zalf per ongeluk op of in deze gebieden terechtkomt, moet het weggeveegd en/of afgespoeld worden met water.
- Niet aanbrengen op een open wond of een kapotte of ontstoken huid.
- Vrouwelijke patiënten met genitale wratten rond de schaamlippen moeten de zalf zeer voorzichtig aanbrengen omdat bij behandeling in dit gebied vaker ernstige lokale bijwerkingen kunnen optreden.
- Mannen die niet besneden zijn en die wratten onder de voorhuid behandelen moeten de voorhuid terugtrekken en het gebied dagelijks goed schoonmaken om fimose (voorhuidsvernauwing) te voorkomen. Wanneer de eerste tekenen van afsluiting optreden (bijv. open zweertjes, verharding van de huid of het wordt steeds moeilijker om de voorhuid terug te trekken), moet u de behandeling stoppen en contact opnemen met uw arts.
- Veregen 10% doodt het humaan papillomavirus (HPV) niet en voorkomt ook overdracht van de aandoening (besmetting) niet en daarom moet u voordat u seksueel contact hebt extra voorzorgsmaatregelen treffen.
- Wanneer uw seksuele partner geïnfecteerd (besmet) is met genitale wratten is het wenselijk dat hij/zij ook behandeld wordt. Hiermee kan worden voorkomen dat u opnieuw geïnfecteerd raakt. Vraag uw arts om advies.
- Stel het gebied dat behandeld wordt niet bloot aan zonlicht en gebruik geen hoogtezon en zonnebank.
- Veregen 10% laat vlekken achter op kleding en beddengoed.
- Lichte lokale huidreacties zoals roodheid, jeuk, irritatie (vooral een branderig gevoel), pijn en zwelling op de toedieningsplaats komen vaak voor en zijn geen reden om met de behandeling te stoppen. Deze reacties moeten na de eerste weken van de behandeling afnemen.


Bijwerkingen:

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De meeste bijwerkingen van Veregen 10% zijn het gevolg van de lokale werking op de huid en komen voor op of rond het te behandelen gebied met wratten. Bij veel patiënten komen roodheid, jeuk, irritatie, pijn en zwelling voor in de eerste weken van de behandeling. Lichte reacties zijn te verwachten en zouden na de eerste weken van de behandeling moeten afnemen. Maar wanneer de intensiteit van de lokale huidreacties gevolgen heeft voor uw dagelijkse activiteiten of wanneer er blaasjes optreden, neem dan contact op met uw arts. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om de behandeling te onderbreken. Wanneer de huidreactie weggetrokken is, kan de behandeling worden voortgezet. Wanneer er huidreacties met blaasjes in het te behandelen gebied optreden, neemt u contact op met uw arts. Wanneer u ernstige lokale bijwerkingen heeft die een onacceptabel ongemak veroorzaken, bijv. lokale ontsteking/infectie, open zweertjes, zwelling van de lymfeklieren of andere ernstige bijwerkingen (bijv. vernauwing van de voorhuid of urinebuis, moeite met plassen of erge pijn) moet u met de behandeling stoppen, de zalf met warm water en een milde zeep verwijderen en onmiddellijk contact opnemen met uw arts. Voor het beoordelen van de bijwerkingen werden de volgende frequentiepercentages gebruikt:

Zeer vaak:
- Lokale reacties van de huid in het wrattengebied waar u Veregen 10% heeft aangebracht, zoals: roodheid, jeuk, irritatie/branderig gevoel, pijn, zwelling, open zweertjes, verharding van de huid en blaren.

Vaak:
- Lokale reacties van de huid zoals schilferen, afscheiding, bloedingen, zwelling
- Zwelling van de lymfeklieren in de lies
- Vernauwing van de voorhuid van de penis

Soms:
- Lokaal littekenweefsel, kloofjes, droge huid, ongemak, verlies van de opperhuid, verhoogde of verminderde gevoeligheid, knobbeltjes, bultjes, ontsteking van de huid en verkleuring van de huid op de toedieningsplaats, lokale afsterving van de huid, eczeem.
- Pusblaartjes op de toedieningsplaats, infecties op de toedieningsplaats, genitale herpesinfectie (ontsteking van de huid met blaasjes), stafylokokkeninfectie, schimmelinfectie van de vagina, ontsteking van de urinebuis, de schaamlippen en vagina.
- Pijn bij het urineren (plassen), vaker moeten urineren of vaker aandrang voelen om te urineren.
- Ontsteking van de voorhuid en eikel, pijn bij het vrijen.
- Huiduitslag, overgevoeligheid.
- Vernauwing van de urinebuis en/of moeite met urineren, vaginale afscheiding.

Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.


Borstvoeding

Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).