ZIEKTE VAN JESSNER (LYMPHOCYTIC INFILTRATION OF THE SKIN) print


WAT IS DE ZIEKTE VAN JESSNER ?

De ziekte van Jessner is een chronische ontsteking van de huid waarbij, meestal in het gezicht, rode of paarse plekken ontstaan. Jessner is de naam van de arts die deze huidziekte voor het eerst beschreef in 1953. De Engelse naam voor deze aandiening is 'lymphocytic infiltration of the skin'. De Engelse naam beschrijft precies wat er aan de hand is: er zitten ophopingen van lymfocyten in de huid. Lymfocyten zijn witte bloedcellen, ze zijn onderdeel van het afweersysteem. De ziekte van Jessner is een onschuldige aandoening, die ook vanzelf weer over gaat. De oorzaak is niet precies bekend. Het valt op dat het bij een deel van de patiënten steeds op plekken zit die in de zon komen, zoals in het gezicht. Daarom denkt men dat het misschien een overgevoeligheidsreactie op zonlicht is. Maar het kan ook zomaar ontstaan op plekken die niet in de zon zijn geweest, zoals op de rug.

Morbus Jessner Morbus Jessner Morbus Jessner Morbus Jessner
Jessner Jessner ziekte van Jessner ziekte van Jessner


HOE ZIET DE ZIEKTE VAN JESSNER ER UIT ?

Er ontstaan meerdere rode of roodpaarse, of paarse plekken (vlekken, bultjes of plakkaten, soms ringvormig), meestal in het gezicht (op de wangen, de jukbeenderen, het voorhoofd). Ze kunnen ook in de nek zitten of op het bovenste gedeelte van de rug, en een enkele keer op armen en benen. De plekken schilferen niet en geven weinig klachten. Ze trekken na verloop van tijd ook spontaan weer weg zonder littekens achter te laten. Het kan ook weer terugkomen. De algemene gezondheid is goed. De ziekte van Jessner komt vooral voor bij patiënten van middelbare leeftijd, het is zeldzaam bij kinderen. Bij een deel van de patiënten is er een duidelijke relatie met blootstelling aan de zon, en bij een deel lijkt dat niet het geval.


WAT IS DE OORZAAK VAN DE ZIEKTE VAN JESSNER ?

De oorzaak is niet duidelijk. Het is wel duidelijk wat er aan de hand is, er zitten ophopingen van lymfocyten in de huid die een ontsteking veroorzaken. Daarom is het wat gezwollen en rood of paars. Maar waarom die lymfocyten daar zitten is niet bekend. Wel bekend is dat het een onschuldige aandoening is, die vanzelf ook weer over gaat, en niet besmettelijk is. Een van de gedachten is dat de ziekte van Jessner een vertraagde overgevoeligheidsreactie is op zonlicht. Bij een deel van de patiënten is er een relatie met blootstelling aan zonlicht, maar niet bij allemaal. Een overgevoeligheids-reactie op zonlicht wordt ook wel een polymorfe licht eruptie genoemd. Zie ook de folder zonlicht-overgevoeligheid. Het kan ook zijn dat Jessner een milde vorm is van de ziekte lupus erythematosus. Lupus erythematosus is ook een ziekte waarbij ontstekingen in de huid kunnen ontstaan, en die ook uitgelokt kan worden door zonlicht. Zie ook de folder CDLE (cutane discoïde lupus erythematodes). En ten slotte kunnen ophopingen van lymfocyten in de huid ook zomaar ontstaan, zonder enige oorzaak, of als een reactie op een doorgemaakte infectie. Lymfocyten zijn onderdeel van het afweersysteem, en ze kunnen reageren op infecties door in aantal toe te nemen.


HOE WORDT DE DIAGNOSE ZIEKTE VAN JESSNER GESTELD ?

Het is vaak nodig om een huidbiopt af te nemen om de diagnose ziekte van Jessner te stellen. Er zijn ook andere huidziekten die er op kunnen lijken. Alleen onder de mikroskoop is te zien dat er ophopingen van lymfocyten in de huid zitten. Soms is het nodig om niet 1 maar twee kleine bioptjes af te nemen, omdat ze verschillende bewerkingen moeten ondergaan.


HOE WORDT DE ZIEKTE VAN JESSNER BEHANDELD ?

De plekken kunnen spontaan verdwijnen (na maanden tot jaren) dus het is ook een optie om niets te doen en ze alleen te camoufleren met make-up. Maar meestal wordt er een middel voorgeschreven om de ontsteking te remmen. Dat kunnen lokale ontstekingsremmende zalven of crèmes zijn (lokale corticosteroïden), maar het kunnen ook ontstekingsremmende tabletten zijn, die u moet innemen. Als er een relatie met zonlicht is, dan is het ook nodig om de huid te beschermen met een goede zonnebrand crème (factor 30 of hoger).

De mogelijke behandelingen voor de ziekte van Jessner zijn:

- Lokale corticosteroïden (1 keer daags een sterk corticosteroïd aanbrengen op de plekken). De plekken kunnen eventueel ook worden ingespoten met corticosteroïd oplossing.
- Plaquenil (hydroxychloroquine) tabletten, 1 x daags 1 of 2 tabletten van 200 mg. Plaquenil is oorspronkelijk een geneesmiddel tegen malaria, maar men heeft ontdekt dat het ook werkt bij de ziekte van Jessner. Het werkt ook bij ander zonlicht-gevoelige huidaandoeningen zoals cutane discoïde lupus erythematodes.
- Andere ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals prednison, dapson, thalidomide, neotigason, methotrexaat.
- Overige behandelingen: bevriezen, laser, photodynamische therapie, PUVA therapie.


WAT KUNT U ZELF NOG DOEN ?

Als het er op lijkt dat blootstelling aan zonlicht de huidafwijkingen verergert, dan is het verstandig om de felle zon te mijden en een goede zonnebrand crème te gebruiken met een beschermings factor van 30 of hoger (SPF 30). Dit is ook iets wat u zomaar kunt proberen, als de plekken in het gezicht zitten, want het kan helpen.


WAT IS HET BELOOP VAN DE ZIEKTE VAN JESSNER ?

De ziekte van Jessner is een hardnekkige huidaandoening. De huidafwijkingen kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden, maar ze komen ook vaak weer terug. Uiteindelijk gaat het bij de meeste patiënten helemaal over na enkele jaren. Maar bij sommige patiënten kan het chronisch zijn, jarenlang aanwezig blijven.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).