Vergoedings status home

dot Dit geneesmiddel wordt volledig vergoed

Vroeger werden de meeste geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn (recept-plichtige geneesmiddelen), in principe vergoed door de zorgverzekeraars. Tegenwoordig is dat niet meer vanzelfsprekend. Vanwege de bezuinigingen op de gezondheidszorg worden steeds meer geneesmiddelen niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dat betekent dat patiënten het zelf moeten betalen.

Sommige recept-plichtige geneesmiddelen worden niet volledig vergoed. Het gaat om de geneesmiddelen die volgens het geneesmiddelen vergoedings systeem te duur zijn in verhouding tot vergelijkbare andere middelen uit dezelfde groep. De patiënt moet dan bijbetalen.

Sinds 1 juli 1991 mogen nieuwe recepten, voor geneesmiddelen die een patiënt nog niet eerder heeft gehad, slechts voor 14 dagen worden afgeleverd door de apotheek. Daarna mag voor 30 dagen worden meegegeven. Antibiotica en chemotherapeutica gegeven voor acute aandoeningen worden altijd voor maximaal 14 dagen meegegeven. Anticonceptiemiddelen en NaFluoride-tabletten mogen voor maximaal 6 maanden worden voorgeschreven, geneesmiddelen voor chronische aandoeningen zoals diabetes, acne (?), etc voor maximaal 90 dagen. Voor recepten voor verbandmiddelen moet een machtiging worden meegegeven.

NB: de vergoedingsstatus van geneesmiddelen wordt voortdurend gewijzigd. Daarom is het moeilijk om deze website up-to-date te houden. Een actueel overzicht van de kosten van geneesmiddelen vindt u op de website www.medicijnkosten.nl. Omdat ook de polissen verschillen, moeten patiënten nu zelf bij de apotheek of bij hun zorgverzekeraar informeren of het middel dat ze voorgeschreven hebben gekregen vergoed wordt door hun ziektekostenpolis, en hoeveel het kost. In sommige gevallen is het goedkoper om een vervangend drogisterijproduct te kopen. Vanaf 2015 worden verschillende dermatologische magistrale bereidingen ook niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Zie de lijst van middelen die niet meer vergoed worden (Excel-bestand).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

08-10-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid