Thiospot (alfa-liponzuur) home

Thiospot is gericht tegen verhoogde aanmaak van melanine (pigment).

Melanine wordt gevormd in speciale cellen (melanocyten), waardoor de huid wordt beschermd tegen schadelijke invloeden van zonlicht (UV). In een aantal gevallen kan er door diverse invloeden plaatselijk een hogere aanmaak van melanine dan normaal plaatsvinden, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. Een aantal voorbeelden zijn: zwangerschapsmasker, levervlekken, ouderdomsvlekken en pigmentvlekken na een ontsteking. Melanine wordt gevormd vanuit het aminozuur tyrosine. Tyrosine wordt in een aantal biochemische stappen omgezet in melanine. Een aantal van deze stappen kunnen alleen uitgevoerd worden in aanwezigheid van het enzym tyrosinase. Indien dit enzym niet meer aanwezig is, of in activiteit wordt geremd, dan wordt er geen of minder melanine gevormd.

Thiospot (informatie van de fabrikant)
Thiospot bevat Alfa-liponzuur dat de werking van het enzym tyrosinase remt. Hierdoor wordt er minder melanine gevormd, waardoor de pigmentvlekken lichter worden en uiteindelijk verdwijnen. Echter; indien het gebruik van Thiospot wordt gestopt, dan zullen de pigmentvlekken terugkeren. Dit geeft ook direct de gebruiksvriendelijkheid van Thiospot aan; er worden geen cellen gedood zoals wel gebeurd bij bijvoorbeeld het gebruik van Hydrochinon.

Daarnaast bevat Thiospot nog een aantal ingrediënten zoals ascorbyltetraisopalmitaat en een aantal onverzadigde vetzuren, die de andere stappen in het omzettingsproces van het aminozuur tyrosine naar melanine, waar het enzym tyrosinase niet bij betrokken is, remmen. Ook bevat Thiospot stoffen (wijnsteenzuur in de Thiospot cream en salicylzuur in de Thiospot sponge) die de vochtbalans van de huid verbeteren, waardoor actieve ingrediënten gemakkelijk de huid kunnen binnendringen. Tevens stimuleren deze stoffen de vernieuwing van opperhuidcellen, waardoor cellen met opgehoopte melanine versnelt afgevoerd worden.

Gebruik Thiospot
Thiospot is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De crème is bedoeld om grote oppervlakken mee te behandelen. De sponge is bijzonder geschikt voor het aanstippen van kleine vlekjes. Het product dient tweemaal per dag te worden aangebracht op de pigmentvlekken (voordat resultaat zichtbaar is, moet de gebruiker wel consequent 6 tot 9 weken Thiospot® gebruiken). Voor een snellere werking, bij oude vlekken en/of sterke verkleuringen kan na het gebruik van Thiospot® cream, de Thiospot® sponge op de pigmentvlekken worden aangebracht.

Samenstelling Thiospot® Sponge
Alcohol denat., PPG-15 stearyl ether, thiotic acid, ascorbyl tetraisopalmitate, linolenic acid, lecithin, salicylic acid, oleic acid, linoleic acid, tocopheryl acetate, Carthamus tinctorius, stearic acid, BHT, BHA.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid