chloorhexidine home

Chloorhexidine crème 1% FNA wordt toegepast 1-2 dd bij bacteriele huidinfecties. Chloorhexidine oplossing 1% FNA kan worden gebruikt voor het reinigen van de huid. Een andere mogelijke toepassing is gebruik in wonden (gazen gedrenkt in 1% chloorhexidine oplossing, 3 dd). Chloorhexidine spoelvloeistof 0.1% FNA is een hypotone oplossing, steriel, bedoeld voor het spoelen van wonden. Chloorhexidine spoelvloeistof 0.02% FNA is een isotone oplossing, steriel, voor het spoelen van wonden, blaas en vagina. Chloorhexidine 0.5% in alcohol FNA is voor het desinfecteren van intacte huid. Chloorhexidinemondspoeling 0.2% FNA kan tandplaque voorkomen en kan als mondspray gebruikt worden. Bij gebruik langer dan 2 weken kunnen tong en tanden bruin kleuren, tevens kan de smaak beínvloed worden. Chloorhexidine kan blauwe vlekken in kleding veroorzaken bij gebruik van wasmiddelen met perboraat.

Combineren van chloorhexidine met corticosteroïden
Aan Chloorhexidine crème FNA kan worden toegevoegd: hydrocortisonacetaat 1% (eczeem), triamcinolonacetonide 0.1% (eczeem). Chloorhexidine in een concentratie van 1% kan ook worden toegevoegd aan steroïden (zie tabel), bijvoorbeeld aan hydrocortisonzalf, triamcinolonzalf, en aan betamethason zalf en crème. De indicatie daarvoor is bijvoorbeeld intertrigineus eczeem (smetplekken) en geïmpetiginiseerd eczeem (vooral atopisch) eczeem. Het is vooral nuttig bij atopisch eczeem patiënten waarbij bij herhaling antibiotica kuren nodig zijn om het eczeem rustig te houden. Er zijn geen aanwijzingen dat de toevoeging van chloorhexidine zinvol is bij niet-geimpetiginiseerd atopisch eczeem.  

Apothekers en Dermatologen zijn het niet eens over combineren De wetenschappelijke vereniging van apothekers is geen voorstander van het mengen van chloorhexidine met corticosteroïden uit angst voor onverenigbaarheden en heeft de FNA preparaten die er waren met chloorhexidine uit het FNA verwijderd. Ze adviseert om losse tubes voor  te schrijven. De dermatologen zijn gewend om chloorhexidine te combineren met een beperkt aantal steroïden en zijn geen voorstander van het meegeven van losse tubes omdat de therapietrouw afneemt als er vaker gesmeerd moet worden, en omdat het klinisch effect van 2 lagen over elkaar heen smeren niet goed voorspelbaar is.

Combinaties van chloorhexidine en corticosteroïden die uit het FNA verwijderd zijn:
- hydrocortisonacetaat 1% in chloorhexidine crème (ex-FNA)
- triamcinolonacetonide 0.1% in chloorhexidine crème (ex-FNA)
- chloorhexidine 1% in ZOKzalf (ex-FNA)
- chloorhexidine 1% hydrocortisoncrème (ex-FNA)
chloorhexidine 1% triamcinoloncrème (ex-FNA)
 
Er zijn nog steeds wel apothekers bereid om deze combinaties magistraal te bereiden, en er zijn ook kant en klare preparaten te bestellen bij de groothandel:
- chloorhexidine digluconaat 1% in hydrocortison 1% crème, 30 g (Fagron 5040)
- chloorhexidine digluconaat 1% in triamcinolon 0.1% crème, 30 g (Fagron 5041)
 

Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid